Boris Kovacev / CROPIX
NADA SE PREOKRETU

VATRENI PROLAZI TEŠKE TRENUTKE, A SLIČNO MU SE VEĆ DOGODILO NA POLJUDU 'I tada sam bio bačen sa strane! Ali, što da radim? Da budem živčan?'

LOVRE KALINIĆ ZA SN Negdašnja vatrena jedinica ostaje u Aston Villi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2019. 16:42

Lovre Kalinić ostao je u Aston Villi. Nakon što je spušten zastor na prijelazni rok, rekao nam je:

- Bilo je kombinacija za odlazak, ali nisam uspio naći zajednički jezik s klubom. Oni su zahtijevali neke stvari. Isto tako nisam htio ići u sredinu gdje opet ne bih dobio pravu šansu. Preostaje mi raditi i boriti se pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati - odgovorio je Kalinić, kojeg je Aston Villa namjeravala prodati jer je kupila Heatona iz Burnleya za prvog čuvara mreže, a na startu sezone Steer je bio drugi. Lovre je gledao utakmice s tribine.

Vjerujem u sebe

Muči li vas to?

- Teško je reći da se time ne zamaram, ali vjerujem u sebe i svoju kvalitetu. Kad čovjek sumnja u sebe, tada dolazi do nervoze, međutim nemam razloga za sumnju u svoje sposobnosti. Tako su se stvari poklopile, treba to gledati s pozitivne strane, koliko je god teško bilo. No što ti preostaje? Da budeš živčan? Takav nećeš donijeti dobro nikome, ni sebi ni drugima. Dok je trajao prijelazni rok, oni su me oslobodili utakmica. Poanta je bila da idem na posudbu, imam četiri godine ugovor, a nisam im jeftin. Htjeli su, zbog mojeg kalibra, zbog svega, da negdje branim. Sad ne znam kako će se situacija razvijati. Vidjet ću kad dođem u Birmingham. Razgovarat ćemo o svemu kad stignem gore.

Nada se preokretu, novoj šansi, prvoj u Premier ligi.

- Naravno. Ja svoje uvijek radim maksimalno, a trener odlučuje tko će braniti. Na kraju on odgovara za rezultat. Neke stvari ne mogu silom mijenjati, to je perspektiva trenera, a ja ću mu pokušati dati do znanja da može računati na mene. Pitanje je trenera hoće li to vidjeti tako ili nekako drugačije. Svatko ima svoje ideje i kombinacije.

Dugo niste bili u takvoj situaciji, u Belgiji ste imali status najboljeg golmana lige.

- Imao sam na početku i u Hajduku problema, Igor Tudor me bio maknuo s gola, a poslije me vratio, kad smo igrali play-off za Europsku ligu s Dnjiprom. I tada sam bio bačen sa strane, a u roku dva mjeseca stajao sam na vratima. Ukratko, nije mi prvi put da se susrećem s takvom problemom. Jest prvi put vani, no uspio sam to prevladati u Hajduku, gdje je, realno, to teško, poznavajući mentalitet i sve ostalo. To mi daje vjeru da će sve izaći na pravi put.

Zagreb, 190319.
Stadion Maksimir.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije  pred utakmicu Europskih kvalifikacija s Azerbajdzanom.
Na fotografiji:   Lovre Kalinic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Je li vam krivo što ste odabrali Aston Villu u času kad ste imali odličan status u Belgiji? Vjerojatno je bilo i drugih ponuda.

- Iskreno, nije mi žao. Uvijek mi je bila želja da igram u Engleskoj, da osjetim to. Nikad u životu ni za čim nisam žalio; tako su se stvari morale odviti, tako je trebalo biti. Imam svoj put, takav je kakav je. Nekome ide glatko u životu, nekome teže. Mogu biti ponosan, došao sam u veliki klub. Situacija se možda nije dobro odvila, ali nitko ne garantira da se neće promijeniti.

Zdravlje je u redu?

- Nakon operacije koljena nema nikakvih problema, u punom sam treningu. Što se kaže, zapet k’o puška.

Dominik Livaković branit će protiv Slovačke.

- Odličan je golman, to je pokazao i u Dinamu. Imao je ponude, ostao je, time će olakšati Dinamu. Iako je i Zagorac dobar.

Ne postoje izlike

Dalić je u ponedjeljak nastupio optimistično - ako smo pravi, Slovačka nije na našoj razini.

- Složio bih se izbornikom. Ako smo unutra sto posto, nabrijani, bez obzira na to koja su imena na terenu, bit će dobro. Mi smo Hrvatska, viceprvaci svijeta. Svi nas tako doživljavaju i svi protiv nas idu tako. Znaju koliku moć i kvalitetu imamo. Međutim, ako su oni na sto posto, a mi nismo, protiv svakog će suparnika biti nezgodno. Neovisno o tome je li to Azerbajdžan, Slovačka, Wales... Nas se pita, nema straha budemo li na svojoj razini. Bez obzira na to što pojedini igrači nemaju neku minutažu u klubovima, ne postoje izlike. Nismo od jučer, nismo djeca, imamo iskustvo. Mislim da ćemo to odraditi kvalitetno.

Priželjkujem da će se Hajduk boriti za prvaka

Na Poljudu ste gledali derbi.

- Neću skrivati da sam hajdukovac, sretan sam zbog te pobjede. Trebalo je to i igračima da se digne samopouzdanje nakon šoka ispadanja iz Europe i konstantnog podbadanja. Kontinuitet trenera, Uprave i ostalih stvorit će rezultat. Radio sam s Damirom Burićem i znam o kakvom je čovjeku riječ. Ne mogu reći da prijašnji treneri nisu dobri kad s njima nisam radio, ali poznajem Burića, jasno mi je koliko je unutra. Rijeko je tko vjerovao da takva ekipa može pobijediti europski Dinamo. Nakon prvog poluvremena, u kojem su bili u grču, drugo su odigrali maestralno, nošeni s tribina. Praktički su ugasili Dinamo. Premda, Ademi je, po meni, pola ekipe, bez njega Dinamo nije ista momčad. Hajduk je u drugom poluvremenu ginuo za svaku loptu, držao dobar tempo i zasluženo dobio.

Kolike su šanse da se Bijeli ozbiljno bore za naslov prvaka?

- Ne volim prognoze na dugi rok. Znam kako stvari u Hajduku funkcioniraju. Jedna te pobjeda ne čini prvakom, ni poraz gubitnikom. Bitno je da se klub stabilizira i osvoji svoj maksimalan broj bodova. Nikakvog tereta ne treba biti na ekipi koja je mlada. Doduše, pojačali su se iskusnim Bradarićem, tu je Mijo Caktaš, od njih se može očekivati da znaju stati na loptu. Ne možeš reći lijevom beku, uspori, nemoj brzinski bacati aut. Zato je bitno iskustvo. Priželjkujem da će se Hajduk boriti za prvaka, ali prvenstvo se osvaja na malim utakmicama, važno je da ne prosipaš bodove. A u derbiju se nikad ne zna. Ne znači da uvijek bolji pobijedi.

O Rakitiću nismo previše razgovarali

Što se među igračima priča o još jednom otkazu Ivana Rakitića?

- Nismo o tome previše razgovarali. Ako čovjek ima svoje razloge zašto ne može, ako nije spreman, uvijek ima netko tko je spreman i tko će ga znati ​zamijeniti. Rakitić sigurno ima kvalitetu i nama je bio od velike koristi, ali ako se ne osjeća sposobnim dati sto posto od sebe, bolje je da to kaže otvoreno nego da dođe i ima problema u glavi.

Linker
19. travanj 2024 02:32