Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
SKUPA POBJEDA NA ALDO DROSINI

NAKON VELIKIH GAFOVA POTPUNI PREOKRET, ALI I NESREĆA! Kapetan Vatrenih razveselio navijače, a onda šok - ozlijedili su se i Vlašić i kapetan Hajduka

HRVATSKA - GRUZIJA Utakmica u Puli bila je posljednja za hrvatsku reprezentaciju u 2019. godini. Susret je završio pobjedom Vatrenih 2:1, za Gruzijce je pogodio Papunashvili, zatim je vlastitu mrežu zatresao gruzijski kapetan Kashia, a preokret je Vatrenima donio kapetan ove utakmice Ivan Perišić. Loša vijest je ozljeda Nikole Vlašića koji je ušao u drugome poluvremenu i stradao u sudaru sa suparničkim nogometašem, a ozljedu je dobio i kapetan Hajduka Josip Juranović.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. studeni 2019. 18:07

HRVATSKA - GRUZIJA 2:1 (Kashia 25' ag., Perišić 53' / Papunashvili 19')

HRVATSKA (4-1-4-1): Kalinić (od 46. Sluga) – Bartolec (od 46. Juranović ), Jedvaj (od 46. Ćaleta-Car), Škorić, Melnjak – Badelj – Perišić, Kovačić (od 63. Vlašić), Pašalić (od 75. Perić), Rebić – Oršić (od 46. Rog)

Izbornik: Zlatko Dalić

GRUZIJA (4-4-1-1): Makaridze – Kakabadze (od 39. Šengelia), Kašia, Navalovski, Hočolava (od 80. Grigalava) – Gvilia (od 84' Kvilitaia), Papunašvili (od 65. Kiteišvili), Qazaišvili (od 88. Kharaishvili) Aburjania – Jigauri – Lobjanidze (od 51. Arabuli)

Izbornik: Vladimír Weiss

PULA Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 5.072. Sudac: Alan Mario Sant (Malta)

Kao i kvalifikacije, Vatreni su godinu završili pobjedom, ali ozljede Nikole Vlašića i Josipa Juranovića visoka je cijena. Nije to bila nogometna rapsodija, no odavno su prijateljske utakmice od prigode za igračko slobodno izražavanje postale odrađivanje posla. I zato je šteta zbog Vlašićeve ozljede, jednog od junaka proboja na Euro, još veća. Kao i Hajduku bude li derbi morao igrati bez kapetana…

Tko je uplatio na Hrvatsku nije promašio, za razliku od hrvatskih meteorologa koji su u seriji, nakon Rijeke i u Puli na utakmici nacionalne momčadi doveli su nas u zabludu. U finiš smo ušli s prolomom oblaka koji je tjerao gledatelja s tribina…

Dalić je zavrtio postavu, htio je dati šansu dečkima iz sjene, pa i vidjeti kako će reagirati jer neki se tek moraju dobro potruditi da bi uskočili na listu 23 igrača za Euro. Već na poluvremenu napravio je još četiri zamjene, a ciljano je poštedio igrače Dinama, koliko je god mogao jer Modri u petak imaju derbi s Hajdukom, a potom daleko važnije - u utorak s Atalantom u Milanu. Petković i Livaković ostali su promatrači s klupe, a Oršić i Perić tek su se oznojili... U dva ogleda sa Slovačkom i Gruzijom igrali su svi pozvani. Ovaj put ni Brozović, ni Barišić nisu morali "paliti motore".

