Woodland Rhapsody Resort
ŠUMSPA RAPSODIJA

VATRENI U MJESTU GDJE SE SKRIVAO LENJIN Taj dio Rusije ima zanimljivu povijesnu priču, koja može nadahnuti naše reprezentativce

Piše: Vlado VurušićObjavljeno: 16. prosinac 2017. 16:20

Malo pitoreskno seoce IIjičevo, na rijeci Yuli-yoki (Viša), sa samo 1114 stanovnika (prema popisu 2010. godine), između Sankt Peterburga i finske granice, u Prvomajskoj seoskoj regiji Viborg, bit će baza hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Elitni resort Šumska rapsodija - Lesnaja raspodija ili Woodland Rhapsody Resort - ugostit će naše igrače i vodstvo, a taj dio Rusije ima zanimljivu povijesnu priču, koja može nadahnuti naše reprezentativce. Područje Iljičeva, pripalo je Rusiji (tada SSSR-u) nakon kratkotrajnog rusko-finskog rata 1940.

Prostor između jezera melankoličnih imena Pitkäjärven (Dugo jezero) i Kaukjärven (Lijepo jezero), gdje se smjestilo selo već zaboravljenog finskog imena Jalkala, Crvena armija je “oslobodila” i potom “krimski” priključila Rusiji. Svoje današnje ime Iljičevo je dobilo 1948. godine u čast vođi boljševika i tadašnjeg međunarodnog proletarijata Vladimiru Iljiču Lenjinu (Uljanovu) prema njegovu patronimu, odnosno očevu imenu Ilija. Urotnički vođa Oktobarske revolucije u tim se romantičnim predjelima skrivao od policije u kolovozu 1917. godine.

Tako će Davor Šuker, Damir Vrbanović, Zlatko Dalić i drugi članovi naše reprezentacije šetati istim onim stazama u šumi kojima se konspirativno kretao Lenjin te smišljati taktiku protiv Nigerije, Argentine i Islanda na mjestima gdje je Vladimir Iljič kovao planove o jurišu i proboju obrane Zimskog dvorca, u formaciji 4-4-2 protiv privremene vlade koja se pod utjecajem bijelih noći neispavano pretvarala u 5- 2-2-1, u kojoj je taj “1”, prema boljševičkoj tradiciji, bio onaj koji na izborima nije imao suparnike.

Screenshot: Booking.com

Ako naši ostanu bez inspiracije, možda će se nadahnuti u mjesnom Lenjinovu muzeju, koji se nalazi nedaleko od hrvatske nogometne baze, te obići spomenik Lenjinu u središtu sela.

Jalkala se inače spominje već 1778. . No, selo postaje poznato početkom 20. stoljeća, kada se tamo, na mjestu sadašnjeg hotela Šumska rapsodija, nalazilo elitno lječilište za oboljele od tuberkuloze.

Tamo je na liječenju umro poznati ruski predrevolucionarni marksist i filozof Georgij Plehanov, a na odmor su dolazili finski kompozitor Sulho Ranta te francuski umjetnik Alexandre Benois.

Linker
24. travanj 2024 13:49