Robert Belošević
HRVATSKA 1998. VS 2018.

USPOREDBA BRONČANE GENERACIJE VATRENIH I DANAŠNJE MODRIĆEVE MOMČADI PUNO TOGA OTKRIVA Zlatko Dalić ima veći izbor nego Ćiro Blažević 1998.

RUSIJA VIA AMERIKA Vatreni su prije dva desetljeća i širinom kadra osigurali povijesne dosege na SP-u, a danas Hrvatska, uvjeren je Stipe Pletikosa, ima još širi roster vrhunske kvalitete
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. ožujak 2018. 09:01

U proljeće prije 20 godina, uoči prvog njezina Mundijala u Francuskoj, Hrvatska je imala svog Ronalda. Ondašnji Il Fenomeno igrao je za Inter i bio je velika nada Brazila za naslov. Našeg su pak napadača u ondašnjoj najjačoj ligi svijeta (Serie A) prozvali ‘bijeli Ronaldo’! Alen Bokšić igrao fantastičan nogomet u sezoni 1997/98., u napadu Lazija kojeg su još činili Roberto Mancini i Beppe Signori.

Bokšićevo koljeno

Davao je golove, ali povrh toga impresionirao je fizičkom moći, što je potaknulo medije da ga usporede s jedinstvenim Ronaldom. Idealni napadački tandem, Bokšić - Šuker, djelovao je tada kao nada za veliki iskorak na SP-u. Nažalost, tog se proljeća Bokšić ozlijedio i u povuci-potegni stavu liječničke službe Lazija, na pripreme je došao s jedinom izvjesnošću - mora ići na operaciju koljena! S obzirom na kasniji epilog SP-a nikad nećemo doznati za što bi Hrvatska bila spremna da je još ondašnji Bokšić bio u kadru…

Činjenica da je Hrvatska osvojila brončanu medalju u debitantskom nastupu na Mundijalu bez takvog fantastičnog napadača, više nego dovoljno govori o širini kadra kojeg je na raspolaganju imao Blažević. Iskusni je izbornik doveo u Francusku 19 igrača i tri vratara, a tijekom turnira je koristio jednog golmana i 15 igrača. Jedini bez nastupa bili su golmani Vasilj i Mrmić, te Jurić, Kozniku, Šerić i Zoran Mamić.

Strši karakternost

Najveći teret je ponijela grupa od 13 igrača, uz doprinos Marića, Tudora i Krpana. Stipe Pletikosa, jedan od najiskusnijih reprezentativaca u eri između 1998. i 2018., slaže se da je za ono vrijeme roster brončanih bio prilično bogat za turnir…

- Nezahvalno je uspoređivati generacije iz tako udaljenih era, pogotovo što se 1990-ih igrao ipak drugačiji nogomet. No, nedvojbeno je kako je tada reprezentativna grupa imala barem 15-ak igrača koji su mogli ispuniti maksimalne razine koje iziskuje to natjecanje - kazao je Pletikosa i onda analitički dodao kako je Hrvatska, između ostalog, kompenzirala i tako važan izostanak kakav je naprimjer bio Bokšićev…

- Puno je toga utjecalo na osvajanje bronce. Počevši od sjajnog vratara, odnosno ondašnjeg Ladića, koji je bio fantastičan u Francuskoj. No, jako je bilo važno i da je Ćiro Blažević vješto balansirao momčadskim duhom i nužnim individualnim motivima. Ono je bila tehnički odlična momčad, vrlo iskusna i nadasve uigrana kroz četiri godine. Iznad svega strši njena jedinstvena karakternost. Zato su dogurali umalo do finala.

PARIS, FRANCE - JUNE 12:  Croatia players celebrate their 1-0 win in the UEFA EURO 2016 Group D match between Turkey and Croatia at Parc des Princes on June 12, 2016 in Paris, France.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Clive Rose/Getty Images
Vatreni

Odmah automatizmi

Nogomet je danas dakako brži i moćniji. Kontra stereotipu o fizičkim limitima igrača s ovdašnjih prostora, današnja Hrvatska potvrđuje upravo da je to stereotip. U modernom nogometu gladijatora brojni su Hrvati među ključnim akterima najvećih svjetskih klubova, odnosno najjačih liga. Imaju čak i više iskustva od brončanih, ne samo u reprezentativnim okvirima (više turnira i kvalifikacija). Dobar dio grupe koja će putovati u Rusiju natječe se na maksimalnoj kvalitativnoj razini za klubove.

