CROPIX
PRILIKA ZA NOVA LICA

VIDEO: HRVATSKA UZ DOSTA MUKE SLAVILA NA RUJEVICI Novi kapetan Vatrenih i Mitrović slomili Jordan za prvu pobjedu nakon više od tri mjeseca

U prijateljskom susretu igranom na riječkom stadionu Rujevica pred 4.800 gledatelja hrvatska nogometna reprezentacija je pobijedila Jordan sa 2-1. Golove za Hrvatsku zabili su stoperi Domagoj Vida (24) i Matej Mitrović (63), dok je strijelac za goste bio Baha Faisal (73). Idući susret Vatreni igraju s reprezentacijom Španjolske u sklopu Lige nacija na Maksimiru 15. studenog.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. listopad 2018. 20:48

HRVATSKA - JORDAN 2:1 (Vida 24', Mitrović 63' / Faisal 73')

HRVATSKA: Livaković - Bartolec (od 64. Jedvaj), Lovren (od 46. Mitrović), Vida, Milić (od 46. Pivarić) - Pašalić, Badelj (od 46. Bradarić), Rog - Kramarić (od 67. Santini), Rebić (od 64. Livaja), Pjaca. Izbornik: Zlatko Dalić

JORDAN: Yaseen - Khattab, Marie, Alarab - Yousef Shilbaya, Bani Attiah, Al Samrieh (od 64. Morjan), Al Bakhet - Khadr (od 64. Faisal), Al Mardi (od 71. Jordan), Al Tamari (od 89. Rateb). Izbornik: Vital Borkelmans

Domagoj Vida kapetanski nastup okrunio je golom, a Matej Mitrović na jednak način, pogotkom glavom, potvrdio slavonski stoperski pečat pobjedi (2:1) koju smo, pošteno rečeno, upisali unaprijed, ali nismo imali u čemu uživati u igri Hrvatske. Tipična utakmica za nastupe Vatrenih s protivnikom submisivnim po kvaliteti, u kojoj je atmosfera ležerna, a izvedba od dijela igrača „da se odradi“. Ipak, povremeno i nesvakidašnja za prijateljske oglede po britkim startovima i dva žuta kartona već u prvom poluvremenu, Al Samirehu i Bartolecu, kasnije još Jedvaju, Rogu i Khattabu.

Hrvatska – Jordan, to nije ogled po kojem ocjenjujemo trenutačnu moć Vatrenih, međutim dopušta da se na rendgen stavi pojedinci. Antonio Milić imao je najteži posao jer Musa Al-Taamari sposoban je pojuriti na raketni pogon, gombao se s njima samo prvo poluvrijeme (ušao Pivarić!). Zato je Karlu Bartolecu bilo jednostavnije ostaviti pozitvan dojam na suprotnom, desnom beku, ofenzivnom disponiranošću pridonio je tome, ali i pretjerao u želji, sudac ga je opomenuo „Iako je prijateljska utakmica, imaš crveni nastaviš li s žestokim i neopreznim startovima“. Pomogao je Dalić zamjenom koju je prvotno čuvao za Vidu. Ni Bartolec ni Milić nisu si osigurali sljedeće pozive.

Hrvatska je terenski dominirala, no nakon što Rebić nije zabio šansu na startu, mučila se do novih prilika, koju su djelovale blizu, a ostale daleko. Zadnji pas jedna je od najvećih tajni nogometa…

Ante Rebić još jednom bio je najaktivniji od napadača, koliko god mu teže bilo što je manje prostora za kontru. Marko Pjaca zabavljao se driblinzima, a Andrej Kramarić ovog ponedjeljak nije bio osobito raspoložen. Kad su u sredini Badelj, Pašalić i Rog ipak to nije isto ako bi lopte serviraju Modrić, Rakitić, Brozović, Kovačić… Prema je Rog s dva ubačaja iz prekida upisao dvije asistencije.

Jordan, čvrst, fizički poprilično jak i borben, neumorno je vrebao kako šokirati svjetske doprvake, njihov je motiv bio golem, a Baha Falsal pričat će unucima. Pomogao mu je živi zida, ali koga briga, moći će se i u mirovini dičiti da je zabio svjetskim doprvacima.

