REUTERS
INTERVJU ZA SPORTSKE NOVOSTI

TRI PUTA SE VRAĆAO SA SVJETSKOG PRVENSTVA U MUKAMA Olić otkrio kako mu je Rakitić iz prve ruke opisao Messija: 'Oni lako mogu biti svjetski prvaci!'

IVICA OLIĆ ZA SN Pomoćnik izbornika Zlatka Dalića u prvom komentaru ždrijeba za Svjetsko prvenstvo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2017. 17:50

Ivica Olić javio nam se iz Njemačke.

- Bio sam malo kod svojih u Wolfsburgu, gledao sam utakmicu u kojoj su dobili 3:0 Borussiju Mönchengladbach, na čijoj je klupi Dieter Hecking, moj negdašnji trener. Bila je dobra, moglo se vidjeti finih akcija i lijepih golova.

Prije toga nije komentirao ždrijeb pa nas je zanimalo kako ocjenjuje protivnike u Rusiji.

- Ajmo ovako, iz prve jakosne skupine, ako si želio nekoga, onda je to mogla biti Rusija ili Poljska. Sve su druge reprezentacije s neupitnom kvalitetom i nisu badava u tom društvu. No, u četvrtom “potu“ je bilo puno boljih mogućnosti. Eto, zapala nas je Nigerija, tako je kako je. Odmah mi je upalo u oko da su 14. studenoga igrali u Rusiji prijateljsku utakmicu s Argentinom u kojoj su dobili 4:2. U Krasnodaru. Istina, Messi nije igrao. To je susret u kojem je Agüero imao probleme, kad je pao u nesvijest. Na poluvremenu je bilo 2:0 za Argentince. Pogledao sam te golove. Nigerija je potentna reprezentacija, izrazito brza, fizički moćna, sigurno neugodna. Prvi su nam protivnik, treba ih dobro analizirati, puno su, po meni, kvalitetniji od Kameruna s kojim smo se sastali na proteklom Svjetskom prvenstvu. Island je, pak, protivnik kojeg znamo, bio je s nama u kvalifikacijskoj skupini, o njemu ne trebamo previše pričati. Riječ je o borbenoj reprezentaciji koja ima strašnu atmosferu, u stanju je prirediti vrhunsku utakmicu protiv bilo koga, ali mislim da ćemo biti spremni na njihov nogomet i odigrati kako želimo. Nigerija je ta nepoznanica.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Napravit ćemo sve

Naravno kad dobijete za protivnika Argentinu da je prva tema - Messi.

- Ta ekipa je s puno napora prošla kvalifikacije, ima strašnu kvalitetu, ali mučila se i praktično do zadnjeg kola drhtala hoće li izboriti izravan plasman. No, dovoljno je kazati za Argentinu: ime, kvaliteta i Messi. Da smo mogli dobiti lakše - jesmo, da smo mogli teže - jesmo. Ali što je tu je, ako želiš ići na Svjetsko prvenstvo ne možeš reći - joj, samo da ne izvučemo toga i toga. Toga nema. Moramo vjerovati u sebe, u našu snagu, doći tamo maksimalno spremni. S obzirom na to da će biti kraj sezone, s time i dosta igrača istrošeno, mene će sada, kao člana stručnog stožera, najviše zanimati kako pripremiti dečke, odmoriti neke, dobiti najbolju kombinaciju da budu u što boljem fizičkom i mentalnom stanju. S kvalitetom koju posjedujemo možemo se nositi sa svima, ali naravno da će na to prije svega utjecati koliko će spremni biti ključni igrači. Imat ćemo i slatke brige, Hrvatska nema samo 20, možeš nabrojiti 35-40 vrhunskih nogometaša.

Mnogi će reći da je najvažnija prva utakmica s Nigerijom. Dakako da ta pobjeda ne bi bila dovoljna, ali dala bi nam zalet. Hoće li u pripremama za Mundijal fokus biti upravo na Super Orlovima.

- Definitivno. Prva utakmica ti daje zamah ili dodatne brige i probleme ako to ne napraviš. Vratit ću se na Sao Paulo, gdje smo izgubili na otvaranju. Bili smo dobri, imali šanse, sudac je pravio gluposti koje su nas koštale poraza, međutim jako nam je teško poslije bilo. Kamerun smo dobili, ali s Meksikom nam je trebala pobjeda, puno bi nam lakše bilo da smo mogli ići na neodlučen rezultat. Da nije bilo stani-pani. Sve karte ćemo baciti, gledati i tražiti najbolje rješenje za Nigeriju. Ne treba uopće sumnjati da imaju kvalitetu s obzirom da se radi o pet- šest igrača koji igraju u Engleskoj ligi i još nekolicinu s iskustvom iz Premiershipa, a otišli su, poput Obija Mikela, koji je u Kini. Ipak, vjerujem da je to na nama.

Neki treneri kažu - oni su fizički moćni, brzi, ali još uvijek je velika prednost Hrvatske što zna odigrati s glavom. Da bismo na tome morali poentirati.

- Pa sigurno. Mislim da se njihova igra ne razlikuje bitno od Kameruna. I oni su bili moćni, ali ukoliko se taktički dobro spremiš i ne dopustiš im da te iznenade s takvim stvarima, koje te mogu očekivati, a to je da će imati trojicu-četvoricu igrača iznadprosječne brzine, u stanju svakoj ekipi pobjeći, sve je pod kontrolom. Napravit ćemo što treba, imamo dovoljno vremena. Sigurno će nam biti puno lakše ako startamo s tri boda.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifiers - Ecuador v Argentina - Olimpico Atahualpa stadium, Quito, Ecuador - October 10, 2017. Argentina's Lionel Messi, Javier Mascherano (14) and other teammates celebrate at the end of the match. REUTERS/Edgard Garrido
REUTERS/Edgard Garrido / REUTERS
Argentina

Francuska će daleko

Pogotovo jer sljedeći suparnik je Argentina. A na nju treba doći u dobrom raspoloženju i bez opterećenja.

