Foto: Ante Cizmic / CROPIX
NIJE U PITANJU

UEFA EKSPRESNO PREUZELA BRIGU O POLJUDSKOM TRAVNJAKU NAKON UTAKMICE HAJDUK - VARAŽDIN Usprkos bolesti travnjak izgleda više nego dobro

UEFA preuzela brigu o poljudskom travnjaku, već je jučer njezin čovjek bio na stadionu
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 06. listopad 2019. 10:30

Poljudski travnjak unatoč bolesti izgleda više nego dobro, uvjerili smo se u to prije i za vrijeme susreta Hajduka i Varaždina, te će biti spreman za dvoboj Hrvatska - Mađarska u četvrtak.

Na Poljudu je jučer bio i čovjek iz UEFA-e koji je sjedio pokraj lože, pokušaj da doznamo je li sve pod kontrolom nije uspio, žena koja je bila s njim u pratnji nije dopustila razgovor. Stoga stoje informacije otprije da je UEFA nakon dvoboja Hajduk - Varaždin preuzela brigu o travnjaku.

Podsjetimo, poljudski travnjak napala je bolest naziva Pyricularia grisea ili Magnaporthe grisea, koja nije rijetkost u područjima klimatskih uvjeta sličnih onima koji vladaju u Dalmaciji, odnosno u Splitu.

Travnjak je prošle godine zamijenjen nakon Ultre, koja više ne stanuje na Poljudu, a u vrijeme štednje tadašnjega predsjednika Jasmina Huljaja išlo se na jeftiniju varijantu. Travnjak je potom nekoliko mjeseci bio manje-više u redu, dok stručnjaci koji se brinu za travu u kolovozu nisu otkrili već spomenutu bolest.

Agronomi na djelu

Travnjak je nakon toga maksimalno pošteđivan aktivnosti, na njemu su se, praktički, samo igrale utakmice, uz pokoji trening prije samoga susreta, a čak je i druga momčad, koja također igra na glavnom igralištu, na njemu odigrala tek dvije utakmice te je upravo radi liječenja trave nekoliko susreta zamijenila domaćinstvo te igrala izvan Poljuda.

Hajduk je od otkrivanja bolesti maksimalno radio na saniranju, ali je Pyricularia grisea teško iskorjenjiva te nisu uspjeli. Ipak, utakmice Prve HNL cijelo su se vrijeme normalno igrale unatoč tom problemu, koji iz daljine ili laičkom oku nije vidljiv, zapreka nije bilo. Sve do pojave izvjesnoga gospodina Richarda iz UEFA-a, inspektora koji je prvotno zabranio sve aktivnosti do susreta Hrvatska - Mađarska, ali je potom dvoboj Hajduk - Varaždin s nedjelje prebačen za subotu da bi se dobilo dan više do četvrtka te da bi agronomi iz UEFA-e svojim sredstvima pokušali “ušminkati” travnjak, koji izgleda u redu, ali je bolestan.

Utakmica Hrvatska - Mađarska ni u jednom trenutku nije bila u pitanju, odmah su to po objavi vijesti potvrdili iz HNS-a, a svi preduvjeti za važan dvoboj na Poljudu bit će ispunjeni.

Linker
25. travanj 2024 14:09