Hrvatska je prekinula vjerojatno najljepši crni niz u povijesti nogometa, dobila je prvu utakmicu u 90 minuta nakon što to nije napravila u sedam navrata. I u toj seriji došla do finala Svjetskog prvenstva. Uključena su dva poraza od Francuza i Španjolaca.

U novinarskoj loži gotovo jednako komentirali smo razvoj događaja u Sevilli s kojim je Hrvatska ostala u igri za prvo mjesto u Final four Lige nacija, ali došla pod još veću prijetnju da završi zadnje i ispadne u drugi razred. O ovaj utakmici nećemo dugo lamentirati, golijadu nismo ni očekivali, no činjenica je da napadači opet nisu zabili, iako su prodefilirala petorica, da je napravljeno malo šansi i publika je rijetko imala povoda za pljesak. No, brzo ćemo Jordan zaboraviti. Dalić je dao prigodu svima, osim vratara Sluge, jednom od naknadno pozvanih i oko realnih dometa nekih igrača ima jasniju sliku. No, svakom ostaje šansa da popravi formu.

HRVATSKA - JORDAN 2:1 (Vida 24', Mitrović 63' / Faisal 73')

HRVATSKA: Livaković - Milić, Vida, Lovren, Bartolec - Pašalić, Badelj, Rog - Pjaca, Rebić, Kramarić

JORDAN: Yaseen - Mari, Khattab, Al Arab - Mardi, Al Bakhet - Baniatiyeh, Al Samarneh, Shelbayeh - Al Qarra, Al Tamari

------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

86' - Pucao je Santini po golu s dvadesetak metara, ali ravno u jordanskog vratara.

79' - Prilika za Vatrene! Opet je Rog ubacio iz slobodnjaka, Vida je pucao glavom, no ovog puta lopta odlazi preko grede.

73' - GOL! Faisal je lijepo pucao iz slobodnjaka, a lopta je dirala nekog od naših igrača u živom zidu i prevarila Dominika Livakovića.

71' - Kakva prilika za Jordan! Saeed Al Murjan je oštro pucao s vrha šesnaesterca, a lopta je išla malo iznad grede.

68' - Isprobao je svoj udarac i Marko Rog s dvadesetak metara, ali lopta odlazi daleko od gola.

67' - I posljednja zamjena kod Vatrenih. Izašao je Andrej Kramarić, a priliku dobiva Ivan Santini.

63' - Još dvije zamjene radi izbornik Dalić. Iz igre su izašli Ante Rebić i Karlo Bartolec, a ušli su Marko Livaja i Tin Jedvaj.

62' - GOOOL! Rog je izveo još jedan slobodnjak koji je izborio Filip Bradarić, a najviši u skoku je opet Mitrović koji ovog puta ne griješi i pogađa glavom za 2:0!

61' - I još jedna prilika za Vatrene! Rog je ubacio iz slobodnog udarca, lopta je došla do Pjace koji puca iz blizine, no jordanska obrana uspijeva blokirati njegov udarac.

59' - Prilika za Hrvatsku! Rog je izveo korner s lijeve strane, Mitrović je bio najviši u skoku i uputio udarac glavom, a jordanski se vratar ovog puta istaknuo sjajnom intervencijom.

56' - Sijevnula je kontra Vatrenih, lopta je došla do Bartoleca koji je sjajno povratnom loptom pronašao Pašalića, a hrvatski veznjak puca s vrha šesnaesterca, no samo u vratara Jordana.

50' - Bartolec je oštro startao na jordanskog igrača, a sudac ga je usmeno opomenuo i podsjetio da već ima jedan žuti karton.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. Dalić je odmah krenuo s tri izmjene (u prijateljskim utakmicama ima pravo na šest). U svlačionici je ostavio Antonija Milića, Dejana Lovrena i Milana Badelja, a ušli su Josip Pivarić, Matej Mitrović i Filip Bradarić.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Vatreni su od prve minute zagospodarili terenom i dominiraju u svim segmentima. Nogometaši Jordana imali su jednu ozbiljniju priliku, no brzo se pokazalo da je to bila slučajnost. U 24. minuti današnji kapetan Domagoj Vida sjajnu je igru okrunio pogotkom glavom nakon ubačaja Marka Roga iz kornera.

