Mike Hewitt/Getty Images
JEDNA VELIKA GENERACIJA

POVIJESNI USPJEH: HRVATSKA U DESETAK MINUTA RAZMONTIRALA AMATERE IZ SAN MARINA I OSIGURALA EURO Sve je pokrenuo kapetan Halilović, zabio i Vlašić!

Hrvatska U-21 reprezentaciju pobijedila je San Marino sa 4:0 i osigurala plasman na EURO nakon 14 godina. Posljednji put to je uspjelo generaciji Darija Srne i Eduarda da Silve daleke 2004. godine, a ovoga je puta sjajnu generaciju predvodio kapetan Alen Halilović koji je nakon puno muke u prvom poluvremenu (0:0), 'probio' domaćina u 48. minuti i otvorio pravu golijadu u sljedećih 20 minuta.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. listopad 2018. 18:30

SAN MARINO - HRVATSKA (Halilović 48', Vlašić 53', Uremović 60', Bosančić 68')

SAN MARINO (4-1-4-1): Benedettini - Zafferani, Cevoli, Censoni, Conti - Michelotti - Raschi (od 87. Quaranta), Tomassini, Zonzini (od 60. Vultaggio), Pancotti (od 71. Moretti) - Nanni.

HRVATSKA (4-3-3): Posavec - Oluić (od 77. Bašić), Uremović, Bosančić, Mamić - Ivanušec, Šunjić, Vlašić (od 64. Fiolić) - Halilović, Jakoliš (od 86. Babić), Brekalo.

Kako bi hrvatska reprezentacija otišla na veliko natjecanje bez imalo drame i jednostavnim putem? Ne samo da su 'Mali Vateni' morali neki dan ultimativno pobijediti Grke, što su i učinili, nego su i protiv slabašnog San Marina 45 minuta opasno živjeli. Ne samo da nisu zabili gol, nego je San Marino imao najveću šansu, lopta je odsjela na gredi, na odmoru je bilo 0:0, Grčka je u tom trenutku imala u rukama Euro U-21.

Čista formalnost pretvorila se u neizvjesnost, na sreću, ipak ne zadugo. Ova momčad ima karakter i gard, kad su Vlašić, Brekalo, Halilović i društvo vidjeli da je vrag odnio šalu, odlučili su pokazati pravo lice, prebaciti u višu brzinu i u nastavku su vrlo brzo slomili domaćina. Upravo prvospomenuti trojac probio je Benedettinija i riješio dvojbe.

Prvo je nakon akcije Vlašića i dodavanja Brekala pogodio Halilović u 48. minuti, pet minuta kasnije, zabio je Vlašić, koji je u 61. minuti ubacio Uremoviću, a on iz drugog pokušaja povisio na 3:0, da bi nakon akcije iz kornera Brekala i Fiolića pogodio i Bosančić, a još su momci stigli dosta toga i promašiti. Sasvim druga priča, tko se više sjećao prvog poluvremena!

Tako je gradić Serravalle od danas ucrtan na kartu uspjeha hrvatskog nogometa, nakon 2004. Hrvatska opet ima mladu reprezentaciju na Euru. Koje će se, između ostaloga, igrati baš i u tom Seravalleu te još pet talijanskih gradova. Zašto ne vjerovati da se i otamo hrvatska selekcija može vratiti s nekim velikim rezultatom? Jer, ova je momčad već godinama, u raznim kategorijama, pokazala koliko vrijedi, mnogi od ovih igrača zajedno su prošli puno toga, poznaju se u 'trepavicu', a k tome igraju već ozbiljne uloge u svojim, čak i inozemnim klubovima. Trebao bi Euro biti vrhunac te generacije prije no što dobar dio njih zauzme mjesto u A reprezentaciji.

Gledati Vlašića, Brekala, Halilovića, Sosu, Šunjića, Benkovića, Duje Ćaletu-Cara, Posavca... kako igraju kad su ozbiljni, zdravi, spremni i motivirani, stvarno je užitak. Idu Gračanove 'bebe' tamo s velikim očekivanjima, idu napraviti još jedan podvig, plasirati se na Olimpijske igre, to im je san, to hrvatski nogometaši još nisu uspjeli.

Naravno, daleko je još lipanj 2019., puno se toga u karijerama tih mladića može promijeniti, nabolje ili, ne daj Bože, na lošije. Ali, isto tako, još kad se vrati Nikola, ako se 'probudi' Ćorić, bit će to još moćnija grupica. Za A reprezentaciju više ne brinemo, oni sigurno dolaze, bez obzira što napravili na Euru. Glavno je da su tamo, spokojni smo!

SAN MARINO - HRVATSKA 0:4 (Halilović 48', Vlašić 53', Uremović 60', Bosančić 68')

SAN MARINO: Benedettini - Conti, Cevoli, Valentini, Quaranta - Censoni - Tomassini, Venerucci, Michelotti, Pancotti - Nanni

HRVATSKA: Posavec - Mamić, Bosančić, Oluić, Uremović - Vlašić, Šunjić, Ivanušec - Brekalo, Jakoliš, Halilović

--------------------------------------------------------------------------------

94' - KRAJ UTAKMICE: Bravo Vatreni! Nakon prvog poluvremena bez golova i puno muke, prava eksplozija i prekrasna igra naših u drugom dijelu! Nakon 14 godina U-21 reprezentacija putuje na Europsko prvenstvo. Ova generacija je to zaslužila!