- Uvjeren sam kako ova reprezentacija ima širi roster kvalitete u odnosu na brončanu generaciju. Uza sve to, tu širinu, jako je važno da su i treneri evoluirali. Čak i više nego igrači u modernom nogometu. To znači da su i naši reprezentativci vrhunski trenirani i taktički usmjereni. Zato se i dogodi da Zlatko Dalić dođe uoči Ukrajine i Grčke, i praktički s nekoliko treninga odmah kod igrača dobije neke automatizme, koji se inače trebaju duže uigravati… - ustvrdio je Pletikosa.

Dok je Blažević imao 14 igrača plus Ladić, koji su činili blok za 11-oricu za svaku utakmicu, kod Dalića je 18-19 igrača koji su kao dio tog bloka za izbor 11 u momčadi. Brončani su bili iskusni, ali današnji Vatreni su itekako prekaljeni.

Uostalom, Blaževića je generacija stigla u Francusku sa 13 aktera s Eura u Engleskoj, dvije godine ranije, a Dalićeva grupa, već je sada predvidljivo, imat će 12 aktera sa SP-a u Brazilu još od prije četiri godine. Znakovitiji je podatak da će u odnosu na prije dvije godine i Euro u Francuskoj, ne bude li velikih iznenađenja (odnosno ozljeda) izbora, u Rusiju ići praktički istih 19 aktera.

S takvim iskustvima i kvantitativno širim izborom rješenja, Hrvatska u uvertiri djeluje turnirski s više potencijala i u konačnici je spremnija nego što je to bila uoči Francuske 1998...

BLAŽEVIĆEVIH 22 (1998.)

Mario Stanić (Parma, 8.)

Zvonimir Boban (Milan, 14.)

Davor Šuker (Real Madrid, 16.)

Marijan Mrmić (Bešiktaš, 44.)

Krunoslav Jurčić (Dinamo Zagreb, 56.)

Goran Jurić (Dinamo Zagreb, 56.)

Dražen Ladić (Dinamo Zagreb, 56.)

Silvio Marić (Dinamo Zagreb, 56.)

Robert Prosinečki (Dinamo Zagreb, 56.)

Dario Šimić (Dinamo Zagreb, 56.)

Robert Jarni (Betis, 61.)

Goran Vlaović (Valencia, 75.)

Anthony Šerić (Hajduk, 91.)

Igor Tudor (Hajduk, 91.)

Zvonimir Soldo (Stuttgart, 103.)

Ardian Kozniku (Bastia, 127.)

Slaven Bilić (Everton, 127.)

Aljoša Asanović (Napoli, 139.)

Zoran Mamić (Bochum, 183.)

Igor Štimac (Derby County, -)

Vladimir Vasilj (H. dragovoljac, -)

Petar Krpan (Osijek, -)

-----------------------------------------------------------------

DALIĆEVIH 29 (2018.)

Mateo Kovačić (Real Madrid, 1.)

Luka Modrić (Real Madrid, 1.)

Šime Vrsaljko (Atletico Madrid, 2.)

Ivan Rakitić (Barcelona, 3.)

Mario Mandžukić (Juventus, 5.)

Marko Rog (Napoli, 16.)

Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen, 20.)

Josip Pivarić (Dynamo Kijev, 21.)

Marko Pjaca (Schalke, 21.)

Domagoj Vida (Bešiktaš, 25.)

Danijel Subašić (Monaco, 25.)

Milan Badelj (Fiorentina, 27.)

Dejan Lovren (Liverpool, 27.)

Matej Mitrović (Club Brugge, 48.)

Nikola Kalinić (Milan, 52.)

Lovre Kalinić (Gent, 54.)

Vedran Ćorluka (Lokomotiv M., 63.)

Dominik Livaković (Dinamo Zagreb, 77.)

Marcelo Brozović (Inter Milano, 81.)

Ivan Perišić (Inter Milano, 81.)

Filip Bradarić (Rijeka, 90.)

Marin Leovac (Rijeka, 90.)

Ivan Strinić (Sampdoria, 92.)

Ante Rebić (Eintracht, 98.)

Andrej Kramarić (Hoffenheim, 98.)

Mario Pašalić (Spartak Moskva, 108.)

Duje Čop (Standard Liege, 110.)

Zoran Nižić (Hajduk, 157.)

Ivan Santini (Caen, -)

Napomena: U zagradama su klubovi igrača i njihov ranking prema UEFA-inu koeficijentu za vrijeme SP-a 1998. godine, odnosno danas. (dd)

Linker
20. travanj 2024 14:32