Gruzijci su jaki na lopti, sposobni brzo otvoriti akciju i premda su reprezentacija nogometnog "trećeg svijeta“ ne bi čudilo da ih sljedećeg ljeta gledamo na Euru. Koliko su god dodatne kvalifikacije brutalno čistilište…

To su demonstrirali u dva-tri navrata u prvom poluvremenu, pa i u završnici, premda za gol kojim su poveli mogu zahvalnicu ispisati na imena Hrvata. Lovre Kalinić ne brani, nema ni formu ni samopouzdanje i primio je pogodak kakav nije smio. Lopta se prošuljala kroz njegov ruke. No, Giorgi Papunashvili prošetao se sam u zonu šuta…

Već prije toga u 13. minuti Kakabadze je prošao po desnoj strani, a Jigauri idealnu povratnu loptu nije smjestio u mrežu nego poslao kraj gola. To je jedini lijepo što će desni branič Kakabazde pamtiti iz Pule jer naletio je na Antu Rebića i već prije kraja prvog dijela završio na liječničkom tretmanu.

Bila je to dobra i poduzetna igra Matea Kovačića, dirigirao je tempom igre Vatrenih kao da je htio reći "Ipak sam ja standardan veznjak Chelseaja i to se treba cijeniti", palio vatre pred gruzijskim vratima u 65 minuta na terenu. U 15., minuti učinio je to pasom za Perišića koji se ubacio ispred suparnika, ali golman je obranio udarac. Kapetan Perišić vukao je svih 90 minuta, pogodio gredu u prvom dijelu i zabio glavom za pobjedničkih 2:1. Ponos što nosi vrpcu kod njega je lako uočljiv.

Dr. Bahtijarević: Vlašić je bolje nego što je to izgledalo u prvi čas

"Vlašić je dobio jak udarac u potkoljenicu, ali čini se da neće biti tako teška ozljeda kao što je činilo na prvi pogled na terenu. Što se tiče JUranovića, radi se o istegnuću mišića. Nadamo se da je samo istegnuće, ali to ćemo moći reći tek kad se naprave dodatni pregledi", rekao je dr. Bahtijarević.

Prvi hrvatski pogodak ide na dušu stoperu Kašiju, ali drugi je bila jedna od niza šansi, Juranović je asistirao za Perišića koji pogađa glavom.

Dalić je krenuo s rasporedom 4-1-4-1, prvi napadač bio je Oršić, kasnije Rebić. Na Aldu Drosini nitko nije napunio kredit za sljedeće akcije, međutim Simon Sluga je pokazao da nije za staro željezo, na kraju je spasio pobjedu. No, pojedini se moraju zabrinuti za svoj daljnji status...

HRVATSKA - GRUZIJA 2:1 (Kashia 25' ag., Perišić 53' / Papunashvili 19')

HRVATSKA: Kalinić - Melnjak, Škorić, Jedvaj, Bartolec - Kovačić, Badelj - Perišić, Pašalić, Oršić - Rebić

GRUZIJA: Makaridze - Khocholava, Navalovski, Kashia, Kakabadze - Jigauri, Aburjania, Qazaishvili, Papunashvili, Gvilia - Lobjanidze

---------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

89' - Velika šansa za Gruzijce! Kiteishvili je šutirao po golu, bio je to silovit udarac koji je išao u okvir, a Badelj je to uspio blokirati tijelom!

82' - Šansa za Gruziju! Shengelia je uputio neugodnu loptu prema golu, a Simon Sluga je sjajno reagirao i obranio taj udarac koji je išao u okvir gola!

80' - Otvorilo se nebo iznad Aldo Drosine! Pljušti kiša u Puli i uvjeti gotovo da i nisu za igru... još se, uz Vlašića, ozlijedio i Josip Juranović tako da Hrvatska u ovim trenucima igra s dva igrača manje jer su sve izmjene napravljene!

79' - Uhh, ovo je gadno izgledalo! Navalovski se zaletio u Nikolu Vlašića koji se u velikim bolovima srušio na travnjak... vidi se odmah da je riječ o ozljedi i Nikola će morati izvan terena. Pitanje je samo kolika je težina ozljede... šteta, ozlijedio nam se jedan od najboljih igrača u prijateljskoj utakmici.

78' - Još jedna prilika za Vatrene! Melnjak je nakon kornera opalio s dvadesetak metara, prošlo je to malo iznad gola!