85' - Hrvatska rutinski privodi utakmicu kraju. Grčka je zabila za 2:0, ali svoj će put na EURO kao druga momčad u skupini ipak morati tražiti u dodatnim kbvalifikacijama.

78' - Hrvatska sada igra sjajno. Šteta što Brekalo nakon solo prodoroa i asistencije Fiolića nije uspio svladati domaćeg vratara, zaslužio je to večeras.

68' - GOOOL! Hrvatska vodi 4:0, zabio je Bosančić! Bila je to najljepša akcija na utakmici. Brekalo je iz kornera dodao Fioliću, ovaj samo proslijedio Bosančiću koji iz punog trka zabija za velikih 4:0.

60' - GOOOL! Hrvatska vodi 3:0, zabio je Uremnović i riješio svaku neizvjesnost oko plasmana na EURO! Ovoga je puta akciju pokrenuo sjajni Vlašić na desnoj strani, okrenuo je nekoliko domaćih igrača i nabacio na Uremovića u kazneni prostor, ovaj je pucao glavom ravno u golmana, lopta se odbila, a Uremović posprema u praznu mrežu.

55' - sada je sve lakše, raspucali su se Mladi Vatreni. Prvo je Brekalo pucao po sredini gola, ravno u domaćeg golmana, a potom je i Šunjić opalio s ruka kaznenog prostora, ali nema trećeg gola.

53' - GOOOL! Vatreni su u pet minuta slomili San Marino, sada je zabio Nikola Vlašić i nadamo se, odveo naše na EURO! Ponovno je Brekalo pokrneuo akciju za gol. Ovoga je puta ubacio u peterac San Marina, lopta se odbila do Vlašića koji pogađa nisko u lijevi kut za 2:0.

48' - GOOOL! Hrvatska je povela, zabio je kapetan Alen Halilović! Brekalo je gurnuo loptu za kapetana na desnu stranu kaznenog prostora San Marina, a ovaj se izvukao na lijevu nogu i pogodio suprotne rašlje za 1:0.

46' - počelo je drugo poluvrijeme, ajmo Hrvatska!

45' - KRAJ PRVOG POLUVREMENA KOJE ĆEMO BRZO ZABORAVITI - Hrvatska je imala dominaciju (75:25 posjed) pet udaraca u okvir gola, šest pored gola, ali San Marino je stvorio najozbiljniju priliku, kada je Raschi pogodio stativu. Nije ovo dobro jer Grčka vodi protiv Bjelorusije (uz igrača manje) i zasad ima direktan prolaz na EURO. Hrvatska mora pobijediti.

39' - prvi žuti karton na utakmici dobio je Zafferani zbog prekršaja nad Jakolišem. Grčka je u drugoj utakmici koja zasad odlučuje o sudbini Hrvatske ostala s igračem manje protiv Bjelorusije, ali ima vodstvo 1:0 i direktan prolaz na EURO. Vatreni moraju zabiti gol.

36' - PROBLEMI ZA HRVATSKU - treću i najveću priliku do sada imao je San Marino. Raschi je nakon lijepe kombinacije domaće momčadi pogodio stativu

33' - opet prijeti San Marino, ponovno opasni Nanni čiji je udarac sada obranio Posavec

29' - prva prava prilika za San Marino - iz kornera je nabacio Pancotti, Nanni pucao iz blizine, ali nasreću, preko gola

26' - 3:1 u kornerima za Hrvatsku, 80:20 posjed lopte, 4:1 u udarcima u okvir gola, ali i dalje 0:0 u pogocima. Hrvatska sredinom drugog poluvremena i dalje bez gola protiv San Marina

19' - Grčka je povela protiv Bjelorusije i sada ona ima vodstvo u skupini te direktan prolaz na EURO. Hrvatska mora pobijedtii San Marino

16' - Hrvatska je sada ozbiljnije krenula prema golu domaćina, nakon lijepe kombinacije opalio je Jakoliš, ali pored gola

13' - Hrvatska zasad neuspješno plete mrežu oko gola San Marina, koji je uspio uputiti udarac na gol na utakmici, iz slobodnog udarca. Posavec brani bez ikakvih problema.

6' - Hrvatska očekivano napada od prve minute, posjed lopte je 80-20 za naše mladiće, ali još uvijek čekamo prvu veliku priliku. Zasad jedan korner za Vatrene, bez udaraca na gol domaćina

1' - utakmica je počela, sretno Hrvatska!

18.25: Hrvatska U-21 reprezentacija plasman na Euro čeka još od 2004. godine, a ovo je prilika koja se ne propušta. Vatreni su prvi u skupini, a San Marino zadnji s devet poraza u isto toliko utakmica uz gol razliku 1:25.

Screenshot

18.00: Stigli su sastavi, izbornik hrvatske Nenad Gračan odlučio je napraviti tri promjene u odnosu na utakmicu s Grčkom. Na klupi su Ćaleta-Car (slomljen nos), Benković i Sosa, a u prvih 11 Oluić, Mamić i Bosančić. Alen Halilović je kapetan Mladih Vatrenih, baš kao i protiv Grčke.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 18:17