REUTERS/Mariana Bazo
PRAVA NAVALA

TOTALNA EUFORIJA UOČI OKRŠAJA PROTIV VATRENIH Navijači u redovima pred kioscima, kao da nije prijateljska: Protiv Hrvatske neće biti obična utakmica

Piše: HinaObjavljeno: 22. ožujak 2018. 22:08

Nogometna utakmica između Hrvatske i Perua u subotu u noći s nestrpljenjem se čeka u toj južnoameričkoj zemlji čiji će igrači zaigrati na Svjetskom prvenstvu prvi put nakon 36 godina.

U srijedu ujutro su stanovnici stajali u redovima pred kioscima kako bi kupili album i sličice nogometaša. Mnogi se nadaju da će u paketićima dobiti reprezentativce Perua. "U zemlji vlada veliko uzbuđenje", kaže 26-godišnji André Pareja za Hinu.

Taj novinar sportskog portala Depor.com rodio se ondje deset godina nakon što su reprezentativci u crveno-bijelim dresovima igrali posljednji put na Svjetskom prvenstvu. Poput ostalih mladih i on je slušao priče o generaciji iz 1982. godine. Na televiziji i internetu je gledao dokumentarne filmove o njima.

Kada je prošle godine Peru izborio odlazak na prvenstvo u Rusiji, emocije su nanovo preplavile zemlju sa 16,5 milijuna stanovnika. Za manje od tri mjeseca ispunit će se san mnogih generacija. Hrvatska će im biti prvi test na putu prema tom velikom natjecanju.

"Hrvatska će biti pravi protivnik da vidimo gdje smo", napominje Pareja. Prijateljsku utakmicu u Miamiju s petka na subotu pratit će s velikom pozornošću. Tisuće Peruanaca očekuju se na stadionu u SAD-u.

Soccer Football - Peru v New Zealand - 2018 World Cup Qualifying Playoffs - National Stadium, Lima, Peru - November 15, 2017. Peru's players celebrate a goal scored by teammate Jefferson Farfan (not pictured). REUTERS/Mariana Bazo
REUTERS

"Ne igra se svaki dan s Hrvatskom. To je jedna od najboljih reprezentacija u Europi s poznatim igračima iz važnih europskih liga", dodaje mladi novinar. Spominje Rakitića i Modrića za koje kaže da pomiču igru Barcelone i Real Madrida.

Hrvatska nikada nije igrala protiv Perua koji je južnoameričke kvalifikacije završio na petom mjestu. Bolji su bili Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija. U dodatnim kvalifikacijama bio je uspješniji od Novog Zelanda.

"Protiv Hrvatske to neće biti obična prijateljska utakmica jer će izbornik htjeti vidjeti na kojoj je razini njegova momčad i može li se nositi s kvalitetnijim ekipama na Svjetskom prvenstvu. Vjerujem da će to biti borbena utakmica u kojoj će se neki igrači htjeti nametnuti, pokazujući trenerima da za njih ima mjesta u momčadi", kaže Pareja. "Očekujem atraktivnu utakmicu", napominje.

Soccer Football - Peru v New Zealand - 2018 World Cup Qualifying Playoffs - National Stadium, Lima, Peru - November 15, 2017. Peru's players celebrate their victory. REUTERS/Douglas Juarez
REUTERS

Peru će na Svjetskom prvenstvu igrati u skupini s Francuskom, Danskom i Australijom. Hrvatska će mu stoga poslužiti kao dobra proba prije okršaja s europskim rivalima jer ta reprezentacija dosad nije igrala puno utakmica s momčadima iz Europe.

"Hrvatsku svi smatraju odličnim protivnikom, ona će nam pokazati vlastitu sliku", kaže novinar.

Peru je u kvalifikacijama eliminirao Čile, aktualnog osvajača Copa Americe, što je napunilo njegove igrače samopouzdanjem. Nitko se ondje, međutim, ne usuđuje prognozirati do kuda može doći u Rusiji iako neki vide dvoboj s Danskom ključnim za prolaz skupine.

"Nitko pred ovu momčad ne stavlja zadatak, nikakav izazov. Već su tijekom kvalifikacija pokazali što sve mogu", ističe Pareja. "Najvažnije jest da uživaju u ovom povijesnom trenutku a sve ostalo će doći na svoje mjesto".

Linker
17. travanj 2024 02:15