77' - Kakav zicer Ante Rebića! Melnjak je fantastičnom dugačkom loptom pronašao napadača Milana koji se oslobodio čuvara i sjurio po golu, međutim napravio je potez više - krenuo je driblati vratara koji ga je pročitao i propala je ta velika šansa...

75' - Posljednja zamjena kod Vatrenih. Izašao je Mario Pašalić, umjesto njega će Dino Perić. Zanimljivo je da će se navedeni dvojac sukobiti idućeg tjedna u Milanu na San Siru kada Dinamo u Ligi prvaka dolazi u goste Atalanti.

65' - Još jednu zamjenu radi Dalić. Umjesto Matea Kovačića u igri je Nikola Vlašić.

64' - I opet je Rebić u šansi, no njegov udarac glavom nije ušao u mrežu...

53' - GOOOL! Sjajna akcija naših nogometaša napokon je urodila plodom! Juranović je centrirao s desnog boka, a Perišić je nadvisio svoje čuvare i glavom sjajno pogodio za preokret u Puli... Hrvatska vodi 2:1!

50' - I dalje neće pa neće! Zagužvalo se sada u gruzijskom kaznenom prostoru, kružila je lopta od Perišića do Roga i Pašalića, a na kraju je Rebićev udarac uspjela blokirati gostujuća obrana.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Puli. Četiri promjene napravio je Zlatko Dalić. U svlačionici su ostali Lovre Kalinić, Karlo Bartolec, Tin Jedvaj i Mislav Oršić, a priliku će dobiti Simon Sluga, Josip Juranović, Duje Ćaleta-Car i Marko Rog.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Plusevi i minusi u igri hrvatske reprezentacije odrazile su se i na rezultat. Furiozan početak Vatrenih presjekli su Gruzijci pogotkom u 19. minuti nakon loše reakcije cijele obrane, ali i Lovre Kalinića. Srećom, izjednačenje je stiglo vrlo brzo kada je nakon Oršićeva ubačaja gruzijski kapetan zatresao vlastitu mrežu. U nastavku je najaktivniji bio Ante Rebić, međutim gol ga zasad jednostavno neće...

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

39' - Ozlijedio se pri tom Rebićevom prodoru Otar Kakabadze i morat će mijenjati Gruzijci. U igru će Levan Shengelia.

37' - Nova velika šansa Hrvatske! Neumorni Rebić probio je po lijevom boku i pronašao Oršića koji odmah ostavlja za Badelja, a njegov udarac s vrha kaznenog prostora odlazi pored gola...

34' - I opet prijete Vatreni! Još je jednom Rebić pokrenuo akciju, Kovačić je došao u izglednu poziciju i šutirao, no i ovog je puta Makaridze izašao kao pobjednik.

Pula, 191119.
Stadion Aldo Drosina.
Medjunarodna prijateljska utakmica A reprezentacija, Hrvatska - Gruzija.
Na fotografiji: Jambul Jigauri, Ante rebic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

32' - Neće pa neće Antu Rebića... dvaput je bio u prodoru, prvi put mu nije prošao dribling, a drugi put njegov udarac iz daljine brani gruzijski vratar. Ali vidi se velika želja hrvatskog reprezentativca da dođe do pogotka danas u Puli!

26' - TRESE SE GREDA NA ALDO DROSINI! Rebić je napravio pritisak na posljednju liniju, a lopta se odbila do Perišića koji s vrha šesnaesterca pogađa gredu! Bio bi to fantastičan preokret da je sada ušlo...

25' - GOOOL! Oršić je izveo slobodnjak s dvadesetak metara iskosa, a u gustoj je gostujućoj obrani lopta iznenadila kapetana Kashiju od kojega se odbila u mrežu... ekspresno je došlo izjednačenje Vatrenih!

19' - GOL! Dogodio se niz vezanih pogrešaka u hrvatskoj obrani, a Papunashvili je fintom izbacio Škorića i pucao s ruba šesnaesterca, pritom je još i Kalinić katastrofalno reagirao te mu se lopta između ruku provukla do mreže... vodi Gruzija 1:0 u Puli.

