Zlatko Dalić
 Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
POTRAGA ZA PONUĐAČIMA

TKO JE IZBORNIKU ZLATKU DALIĆU PONUDIO PET MILIJUNA DOLARA OSTALA JE ENIGMA Menadžeri uvjereni: 'Mislimo da se tu radi o samostalnim kontaktima...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. srpanj 2018. 15:18

Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji pisali smo feljton o Zlatku Daliću, ispisivali smo retke o njegovoj nogometnoj i trenerskoj karijeri, o njegovu obiteljskom životu. Ukratko, Zlatko Dalić svoju je trenersku karijeru gradio bez agencija i menadžera. Sam se probijao, sam je nalazio svoje angažmane. Sve to pišemo stoga što smo jučer pokušali otkriti imena klubova iz Kine i Južne Koreje koji Daliću nude ogroman novac. Pogotovo jedan iz Kine. Spominje se cifra od pet milijuna dolara.

Odlazak bi bila prijevara

Razgovarali smo jučer s nekoliko hrvatskih nogometnih menadžera kako bi možda doznali o kojim se klubovima radi, te jesu li te informacije zaista točne. Nitko, ama baš nitko, a to je zapravo rijetkost kad se radi o menadžerima, nije znao tko to Daliću nudi takav novac. No, baš svaki je ponudio isto razmišljanje koje se može svesti pod jednu rečenicu....

Soccer Football - World Cup - The Croatia team return from the World Cup in Russia - Zagreb, Croatia - July 16, 2018   Croatia coach Zlatko Dalic on stage   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

- Mislimo da se tu radi o samostalnim kontaktima Zlatka Dalića!

Tvrde menadžeri da je hrvatski izbornik dobio izravnu ponudu, bez uplitanja menadžera ili nekih agencija. Jer kako kažu, da nije tako, vjerojatno bi informacija brzo iscurila u javnost. Ovdje se radi o izborniku koji je napravio svjetsko čudo, viceprvak je svijeta! Takve informacije se jednostavno ne mogu sakriti. Nadalje, tvrde nam nogometni zastupnici da bi se i klubovi koju bi mu nudili tu cifru također to gurnuli u eter, jer bi tako sebi napravili veliku reklamu, promociju. Ako već ne bi to objavili na svojim stranicama, onda bi našli načina da informacija stigne u javnost.

Izdvojili smo neka mišljenja poznatih hrvatskih menadžera.

- Ma, meni sva ta priča oko možebitnog nećkanja Zlatka Dalića uopće nema smisla. Najnormalnija stvar bi bila da odradi četverogodišnji mandat. Ima ugovor do 2020. godine, treba mu ga još podebljati za dvije godine. Neka odradi Euro, još jedno Svjetsko prvenstvo, neka igra Ligu nacija... Napravio je uspjeh, a na temelju tog uspjeha mora dobiti od HNS-a mnogo bolji ugovor nego što je imao do sada. To je normalna priča, sve ostalo je nenormalno - kaže nam Predrag Rački.

A što ako Dalić sam želi otići?

- Sam želi otići? Pa ako se drži onoga što iskazuje, ako spominje domoljublje, branitelje, hrvatski narod, onda ne može sam otići. To bi onda bila prijevara! Ispalo bi da je nacionalnu reprezentaciju iskoristio za vlastiti probitak. Pa ne možeš napustiti klupu Hrvatske nakon nekoliko mjeseci... Mislim, naravno, možeš ako te HNS potjera, ako ti ne ponudi novi ugovor! No, u to ne mogu vjerovati, nisu u HNS-u baš tako ludi - zaključuje Rački.

REUTERS/Darren Staples
REUTERS

Branko Hucika mladi je menadžer koji baš radi na južnokorejskom tržištu.

- Mogu sigurno kazati da Zlatko Dalić neće u Južnu Koreju. Znam koliki su budžeti tamo, a oni nisu takvi zbog kojih bi Dalić otišao. To nije realno, nema šanse da bi Dalić to prihvatio.

Hucika zaključuje:

- Upoznali smo izbornika, naročito ovih posljednjih mjeseca dana na Svjetskom prvenstvu. Mislim da nema govora o tome da bi on sam napustio hrvatsku reprezentaciju.

Vidite, ljudi koji duboko rone u nogometnim vodama drže da Zlatko Dalić sigurno neće otići s klupe nacionalne vrste. Može se zaključiti da jedino postoji mogućnost da mu u HNS-u izmaknu stolicu.

Veliko ime u Aziji

Međutim, tko bi se to usudio? Konačno, to bi zaista bio potez za psihijatriju i terapiju koja nikad ne bi imala kraj. Na zadržati najuspješnijeg izbornika u povijesti koji je tako ušao pod kožu nogometnom narodu i koji je sa svojim dečkima uspio ujediniti Hrvatsku bilo bi sulud, nestvaran potez.

- Zlatko Dalić je veliko ime u Aziji. Tamo se etablirao, a nakon ovog Svjetskog prvenstva uopće nije šokantno da ima takvu ponudu. Međutim, on je. Znate zašto? Jer je pokazao da zna voditi svlačionicu prepunu jakih imena. To ne može svaki trener. Mogu treneri taktički znati sve na svijetu, ali ako nisu vođe kao Dalić, onda nisu za velike klubove. Da bi vodio veliki klub, moraš imati ovo što ima Zlatko Dalić - kazao nam je nogometni zastupnik Marko Naletilić.

Linker
14. travanj 2024 23:38