Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
TKO DONOSI ODLUKE?

TKO JE GLAVNI KRIVAC ZA SPORNI TERMIN UTAKMICE VATRENIH? Iz HNS-a ponudili odgovor, predsjednik sindikata tvrdi: 'Ovo stvarno nema smisla'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. lipanj 2019. 13:02

Zašto se utakmica Hrvatska - Wales igra u ranom popodnevnom terminu, u 15 sati? Taj upit možda je bio nevažan prije nekoliko dana kad su jesenske temperature vladale Hrvatskom, ali sada kad je izvjesno da će u subotu biti ljetna vrućina i da će živa poskočiti iznad 30 Celzijevih stupnjeva, često se postavlja to pitanje.

Tko određuje termin? Prije su se predstavnici reprezentacija koje igraju u skupini dogovarali o terminima utakmica, pa je do nekakvih promjena moglo doći samo u slučaju bogate ponude za TV prava ili marketing. Ali sad je sve drukčije – UEFA odmah nakon ždrijeba skupina određuje i termin odigravanja svih utakmica!

Rijeka, 020619.
Stadion Rujevica, pomocno igraliste.
Drugi dan treninga nogometne reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo protiv Walesa.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
Zlatko Dalić

Govornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak kaže:

- Ovo je već treći ciklus kvalifikacija za nastup na velikim natjecanjima u kojem vrijede nova pravila. Sve je počelo uoči Eura u Francuskoj 2016. godine. UEFA, dakle, odlučuje o terminima igranja svih utakmica u skupini! Već dva sata nakon izvlačenja skupina, sastavljeni su raspored i satnica odigravanja utakmica. A nacionalni savezi mogu samo izabrati grad u kojem će organizirati utakmicu. Marketinška i TV prava su centralizirana, sve ide preko UEFA-e, tako da nitko ne može utjecati na UEFA-inu odluku, koja sve diktira nacionalnim savezima - kaže Pacak.

K tome, prilikom onih sastanaka na kojima su predstavnici nacionalnih Saveza nekad dogovarali raspored i satnicu utakmica, uvijek je bilo problema i gdjekad su se ti sastanci otegnuli na nekoliko dana, nekome je odgovaralo ovo, a ono nije, pa su se tražili kompromisi. A sad više nema nikakvih kalkulacija - UEFA odmah nakon ždrijeba određuje raspored i satnicu igranja i to se mora prihvatiti, bez suvišnih “zašto”! Kad se već savezi desetljećima nisu mogli normalno dogovarati i dogovoriti, onda je UEFA sve presjekla i uzela stvar u svoje ruke...

Mario Jurić: 'Termini utakmica bit će tema kongresa FIFPro-a, ovo nisu normalni uvjeti'

Termin u 15 sati, po ljetnim temperaturama, nakon što su neki igrači odradili i pedesetak utakmica u sezoni? Doista, nije baš humano, niti itko o tome baš razmišlja. Važniji su UEFA-ini interesi, TV prava, marketing i zarada, nitko ne razmišlja o zdravlju igrača. Mogu li se igrači sami izboriti za sebe, može li Sindikat, FIFPro utjecati na UEFA-u da promijeni razmišljanje, da u budućnosti izbjegava ovakve termine i situacije.

- Upravo će to biti jedna od tema skorašnjeg kongresa FIFPro-a u Amsterdamu ovog mjeseca. Pričat ćemo baš o terminima utakmica, posebno o onima na SP-u u Kataru, ali i o ovakvim situacijama. Doista ne znam čemu utakmica u 15 sati, kad postoje reflektori, dobri uvjeti, može se komotno igrati kasnije - priča Mario Jurić, glavni tajnik HUNS-a, hrvatskog nogometnog sindikata, podsjećajući na svoje iskustvo.

- Igrao sam na plus 52, toliko je bilo stupnjeva na terenu, to nisu nogometni uvjeti, k tome je i opasno. Stvarno nema smisla igrače tjerati na teren po takvim temeraturama, FIFPro će sigurno reći svoje mišljenje o tome. Ne samo to, razgovarat ćemo i o slučajevima kad igrači, primjerice, dožive potres mozga pa se na teren vraćaju već nakon nekoliko dana, iako je pravilo da pauza mora biti najmanje dva tjedna. Mora se početi voditi računa o takvim stvarima, mora zdravlje igrača biti na prvom mjestu - kaže Jurić.

Linker
19. travanj 2024 10:22