Getty Images
MUKE ZA IZBORNIKA

TKO BI TREBAO IGRATI UMJESTO VIDE I LOVRENA Naš iskusni trener prokomentirao i što misli o pričama da bi trebalo iz mirovine vratiti Ćorluku...

Luka Vučko, bivši stoper Hajduka, te Mile Petković, nekadašnji trener Cibalije, Zagreba i Slaven Belupa, dali su svoje mišljenje vezano uz problematičnu situaciju u redovima Vatrenih u odlučujućoj utakmici za plasman na Euro protiv Slovačke
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. listopad 2019. 18:41

Hrvatska je za Slovačku lišena pomoći dvojice standardnih stopera, Domagoja Vide i Dejana Lovrena. Što o potencijalnim zamjenama kaže Luka Vučko, bivši stoper Hajduka koji je imao čast igrati i za reprezentaciju...

- Izbornik najbolje zna stanje i formu igrača, ali da sam na njegovu mjestu, tim pozicijama su najbliže Perić, koji sjajno igra u Ligi prvaka, na najvišoj mogućoj razini, i ako je zdrav i u formi - Mitrović. Oni ima iskustva, sve što je igrao za reprezentaciju bilo je kvalitetno, a ako se ne varam igrao je i u Ukrajini kada se izborilo Svjetsko prvenstvo.

Postoji još imena u opticaju, na popisu izbornika Zlatka Dalića za studeni su i Duje Ćaleta-Car iz Marseille te kapetan Osijeka Mile Škorić.

- Postoji još imena, ali po mom guštu su iskusni Mitrović i Perić koji igra fenomenalno, ima lijevu nogu, tehnički je potkovan. Ako je Mitrović zdrav, za njega sam, a ukoliko nije, po meni bi u tako važnoj utakmici bilo riskantno stavljati neke kojima bi to praktički bio debi u reprezentaciji. Ako nema Mitrovića, onda bi Ćaleta-Car trebao imati prednost ukoliko su riješeni problemi između njega i izbornika Dalića.

Spominje se da bi u srce obrane mogao ući i Tin Jedvaj…

- On jest nominalno stoper, to mu više odgovara. Onda bi se otvorio problemčić na desnom boku. Bartolec je na beku u Slovačkoj odigrao dobro, premda treba pohvaliti Juranovića iz Hajduka koji izrastao u pravoga, modernoga beka, ima moć ponavljanja i centaršut. Ali, opet je prevažna utakmica za nekoga isprobati prvi put.

MILE PETKOVIĆ: Nemamo Lovrena i Vidu, ali imamo dosta dobrih rješenja

Mile Petković više nije aktivan u trenerskom poslu, ali i dalje prati puno toga što se događa u nogometu. Kakva su njegova razmišljanja uoči ogleda Hrvatske i Slovačke?

- Nemamo Lovrena i Vidu, ali mislim da imamo dosta dobrih rješenja. Dakako, samo izbornik može donijeti odluku, kratkoročno i dugoročno. Neki su prizivali reaktiviranje Vedrana Ćorluke, no moje je mišljenje da imamo dovoljno mladih, ali i iskusnih, kao što su Škorić, Mitrović, Ćaleta-Car, pa i Jedvaj koji je u posljednje vrijeme više igrao na boku - rekao je Petković.

Smatra da ne postoji problem s kvalitetom u posljednjoj liniji.

- Nisu slučajno u uži izbor reprezentacije pozivani svi ti igrači. Dakako, na izborniku je ta odgovornost. Bit će odlično ako prođemo, a loše ako ne prođemo, ali trebamo vjerovati izborniku i igračima za koje će se on odrediti. Jasno, situacija nije jednostavna, jer smo u važnom susretu bez oba standardna stopera, ali čini se da nas i Bog testira.

Kako biste vi riješili taj problem, koga biste postavili ispred Livakovića?

- Izbornik u ovom trenutku treba razmišljati i kratkoročno i dugoročno. Jer, ako prođeš, a angažirao si Ćorluku, što je onda s momcima koje si dosad zvao. Dalić i njegovi suradnici imaju najbolji uvid u to tko je u dobroj formi i tko se najbolje uklapa u zahtjeve igre. Uz već spomenute igrače dakako da je i Perić moguće rješenje, ne bih se bojao ni njega staviti, a na bočnim pozicijama vjerojatno će biti Jedvaj i Barišić.

Petković u zaključku:

- Možda je svako zlo za neko dobro, da se u cijeloj ovoj priči pripremimo i za budućnost. Jaki smo prema naprijed, vjerujem da će stoperi koji dobiju povjerenje dobro obaviti svoj posao, a vjerujem i u izbornikove odluke.

Linker
26. travanj 2024 13:40