Mađarska
 REUTERS/Bernadett Szabo / REUTERS
SPORTSKE PREDSTAVLJAJU

TKO TO U NEDJELJU ČEKA SVJETSKE DOPRVAKE? Miljama su daleko od 'Lake konjice' predvođene velikim Ferencom Puskasom, ali treba biti oprezan

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. ožujak 2019. 12:51

Nakon sinoćnje utakmice s Azerbajdžanom, novi važan ispit za svjetske doprvake slijedi već u nedjelju u Budimpešti. Vatrene će dočekati Mađarska, reprezentacija koja ne spada u svjetski i europski vrh, ali može biti vrlo neugodna u slučaju da je se ne shvati maksimalno ozbiljno. Kao uostalom i svaka malo ozbiljnija europska selekcija.

Jasno, aktualna je Mađarska miljama daleko od ‘’Lake konjice’’ predvođene velikim Ferencom Puskasom, koja je sredinom prošlog stoljeća oduševljavala nogometni svijet. Nakon toga je uslijedilo razdoblje stagnacije iz koje se naši sjeverni susjedi nastoje uzdići pojačanim ulaganjima, prije svega u infrastrukturu.

U svojim zlatnim danima Mađarska je bila svjetski doprvak 1938. i 1954. godine, dok je na Europskom prvenstvu 1964. osvojila treće, a 1972. godine četvrto mjesto. Uvjerljivo najveći uspjeh u posljednjih 40-ak godina uspjeli su Mađari ostvariti plasmanom na Europsko prvenstvo koje je 2016. održano u Francuskoj. I ne samo da su se plasirali, nego su prošli i skupinu, i to kao njeni osvajači, ispred ugodnog iznenađenja Islanda i kasnijeg europskog prvaka Portugala!

Momčad koju je tada vodio Bernd Storck remizirala je s Islanđanima (1:1) i Portugalcima (3:3), dok je Austriju svladala s 2:0. Međutim, u osmini finala Mađari su naletjeli na raspoloženu Belgiju koja ih je kući poslala sa četiri komada u mreži. Među ključnim igračima u Mađarskoj bila su dvojica veterana, legendarni vratar u sivoj trenirci Gabor Kiraly te Zoltan Gera, koji su se kasnije oprostili od reprezentativnog dresa. Gera je danas pomoćnik izbornika Marca Rossija.

U aktualnom sastavu su tek trojica igrača starijih od 30 godina, ali ne može se reći da je reprezentacija značajno pomlađena ili neiskusna, jer u svojim redovima ipak ima igrače kao što su Gulacsi, Kadar, Lovrencsics, Lang, Dzsudzsak, A. Nagy, Kleinheisler, Szalai i Nemeth. Svi oni imaju 20 ili više nastupa za reprezentaciju, iako nitko od njih ne igra za velike europske klubove. U ligama Petice su tek vratar Gulacsi i stoper Orban (obojica RB Leipzig), A. Nagy (Bologna) i Szalai (Hoffenheim), i to puno govori o pojedinačnoj kvaliteti koja je uvjerljivo na strani Hrvatske. Tržišna vrijednost svih mađarskih reprezentativaca iznosi 55 milijuna eura, dok Vatreni vrijede 396 milijuna eura.

Mađari nisu bili na SP u Rusiji, prošle godine od natjecateljskih utakmica sudjelovali su u Ligi nacija gdje su ostvarili solidne, no ne i izvrsne rezultate. Bili su u C razredu, gdje su u skupini osvojili drugo mjesto iza Finske, a ispred Grčke i Estonije. S minimalnih 1:0 poraženi su na gostovanjima kod Finske i Grčke, kod Estonije su odigrali 3:3. Na domaćem su terenu ostvarili sve tri pobjede, Grčku su svladali s 2:1, a Estoniju i Finsku s po 2:0. Najbolji strijelac u Ligi nacija bio im je Adam Szalai, koji je postigao četiri od devet mađarskih pogodaka.

Rezultati by SofaScore

Linker
22. travanj 2024 21:55