Getty Images, reuters, sn ilustracija / Getty Images, reuters, sn ilustracija
VATRENI KROZ NAOČALE AMERIKANACA

UGLEDNI NY TIMES ANALIZIRAO HRVATSKU SKUPINU NA SP-U Ono što u Nigeriji vide kao najveću snagu, Amerikanci kod Hrvatske smatraju upitnom kvalitetom

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 14. lipanj 2018. 10:18

Igrači? Svjetska klasa. Izbornik? Pitanje je je li dorastao. Prognoza? Barem osmina finala. Tako izgleda sažeti prikaz hrvatske nogometne reprezentacije uoči početka SP-a kroz naočale New York Timesa, koji je sastavio poseban vodič po skupinama.

“Vatreni” bi, smatra autor Rory Smith, mogli biti odabir mnogih kada se traže “dark horseovi” turnira, odnosno reprezentacije koje bi mogle biti senzacija. Tvrdi da Zlatko Dalić raspolaže nedvojbenim talentom, no pita se jesu li njegove kvalitete dovoljne da takvu grupu igrača povede do velikog rezultata.

U kategoriji “Zvijezda momčadi”, New York Times nema dvojbi.

Bogdanovci, 070618. 
Stadion Ivan Barun. 
Otvoreni trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci Svjetskog nogometnog prevenstva u Rusiji. 
Na fotografijia: Izbornik Zlatko Dalic, Dejan lovren, Luka  Modric i Andrej Kramaric. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Luka Modrić ovoj reprezentaciji daje i otkucaje srca i mozak. Ako će biti u formi, Hrvatska može zaprijetiti bilo kome”, pišu.

Očekuju kako će Dalićeva momčad proći prvi dio natjecanja, “iako im neće biti lako”, a u nokaut fazi je spremna zadati probleme većini ostalih reprezentacija.

Bez podcjenjivanja

Kad je riječ o suparnicima u skupini D, najugledniji američki dnevnik oprezan je u predviđanju argentinskih dometa. Od Messija i društva očekuju “melodramu i razočaranja, naročito ako su kvalifikacije orijentir”. Kontrast čudesnom napadu vide u poroznoj obrani, pa već u sljedećoj rečenici tvrde da Argentina može postati jedan od favorita pod uvjetom da izbornik Jorge Sampaoli “oblikuje momčad po svojoj slici”.

“Svi, osim možda Cristiana Ronalda i cijelog Brazila, ostali bi razočarani da se Messi nije plasirao u Rusiju. Njegova prisutnost ohrabrit će Argentinu u vjeri da može osvojiti naslov, no Njemačka, Španjolska i Brazil imaju jače argumente”, ističe NY Times.

Od Islanda očekuju novu prezentaciju momčadskog duha, tim više što su najmanja nacija u povijesti koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo. Impresivnim smatraju činjenicu da su osvojili kvalifikacijsku skupinu ispred Hrvatske, Ukrajine i Turske, no dodaju da će Gylfiju Sigurdssonu i društvu biti izazov to što ih ovaj put, za razliku od Eura 2016., nitko neće podcijeniti.

Soccer Football - International Friendly - England vs Nigeria - Wembley Stadium, London, Britain - June 2, 2018   Nigeria's Alex Iwobi with coach Gernot Rohr after the match   REUTERS/Darren Staples
REUTERS/Darren Staples

Četiri favorita

Najveću snagu Nigerije autor vidi u iskusnom izborniku Gernotu Rohru. Prošlogodišnja pobjeda u prijateljskoj utakmici protiv Argentine, smatra, dokaz je da i u veznoj liniji i napadu raspolažu s dovoljno municije za nadmetanje s favoriziranim suparnicima. Bljesak očekuje od Leicesterova veznjaka Wilfreda Ndidija (21), ali zaključuje da će se “super orlovi” morati dobro namučiti kako bi prošli skupinu.

Favoriti prvenstva su, prema New York Timesu, Njemačka, Brazil, Španjolska i Francuska. Od Kolumbije očekuju reprizu četvrtfinala iz 2014., Engleskoj ne vjeruju da je sposobna ući među osam najboljih, a za Belgiju pišu da će “sve manje od polufinala biti razočaranje”

Linker
18. travanj 2024 03:43