45' - Karlo Bartolec je dobio žuti karton zbog prekršaja. Nema sudačke nadoknade i mađarski sudac šalje igrače u svlačionicu.

40' - Pokušao je sada i Kramarić iz daljine, no udarac je otišao pokraj vratnice.

35' - Izvrsna šansa za Vatrene! Kramarić je na drugoj stativi pronašao Pašalića koji je majstorski iskontrolirao loptu i zatim opalio po golu, no udarac je išao iznad grede.

28' - Al Tamari je zaprijetio po desnome boku, ali Vida mu je nevjerojatnom lakoćom oduzeo loptu i iznio je izvan zone udarca te time izazvao ovacije riječke publike!

24' - GOOOL! Nakon Pjacinog slaloma i izborenog udarca iz kuta, Rog je ubacio iz kornera, a najviši u skoku je današnji kapetan Domagoj Vida koji glavom sjajno pogađa mrežu za 1:0!

23' - Sjajna prilika za Vatrene! Pjaca je izveo slalom kroz obranu Jordana i pucao po golu, no lopta je ipak od bloka završila u korneru.

18' - Bartolec je sad bio u solo-prodoru, ali obrana Jordana i ovog puta je uspjela riješiti tu situaciju.

14' - Prilika za Jordan! Al Tamari je sad pobjegao obrani Vatrenih i uspio uputiti udarac, ali lopta je otišla malo iznad grede.

10' - Hrvatska u potpunosti kontrolira situaciju na terenu, Vatreni lijepo kombiniraju i igraju atraktivno. Jordan zasad bez ikakvih šansi.

4' - Bartolec je sad opalio po golu, ali Yaseen uspijeva ukrotiti taj udarac.

3' - Kakva šansa za Rebića! Hrvatski je napadač ostao potpuno sam pred vratima Jordana, zaleđa je možda i bilo iako se suci nisu oglasili, ali Rebić je poslao loptu daleko na tribine.

2' - I odmah prilika za Vatrene na samome početku! Kramarić je bio u izglednoj prilici, u dva navrata je zapucao po golu, no obrana Jordana uspjela je izbiti loptu izvan šesnaesterca.

1' - Počela je utakmica na Rujevici. Nogometaši Jordana krenuli su prvi s centra.

------------------------------------

20.40: Reprezentativci Hrvatske i Jordana istrčali su na riječki travnjak. Sudac je Mađar Andó-Szabó Sándor. Izvedene su i himne obiju reprezentacija. Na Rujevici je oko 5000 gledatelja, ali navijači u velikom broju još pristižu. Sve je spremno za početak!

20.30: A ovako je izgledalo slavlje mladih Vatrenih u svlačionici:

20.20: Čestitke mladim Vatrenima koji su pobjedom nad San Marinom nakon 14 godina izborili nastup na Europskom prvenstvu!

19.50: Objavljeni su službeni sastavi. Nema iznenađenja u sastavima, kako je i najavljeno - priliku su dobili neki igrači s manjom minutažom, a Vatrene će prvi put kao kapetan predvoditi Domagoj Vida.

19.30: Večeras neće biti Modrića, Rakitića, Perišića i Kovačića, ali i ova prezimena u svlačionici ukazuju na respektabilnu momčad koja će se suprotstaviti reprezentaciji Jordana.

19.15: Na Rujevicu je pristigla i reprezentacija Jordana.

19.00: Hrvatsku će reprezentaciju večeras prvi put kao kapetan voditi Domagoj Vida. "Velika je čast, zadovoljstvo i sreća voditi ovu momčad kao kapetan."

18.00: Vatreni su već odradili posljednji trening na Rujevici i spremni su za Jordan!

Rijeka, 141018.
Stadion Rujevica. 
Pres-konferencija Hrvatske nogometne reprezentacije uoci prijateljske utakmice protiv Jordana.
Na fotografiji: Zlatko Dalic, izbornik.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Linker
17. travanj 2024 00:07