- Slažem se.

Među polušpicama i napadačima imaju viška asova, svi ni ne mogu biti na terenu. Obrana možda nije toliko jaka.

- Ma oni imaju dobru obranu, ali kad posjeduješ takav napad, u komparaciji s Messijem, Agüerom, Di Marijom, kad jedan Higuain nije u reprezentaciji, a Icardi, Dybala… često budu na klupi, normalno da je obrana slabiji dio. Pa da je i obrana na istoj razini, ne bi se trebalo ni igrati Svjetsko prvenstvo. Kvaliteta je neupitna. Razgovarao sam s Rakitićem odmah poslije ždrijeba, kaže, “ako Messi ima svoj dan, možeš sve napraviti, poduzeti, ali uvijek je ispred tebe i misli tvoje momčadi”. Protiv sastava koji ima Messija nitko nije favorit, nema takvoga koga nisu u stanju dobiti. Mogu biti svjetski prvaci jer posjeduju kvalitetu u svim linijama, a da ne govorim u ofenzivnoj.

Pa tko je po vama glavni pretendent na krunu. Upravo Argentina? Ili Njemačka? Ili netko treći?

- Ima ih više. Argentina je uvijek imala dobru ekipu, Messi je bio i u Brazilu, pa su na kraju morali potpisati kapitulaciju kad je Götze zabio za Njemačku. To su te moćne reprezentacije koje imaju cilj otići do kraja. Izdvojio bih još Njemačku i Brazil te, pogotovo, za mene momčad koja bi mogla daleko dogurati - Francusku! Čini mi se da je napokon ta nekakva smjena njihove generacije obavljena, da sada imaju jako potentnu družinu. Hoće li opravdati tu ulogu, jer ne samo ja, nego i dosta ljudi ih vidi tako, a to ćemo doznati…

Sigurno na top razini

Hrvati, barem mi koji to navijački gledamo, imamo veće želje na SP-u od samog prolaska skupine, a ako ne dobijemo Argentinu u osmini finala, vjerojatno bismo išli već na tu Francusku.

- Sigurno da nam ždrijeb nije bio kakav bismo željeli, međutim Svjetsko prvenstvo je to, iznenađenja će biti. Hrvatska treba gledati sebe i svoju igru. Sve ove reprezentacije koje sam nabrojio imaju kvalitetu, ali pobijedili smo Španjolsku na Europskom prvenstvu, nešto ranije Njemačku… a pogotovo u ovoj ekipi ima jako puno potencijala. Pokazali smo da možemo, i moći ćemo u Rusiji igrati s najvećima.. Siguran sam da će Hrvatska to dobro odigrati, zapravo je svaki put s takvim rivalima bila na visokoj razini. Dakako, može rezultat biti ovakva ili onakav, no to su susreti u kojima naša kvaliteta dođe do izražaja. Manji suparnici su u prošlosti za nas bili problem, tipa Meksika, kad su svi mislili da ćemo dalje. Hrvatska od 1998. nije prošla skupinu na Svjetskom prvenstvu i prvi cilj koji ćemo si postaviti je da to učinimo. Kao prvi ili drugi, o tome ne razmišljam. Niti se želim time zamarati, kao niti time tko će potom biti protivnik. Zatim ćemo lako. U nokaut fazi to je jedna utakmica, Hrvatska također ima igrače u velikim klubovima, kvalitetu, ne bojim se i ne sumnjam da nećemo odigrati na top razini.

Imamo li koju prednost u odnosu na Argentinu? Možda u samom srcu veze, gdje su Rakitić i Modrić.

- Još nisam dovoljno analizirao Argentinu da bih dao takvu ocjenu. Iz naše perspektive oni su vrhunski, ali isto tako iz njihova rakursa, isto vide da je Perišić zabio tri gola, da je Modrić bio najbolji, i Argentinci će imati veliki respekt. Mi ćemo u toj utakmici imati šanse, to sam siguran.

Je li bitno u prijateljskim utakmicama naći protivnike koji će “glumiti“ rivale na SP-u?

- Dobro bi bilo odmjeriti snage s reprezentacijama koje su sudionici SP-a. Ta ekipa i ti igrači žele se dokazati treneru, potvrditi mjesto u top 20, natjerati izbornika da na njih računa, i svakome bi bio motiv odigrati pravu utakmicu protiv Hrvatske. Dobije se realnija slika.

Koliko ima takvih slobodnih?

- Tu se nešto vrti, priča, tražimo i gledamo, ako bude mogućnosti da igramo s reprezentacijom koja je sudionik Mundijala ili ima kvalitetu da može simulirati nekoga od budućih rivala.

Gorki povratci

Govorili ste o odnosu snaga, no s kojim rezultatom Hrvatske biste se osobno, intimno, zadovoljni vratili iz Rusije?

- Nikad nisam bio čovjek koji je volio davati procjene, naravno da bismo najsretniji bili da dođemo u finale, ali to je priča koja nije realna i ne bi bilo normalno da ja to kažem. Nakon što sam triput sa SP-a stizao pokunjen po ispadanju u skupini, želim tu jednu utakmicu osmine finala, na ispadanje, da u njoj vidim Hrvatsku. Znam da ćemo dati sve i da u tom susretu možemo svakoga dobiti.

Jako su gorki bili povratci sa svjetskih prvenstva nakon ispadanja iz skupine.

- Itekako gorki. I to tri puta. U muci se vraćaš.

Linker
25. travanj 2024 08:40