REUTERS/Eddie Keogh Livepic / REUTERS
PESIMISTIČNO RASPOLOŽENJE

TURSKA JAVNOST STREPI 'Hrvatska je favorit', 'Terim ima momčad bez vizije i strategije'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. rujan 2016. 01:31

Velika strepnja prati reprezentaciju Turske na startu kvalifikacija za svjetsku smotru. Od Koreje i Japana nisu bili Turci na Svjetskom prvenstvu, ali ne prati ih ni na startu novih kvalifikacija veliki optimizam.

- Hrvatska je favorit. To je činjenica koja se već danima provlači kroz kompletni tisak - objasnio nam je Metin Karabas, novinar lista Fanatik, čovjek koji je Tursku pratio na Euru, a sutra stiže i u Zagreb.

- Turska je sama sebi zagonetka. Ne priča se više o nepozivanju Arde i još pet starijih igrača, ali sud o Terimu navijači će dobiti tek nakon dvoboja s Hrvatskom.

Odigrala je Turska prošle srijede test-dvoboj s Rusijom u Antalyi (0:0), ali prvenstveno je to bio susret pomirenja dviju zemalja koje su u posljednje vrijeme imali zategnute odnose. Susret se zato više gledao kroz prizmu političkih relacija, a nogomet je bio u drugom planu. Međutim, bilo je evidentno kako Turska ima velikih problema u stvaranju napadačkih pretpostavki.

- Nema širine napadačkog kadra. Cenk Tosun je prva, praktički i jedina opcija za usamljenog špica - dodao je novinar Fanatika.

U Daily Sabahu (Dnevna zora) autor je jasno naglasio “razvidno je da je igra bila nezadovoljavajuća”. Sterilnost napada je najveći problem, a Cenk Tosun je i prije Eura bio pod medijskim povećalom. Pričuva u prvaku Bešiktašu, centarfor koji je gledao u leđa Mariju Gomezu, s velikom je skepsom ispraćen na Euro. Međutim, počeo je u startnoj postavi protiv Hrvatske na Euru. Ali, nije Tosun napadač visoke klase, tek nacionalni nivo. Zato Turci strepe kako će napad izgledati. Tim više što je protiv Rusije ponovno bilo problema. Napadačka jalovost pratila je Turke i prije Eura, na jedvite muke zabili su po jedan pogodak Crnoj Gori i Sloveniji, ali barem su imali čvrstu obranu.


Previše zagonetki

Međutim, sada je i zadnja linija bitno izmijenjena.

- Cijela je momčad nova, ali Terim ima mir do utakmice s Hrvatskom - naglašeno je u turskim medijima.

Prema najavama koje dolaze iz Turske, Mehmed Topal trebao bi zajedno sa Serdarom Azizom stvarati stoperski tandem ispred vratara Babacana. Bekovi su novi, Ozbayrakli i Koybashi, a u sredini stiže sasvim novo lice.

- Tolga Cigerci je Terimova svježina u veznoj liniji gdje bi trebao igrati zajedno s Tufanom.

Terim je izbacio Selcuka Inana, a uzeo Cigercija, ovoljetno pojačanje Galatasaraya. Čim je potpisao za turskog velikana, vratio se Cigerci i matici domovini. Premda je za reprezentaciju Njemačke, zemlje u kojoj se rodio i živio sve 24 godine, igrao u selekcijama U-19 i U-20, promijenio je zastavu i stavio se Terimu na raspolaganje. U tandemu s Tufanom, onim igračem kojeg svi pamte po činu popravljanja frizure uoči Modrićeva gola, Togla Cigerci bi trebao kreirati prvu obrambenu liniju u sredini terena. U napadu je Tosun, a iza njega “wunderkind” Borussije Dortmund Emre Mor, na mjestu Arde je Calhanoglu, te u sredini Volkan Sen ili Ozyakup.

- Previše zagonetki, a jedina prednost za Tursku je igranje pred praznim tribinama. Premda takvo ozračje uvijek može biti mač sa dvije oštrice. Može blokirati i gostujuću momčad.

Poruka iz Fanatika je, kao i sve analize u Turskoj pred utakmicu s Vatrenima, okrenuta isključivo defenzivnom gardu. Remi se drži odličnim “ulovom” u Maksimiru, premda su Turci jako skeptični.

- Terima čeka teška utakmica s jakom Hrvatskom, jer ima novu momčad bez vizije i strategije - rečeno je u Daily Sabahu.

Linker
25. travanj 2024 16:14