REUTERS
REPORTAŽA IZ PORTUGALA

VATRENI U PORTUGALU, ŠUKER U LONDONU, STRANCI U KOCKICAMA: Došla sam navijati za Hrvate! Htjela sam fotografiju s Vidom, on ima tako lijepu plavu kosu

PRIČA S OBALE ATLANTIKA Članovi IO i gosti HNS-a u tajnosti su negdje uživali, igrači su bili u hotelu ili na treningu, a hrvatskim navijačima prodano oko 100 ulaznica
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. rujan 2018. 16:08

Četiri dana smo na jugu Portugala, obišli Faro, Amancil, Quinga do Lago, Quaretiru… Restorane, barove i plaže, ali gdje su Damir Vrbanović i članovi Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, pitali smo se. Kakve li to znamenitosti obilaze, uživaju li možda večerima u fadu?

Svega nekoliko kilometara od hotela reprezentacije, u kojem znamo da su odsjeli, prekrasne su plaže na Atlantskom oceanu. Ne vrve baš od turista, nisu se na niti jednoj od njih, barem do utakmice, "ukazali" reprezentativci, što je normalno i očekivano, ali cijeli smo četvrtak vrebali gdje su ručnici Dubravka Galovića, Nenada Horvatića ili koordinatora Stjepana Merkaša. I ništa.

Dražen Antolić/SN

- Nismo putovali s reprezentacijom nego smo došli redovnom linijom preko Frankfurta tek u srijedu, u četvrtak smo cijeli dan bili u hotelu, sve do utakmice, u istom u kojem je i reprezentacija. Zasad samo sport - javio nam se Horvatić, dodajući:

- Ali sljedećih dana, budući da ostajemo do utakmice sa Španjolskom, moći ćemo upoznati što Algarve nudi.

A mislili smo da su možda zauzeti škampima, to očito tek slijedi. Neka, drugi su na svijetu, zaslužili su turističke hedonističke provode, sigurno bi sami rekli. Oni koji će to propustiti, a to je praktično pola Izvršnog odbora, neka im bude žao.

Dražen Antolić/SN

Iako se po Algarveu 'smuca' dobar dio njegove Vlade, Davora Šukera nema ovdje. Njegov avion sletio je u London, jedan od razloga je utakmica legendi Arsenala i Real Madrida. Dva kluba u kojima je ostavio trag. U Arsenalu doduše jedan od rijekih negativnih u njegovoj sjajnoj igračkoj karijeri - promašeni jedanaesterac u finalu Kupa UEFA još 2000. godine. Zbog čega ga po lijepom pamte u Galatasarayju. Slično je bilo i u Americi, kad su 'izvršnjaci' kružili Floridom i Teksasom dok se netko u njihovo ime, ne oni nego netko u njihovo ime, kune nam se 90 posto članova IO-a, poigravao s izbornikovom pozicijom.

U Faru smo vidjeli i poneki hrvatski dres. Portugalci su dan prije utakmice javili da Hrvatima nije prodano više od 100 ulaznica.

- To je samo za nas rijetko koji želimo ići na utakmice, a nismo bili u Rusiji. Ostali, koji su bili u Rusiji, bankrotirali su – kazao nam je jedan. Idealno se uklopio u poziv prijatelja iz Zaprešića.

- Portugal i Španjolska, kao izmišljeno za nas, samo da nije bilo Rusije.

Dražen Antolić/SN

No, koliko je promociju napravila ta Rusije vidjeli smo već pred stadionom. Gospođa sa hrvatskom šalom koja je razumije niti jednu našu riječi. Odakle ste?

- Odavde. Zaljubila sam se u Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, došla sam na utakmicu navijati za Hrvate – otkrila nam je Alda, pa se sjurila sve do ograde ne bi li došla što bliže Vatrenima.

- Htjela sam se fotografirati s Vidom, on ima tako lijepu plavu kosu. Ili Modrićem. Nažalost, nisam uspjela.

Dražen Antolić/SN

Nešto dalje kosooke navijače u hrvatskim dresovima, Kineskinje koje također žive u Portugalu. Kad su Vatreni ulazili na stadion autobusom, špalir ljudi, u golemoj većini domaćin, pljeskao je. A bilo je i nešto naših.

- Ja sam Ivana iz Varaždina, on je Rui Silva Portugalac, živimo kraj Lisabona, došli smo sa Špancirfesta ne bismo li gledali uživo Vatrene – ispričala nam je.

Kad Hrvatska igra uvijek se pričaju čudesne priče.

Linker
20. travanj 2024 18:05