Pula, 191119.
Stadion Aldo Drosina.
Medjunarodna prijateljska utakmica A reprezentacija, Hrvatska - Gruzija.
Na fotografiji: Tin Jedvaj
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

15' - Što je sada skinuo gruzijski vratar! Perišić je pobjegao gostujućoj obrani i uspio pucati s desetak metara iskosa, Kakabadze ga je ometao, ali današnji hrvatski kapetan sjajno se izborio za šut, međutim proslavio se sada Makaridze... dobio je Perišić veliki pljesak s pulskih tribina za ovaj pokušaj!

13' - Uzvraćaju i Gruzijci, ovo je bilo blizu! Kakabadze je pobjegao Perišiću po desnom boku, sjurio se prema golu i poslao povratnu do Jigaurija koji potpuno sam šutira s desetak metara, no srećom pored gola! Čisti zicer zapucali su sada Gruzijci...

11' - I još jedna prilika za Hrvatsku! Oršić je bio u prodoru, opalio je s dvadesetak metara, ali i taj je udarac blokiran.

10' - Prva velika šansa za Vatrene! Nakon centaršuta Mislav Oršić je sjajno gurnuo Perišića u prigodu koji šutira isprve s ruba šesnaesterca, ali brani to Makaridze! Bila je to najopasnija šansa zasad i prvi udarac u okvir.

6' - Traje očekivana inicijativa Vatrenih i bunker Gruzijaca. Tvrdo će biti protiv gostiju danas, morat će Dalićevi izabranici odratiti mnogo kombinatorike kako bi probili posljednju gruzijsku liniju... Sada je Rebić bio u prodoru, izgledalo je to opasno, ali uspjeli su ga zatvoriti gruzijski braniči.

1' - Počela je utakmica u Puli. Sretno, Vatreni!

---------------------------------------------------

17.55: Igrači su istrčali na pulski travnjak Aldo Drosina. Hrvatske nogometaše predvodi današnji kapetan Ivan Perišić. Počela je padati lagana kiša, no teren je u izvrsnom stanju i uvjeti su povoljni za igru. Na tribinama je oko 5.000 gledatelja. Sve je spremno za posljednju ovogodišnju utakmicu Vatrenih!

17.45: Glavni sudac bit će 39-godišnji Alan Mario Sant s Malte.

STARA ZAGORA, BULGARIA - MAY 12:   Referee Alan Mario Sant of Malta gives a penalty to Germany during the UEFA European Under-17 Championship match between Germany U17 and Czech Republic U17 at Beroe stadium on May 12, 2015 in Stara Zagora, Bulgaria. (Photo by Nikolay Doychinov/Getty Images)
Nikolay Doychinov/Getty Images

17.30: Proslavljeni hrvatski nogometaš i aktualni član stručnog stožera hrvatske reprezentacije Ivica Olić izjavio je uoči prijateljskog dvoboja s Gruzijom:

"Oni mogu biti neugodan protivnik, ukoliko ih ne shvatimo ozbiljno. A mi itekako želimo novu pobjedu!"

17.10: Zavirite u svlačionicu Vatrenih i pogledajte dolazak naših nogometaša na stadion:

16.55: Stigli su sastavi. Zlatko Dalić promijenio je čak osam igrača u odnosu na subotnju kvalifikacijsku utakmicu sa Slovačkom. U prvih 11 ostali su samo Jedvaj, Perišić i Rebić.

16.30: Zlatko Dalić izvest će danas šarolik sastav, priliku u Puli dobit će igrači s klupe, pa tako po zadnjim informacijama u prvih 11 neće biti ni Brune Petkovića, koji će dobiti poštedu zbog derbija Dinama i Hajduka u petak, u sklopu 16. kola HNL-a.

Linker
16. travanj 2024 13:33