REUTERS/Darrin Zammit Lupi
UHVATILI IH 'NA SPAVANJU'

UNIŠTILI VELIKE SNOVE IZRAELACA I NORVEŽANA Idući suparnik Hrvatske na gostovanjima ima nekoliko iznenađujućih remija

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. ožujak 2019. 00:07

Ne mogu se Azeri pohvaliti velikim rezultatima na gostovanjima u posljednjih 10 godina. Izvan Bakua i domaćih travnjaka nema rezultata poput šokantne pobjede nad Turskom iz 2010. (1:0) ili remija s Hrvatskom (0:0) iz 2015. godine. Na gostovanjima su Azeri uživali u rijetkim pobjedama protiv San Marina i Latvije, a redovito su gubili protiv najvećih reprezentacija.

Stepenica niže

U posljednjim kvalifikacijama za SP u Rusiji izgubili su, primjerice, od Njemačke 1:5, od Sjeverne Irske 0:4, u Ligi nacija prošle jeseni pretrpjeli su poraz 0:4 od Kosova, a dobro se pamti i naša “šestica” kojom su Azeri ispraćeni iz Gradskom vrta u jesen 2014. u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj. Provukli su se s 1:2 kod Talijana u istim kvalifikacijama, ali to je slaba utjeha s obzirom na to da se i minimalni poraz bilježi s nulom u rubrici bodovi. Gubili su redovno Azeri i u prijateljskim ogledima s Kazahstanom 0:3, Makedonijom 1:3, od Bugara 0:2, čak su poraženi i od Estonije prije šest godina u prijateljskom ogledu (1:2). Svladali su jednom Katar u test-ogledu na gostovanju (2:1), odigrali remi s Kanađanima (1:1) i tu već idemo stepenicu niže i bilježimo njihove najveće uspjehe u službenim utakmicama, a to su neriješeni ishodi u zadnjih 10 sezona.

Soccer Football - UEFA Nations League - League D - Group 3 - Azerbaijan v Malta - Baku Olympic Stadium, Baku, Azerbaijan - October 14, 2018  Azerbaijan players line up before the match  REUTERS/Aziz Karimov - RC1924D8AB20
REUTERS/Aziz Karimov

Lovili na ‘spavanju’

Tri remija bilježe kao velike rezultate na gostovanjima u tom razdoblju. Uspijevali su Azeri uhvatiti “na spavanju” Čehe, Norvežane i prije pet i pol godina Izraelce. U tri remija bilježimo jednog strijelca, Amirgulijeva za bod koji su Azeri uzeli pred 21.000 gledatelja u Ramat Ganu, u Izraelu. Nisu sebi pritom donijeli veliki profit koliko su domaćinu uništili snove za odlazak na veliko natjecanje, konkretno u Brazil. Dvije godine kasnije isto su uradili Norvežanima. Naime, u konačnom zbroju Norvežani su zaostali bod za drugoplasiranom Hrvatskom u skupini.

Remi koji su u lipnju 2015. odigrali sa Azerbajdžanom na Ullevaalu u Oslu koštao je Norvežane drugog mjesta i neodlaska u Francusku. S remijima u gostima nastavili su i godinu poslije kod Čeha, ali tih 0:0 bili su samo potvrda da je reprezentacija Češke u velikom padu. Njima Azeri nisu uništili snove, nego su ih prizemljili i potvrdili im krizu igre i rezultata reprezentacije.

Zaključak je jasan, Azerbajdžan nije reprezentacija koja na gostovanjima kroji sudbine velikih, ali znaju Azeri iznenaditi i ponekom jačem razbiti iluziju velikih ambicija.

Koga su iznenadili na gostovanjima?

7. rujna 2013. / Izrael - Azerbajdžan 1:1

U kvalifikacijama za SP u Brazilu odigrali su Azeri s Bertijem Vogtsom remi u Ramat Ganu s Izraelom iznenadivši domaćina koji je tim ishodom izgubio sve šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo.

12. lipnja 2015. / Norveška - Azerbajdžan 0:0

Remijem protiv Norvežana napravila je reprezentacija koju je vodio Robert Prosinečki veliko iznenađenje, upravo su ta dva boda Norvežanima kasnije nedostajala za drugu poziciju i direktan plasman na Euro 2016.

11. listopada 2016. / Češka - Azerbajdžan 0:0

Uzeli su Azeri bod u gostima kod Češke na startu kvalifikacija za SP u Rusiji, odigrao je Prosinečki sa svojom selekcijom veliku “nulu” protiv reprezentacije koja je četiri mjeseca prije toga s Hrvatima igrala u skupini na Euru u Francuskoj.

Linker
19. travanj 2024 02:28