CROPIX
OTPADAJU SVE AKTIVNOSTI?

'TKO ĆE IGRATI? GDJE? TKO ĆE IH PUSTITI? TO BI BILA GLUPOST!' Evo kako je Zlatko Dalić reagirao na pošast koja je paralizirala Vatrene i cijeli svijet

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. ožujak 2020. 12:07

Vatreni neće u Dohu, a neće se uopće ni okupiti ovaj mjesec. U najboljem slučaju nacionalna vrsta naći će se na pripremama krajem svibnja. Bude li se prvenstvo Starog kontinenta igralo od 12. lipnja do 12. srpnja.

- Mi u nogometu mogli smo samo prihvatiti odluke nadležnih koji su odlučili da se neće igrati turnir u Kataru, a i brojni drugi susreti koji su predviđeni za ovaj mjesec. Najvažnija borba sada nije na sportskom terenu, nego za zdravlje ljudi. Naravno da nam je ovo što se događa s koronavirusom poremetilo planove, da je svatko od nas imao neke svoje ideje i ambicije, međutim moramo se pomiriti s onim što je realnost. I gotovo. Što će se dalje događati, ja ovog časa ne mogu predvidjeti. Čekamo odluke FIFA-e i UEFA-e o koracima koji slijede. Sami ništa ne možemo - kazao nam je izbornik koji je htio turnir u Kataru kao jedinu provjeru pred pripreme za Euro, želio je na djelu vidjeti 23 igrača, dodatno poraditi na zajedništvu, no sve te nogometne teme iščeznule su kao što virusi nestaju na visokim temperaturama. Iako za aktualni nitko ne jamči da će mu biti takva sudbina.

- Poštujemo odluke kakve jesu.

Strpjet ćemo se neko vrijeme bez nogometa ili ga gledati na televiziji, već koliko se utakmica bude igralo.

- Zdravlje ljudi i sigurnost su najvažniji - ponovio je Dalić.

Svi čekamo...

Je li razgovarao s organizatorima iz Katara? Sam je dijelom sudjelovao da Hrvatska bude na tom turniru od kojeg je HNS trebao dobro zaraditi.

- Nemam nikakve dodatne informacije osim onoga što se zna, i zato je otkazano.

Zovu li reprezentativci?

- Popričao sam s nekim igračima. Kao i mi, i oni svi čekaju kako će se situacija razvijati.

Pojedini su završili u karantenama s klubovima, Brozović s Interom, Modrić s Realom…

- Moramo slušati one koji o tome više znaju i tako se ponašamo. Nema nam druge.

U srijedu se govorilo o opciji da reprezentacije koje su ostale bez Katara, a riječ je o četiri europske ekipe, ipak igraju negdje drugdje krajem ožujka. Belgija, Portugal, Švicarska i Hrvatska u istoj su kaši, međutim od toga neće biti ništa.

Tko će igrati? Gdje?

Što se Hrvatske tiče, to nije još službeno od HNS-a, ali evidentno će biti tako. U ožujku se dečki neće okupiti.

- Kako će se igrati ako su nekima dali dva tjedna karantene? Ili su negdje ukinuti svi javni događaji. Tko će igrati? Gdje? Tko će pustiti igrače? Bilo bi glupo okupljati bilo koga u ovakvim okolnostima. Svjesni smo situacije - jasan je izbornik.

Dakle, prva prozivka najranije u svibnju?

- Ne znam kad će biti. Što god da kažem trčao bih red rudo.

Bi li za Hrvatski bio veliki udarac da se Euro ne igra po planu?

- Kako svima, tako i nama, ali sigurno da je udarac jer svi se pripremamo, veselimo. Euro je izniman događaj, međutim ne možemo preko onoga što se događa i što je realno.

U utorak će se možda znati barem malo više jer UEFA je najavila brušenje stavova i o klupskim i reprezentativnim natjecanjima. Vjerojatno će težiti da se kalendar poštuje što je više moguće, no spominje se mogućnost da se Euro igra u isto doba 2021. godine. To bi značilo da bi uskočilo usred kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a datuma je malo. Kao najbolja varijanta zato djeluje da se Euro, ne bude li ga u planiranom terminu, odigra ujesen, u rujnu i listopadu. To bi omogućilo da se završe europska klupska natjecanja i nacionalne lige, u lipnju, zatreba li i u srpnju.

Zadnja riječ

Jesen je predviđena za Ligu nacija, ali nju se može prebaciti za proljeće 2022. godine, budući da je Mundijal u Kataru tek u studenome i prosincu, ili 2024. godine. Vjerojatno će više planova biti na stolu.

- Nisam razmišljao o tome tako detaljno, treba vidjeti što će odlučiti oni koji su meritorni za to, njihova je zadnja riječ - kazao je Dalić.

Vatreni su zadnju utakmicu imali u Puli s Gruzijom u studenome, čak i da se okupe 25. svibnja, kako je izbornik zamislio, to će biti najduža stanka otkako Hrvatska igra službene utakmice. Više od šest mjeseci. No, ne radi se ni o havariji, ni o katastrofi ili tragediji, nogomet će u konačnici doći na svoje. Iako će neki pretrpjeti štete.

Linker
25. travanj 2024 16:12