CROPIX
NIKAD TEŽE

UEFA PROMIJENILA SUSTAV Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo na kojem bi Vatreni trebali braniti srebro bit će hod kroz pakao za momčadi iz Europe!

UEFA ima samo 13 mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, kvalifikacije će biti "hod kroz pakao“, pogotovo za onog tko se spotakne jer popravni kroz play-off više nalikuje pozivom u kasino, nego na ravnopravno sportsko natjecanje...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. prosinac 2019. 19:19

Izvršni odbor u Nyonu definirao je pravila igre. Za Vatrene je jako bitno da budu nositelji. Oni se određuju na temelju rang-liste FIFA-e gdje ovog časa držimo šesto mjesto. Valja nam se naći među deset najboljih iz Europe, dakle održati barem približan rejting. Pravi nastup na Euru riješio bi sve dvojbe…

Na SP u Katar će deset pobjednika skupina, a UEFA je još jednom dala na značenju Ligi nacija i napravila sljedeće: deset drugoplasiranih i dva iz Lige nacija činit će 12 ekipa za doigravanje. Ždrijebat će se tko s kime igra u polufinalu i finalu, igrat će se međusobno jedna utakmica, a tri reprezentacije koje izbore dvije pobjede idu u Katar. Po istom modelu odradit će se u ožujku play-off Lige nacije za prolaz na Euro.

Dva predstavnika Lige nacija bit će reprezentacije koje su najbolje plasirane u Ligi nacija po ukupnom rankingu, u obzir se uzimaju samo pobjednici skupina, ne računajući dakako 20 reprezentacija koje su se ili plasirale na Svjetsko prvenstvo ili su izborile playoff.

Moskva, Rusija, 110718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Nogometna utakmica polufinala svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018, Hrvatska - Engleska.
Na fotografiji: Ivan Perisic, gol, slavlje igraca Hrvatske
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

UEFA ističe da je to "ukorijenjeno u namjeri da nagradi sportske uspjehe u grupnoj fazi Lige nacija u skladu s izvornom filozofijom toga natjecanja koja nagrađuje sve ekipe, neovisno o ligi u kojoj igraju”.

Ovog časa deset nositelja bili bi Belgija, Francuska, Engleska, Hrvatska, Portugal, Španjolska, Švicarska, Italija, Nizozemska i Njemačka. Kako je play-off biti rulet više nego ikad, zbog jedne utakmice koju možeš igrati kao gost jer domaćinstvo se određuje ždrijebom, favoriti sigurno ništa neće prepuštati slučaju i od prvog kola čvrsto će ići po prvo mjesto. Oni koji će za to biti dovoljno dobri.

Kvalifikacije će se igrati tijekom 2021. godine, bit će prve u kojima će se koristiti VAR. Ujesen 2020. je drugo izdanje Lige nacija, a ždrijeb skupina u Amsterdamu 3. ožujka. Po novoj shemi u A, B i C Ligi nacija postojat će četiri skupine s četiri sudionika, a u D tek dvije skupine, jedna s četiri, a druga s tri reprezentacije.

Pobjednici skupina u A kategoriji idu na Final Four, zadnji ispadaju, iz B pobjednici iz u A...

Kako u D postoje samo dvije skupine, u C će se igrati play-out koje će dvije ekipe od četiri zadnje na tablici morati u niži rang.

Jakosne skupine za Ligu nacija

A liga: Portugal, Nizozemska, Engleska, Švicarska, Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, BIH, Ukrajina, Danska, Švedska, HRVATSKA, Poljska, Njemačka, Island.

B liga: Rusija, Austrija, Wales, Češka, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunjska

C liga: Grčka, Albanija, Crna Gora, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija

D liga: Gibraltar, Latvija, Farski otoci, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino

Linker
24. travanj 2024 11:03