Laurence Griffiths/Getty Images
ŠTO NAS ČEKA NA ŽDRIJEBU ZA EURO?

VATRENI TEK DRUGI PUT U POVIJESTI PRVI NOSITELJI Pogledajte sve potencijalne suparnike Dalić Boysa kojima usprkos olakšanju prijete brojne mine

EURO 2020. GODINE Ždrijeb kvalifikacijskih skupina bit će održan 2. prosinca 2018. u Dublinu, a Vatreni će tek drugi put u povijesti biti prvi nositelji
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. studeni 2018. 09:19

Do 85. minute utakmice u Gelsenkirchenu nije se Hrvatskoj pisalo dobro, Nijemci su protiv Nizozemske vodili s 2:0 i tim rezultatom preskočili bi Vatrene u borbi za nositeljstvo u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Značilo bi to da Hrvatska mora čekati utorak i rasplet sudara Portugala i Poljske. No Nizozemci se nisu predali, Quincy Promes je smanjio zaostatak, a u prvoj minuti nadoknade Virgil van Dijk pogodio za konačnih 2:2. Oranje je tim rezultatom izborilo plasman na Final Four, a Hrvatskoj osiguralo da mjesto u prvom redu nositelja za 16. EP.

Ždrijeb kvalifikacija održat će se 2. prosinca u 12 sati po hrvatskom vremenu u Dublinu. U ždrijebu će biti 55 reprezentacija podijeljenih u deset skupina; pet po pet reprezentacija i pet po šest. Engleska, Nizozemska, Portugal i Švicarska, pobjednici četiriju skupina elitnog razreda, bit će svrstani u skupine od A do D, u skupine u kojima će ukupno biti pet reprezentacija. Oni će u skupini odigrati samo osam utakmica, kako bi im se termin u lipnju 2019. otvorio za finalni turnir Lige nacija u Portugalu.

I 3. mjesto donosi nadu

Hrvatska je u ždrijebu izbjegla mnoge moćne reprezentacije, no i dalje joj prijete brojne mine. Za plasman na Euro koji će biti održan u 12 država domaćina, plan je jasan. Hrvatska mora biti među biti među dvije najbolje reprezentacije u skupini i plasirat će se na svoje šesto europsko prvenstvo. Bude li pobjednik skupine i među šest najboljih osvajača skupina (bodovi sa šestoplasiranom momčadi u skupini se brišu), bit će nositelj i u ždrijebu za Euro koji će se održati 1. prosinca 2019. godine.

Ako Hrvatska bude i treća u kvalifikacijama, možda će imati šansu za plasman na Euro kroz play-off. To bi se dogodilo kad bi barem pet od osam najboljih reprezentacija iz Lige nacija (Švicarska, Nizozemska, Portugal, Engleska, Belgija, Francuska, Španjolska, Italija) izborilo direktni plasman na Euro. Budući da je takav rasplet vrlo izvjestan, jasno je da ni treća pozicija u kvalifikacijskoj skupini, čiji su termini od ožujka do studenoga, za Hrvatsku ne bi bila kobna. Jasno, takav je rasplet bolje izbjeći, jer bi Hrvatska na finalnom kvalifikacijskom terminu morala pobijediti dvije reprezentacije, u polufinalu i finalu.

Skoro 50 godina je prošlo otkako se aktualni svjetski doprvak koji dolazi sa Starog kontinenta nije plasirao na nadolazeće Europsko prvenstvo. Italija je 1970. godine u Meksiku u finalu SP-a 1970. godine poražena od Brazila, a u kvalifikacijama za završni turnir Eura 1972. u play-offu poražena je od Belgije.

No, bila su to druga vremena, tada su na završnom turniru održanom u Belgiji sudjelovale samo četiri reprezentacije. U prošlim kvalifikacijama, onima za Euro 2016. godine, Hrvatska je bila među drugim nositeljima, a iz prve skupine izvukla je Italiju. Bilo je mučenja, no Hrvatska je ipak nekako uspjela, osvojila je drugo mjesto i izborila izravan plasman u Francusku.

Ovo je tek drugi put da će Hrvatska biti među prvim nositeljima u kvalifikacijama za EP, prvi put to je bilo u kvalifikacijama za Euro 2012. Dosad su Vatreni samo jednom bili neuspješni u pohodu na kontinentalno natjecanje. Bilo je to u kvalifikacijama za EP 2000. kad je prvi nositelj u skupini 8 bila SR Jugoslavija, koja je na kraju i osvojila skupinu. Ispred Hrvatske tada se ugurala i Irska, treći nositelj, koja je u dodatnim kvalifikacijama ispala od Turske.

Hrvatska u kvalifikacijama za Euro

1996. 3. nositelj

2000. 2. nositelj

2004. 2. nositelj

2008. 2. nositelj

2012. 1. nositelj

2016. 2. nositelj

SKUPINA SMRTI: Hrvatska, Njemačka, Srbija, Grčka, Azerbajdžan, Latvija

LAKŠA SKUPINA: Hrvatska, Austrija, Finska, Litva, Gibraltar, San Marino

Skupine nositelja u kvalifikacijama za EP

1. nositelji

Engleska, Nizozemska, Portugal, Švicarska, Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska

2. nositelji

Njemačka, Austrija, BiH, Češka, Danska, Island, Rusija, Švedska, Ukrajina, Wales

3. nositelji

Finska, Sjeverna Irska, Norveška, Republika Irska, Srbija, Slovačka, Turska, Bugarska, Izrael, Škotska

4. nositelji

Mađarska, Rumunjska, Albanija, Cipar, Estonija, Gruzija, Grčka, Litva, Crna Gora, Slovenija

5. nositelji

Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gibraltar, Kazahstan, Kosovo, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Farski Otoci

6. nositelji

Malta, Andora, Latvija, Lihtenštajn, San Marino

Linker
24. travanj 2024 19:20