REUTERS
HRVATSKA PETI PUT MEĐU NAJBOLJIMA

VATRENI U RUSIJI NEĆE BITI SAMO PROLAZNICI Pitanje je kad će opet Hrvatska na prvenstvu imati igrače iz Reala, Barce, Juvea...to se mora iskoristiti!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2017. 16:17

Peti put najavljujemo Hrvatsku na svjetskom prvenstvu, bolji kontinuitet od 1998. kad su Vatreni premijerno dobili šansu krenuti u kvalifikacije imaju Brazil, Argentina, Njemačka, Engleska, Francuska, Španjolska, Meksiko, Južna Koreja i Japan. Devet nacionalnih vrsta koje su sudjelovale u svih šest navrata, ali samo četiri su iz Europe, i što je dodatno zanimljivo, jedino Engleska i Španjolska češće su prošle kvalifikacije na Starom kontinentu. Koje su, ipak, najteže. Francuska i Njemačka kao domaćini dobili su izravan ulazak u jedan turnir.

Primjeri za poduku

No, Hrvatska je na toliko prvenstava odigrala samo 16 utakmica. U Francuskoj 1998. s pet pobjeda ovjenčala se svjetskom slavom, Hrvati su se toga lipnja prometnuli u senzaciju, i nažalost na tome stali. Na sljedeća tri sudjelovanja dohvaćene su tek dvije pobjede u devet nastupa, i zato je Rusija trenutak u kojem treba odbaciti floskule kako je super što smo se plasirali i da nema imperativa prolaska skupine.

11 Jul 1998:  Croatia celebrate after winning the World Cup third place play-off match against Holland at the Parc des Princes in Paris. The match ended 2-1. \ Mandatory Credit: Ross Kinnaird /Allsport
Getty Images

Pitanje je kad će opet na svjetskom prvenstvu Hrvatska imati reprezentaciju sačinjenu od igrača Reala, Barcelone, Juventusa, Intera, Atletica, Liverpoola…. Definitivno od Zlatka Dalića, Luke Modrića i svih koji će imati upliv očekujemo da naprave rezultat na tragu 1998. S potpuno istim sastavom kao što je ovaj naš Njemačka ili Španjolska bi isključivo pucale na titulu, znamo da nismo sila poput njih, ali ako se sad zadovoljimo s malim ciljevima do velikih nikad nećemo ni doći. A može se, kad si pravi, dokazali su i naši Brončani, i Urugvaj, i razne momčadi kroz povijest.

Druga jakosna skupina pojednostavljuje ždrijeb. Nije svejedno tko će biti izvučen, no za sve suparnike iz trećeg i četvrtog bubnja Hrvatska je po rejtingu igrača kao Liga prvaka prema Europskoj ligi. Oko toga ne treba biti euforičan, jer to na naš mentalitet pogubno djeluje, ali niti sramežljiv.

Činjenjica da su Kockasti kod svih ispadanja u skupini odigrali loše odlučujuće utakmice, u kojima su bili nadigrani, s krivom taktikom, redom protiv Ekvadora, Australije i Meksika, treba poslužiti za poduku.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Greece vs Croatia - Karaiskakis Stadium, Piraeus, Greece - November 12, 2017   Croatia players celebrate after the match   REUTERS/Costas Baltas
REUTERS/Costas Baltas / REUTERS
Hrvatska slavlje

Iako su goleme udaljenosti problem koji navijačima dijelom kvari doživljaj Mundiala, Rusija će sigurno prirediti spektakularan mjesec, a najveći svjetski majstori jamac su jako dobrog nogometa.

Bal na granici

Reprezentacije nemaju snagu vodećih klubova, jer u njih nekoliko koncentrirani su svi najbolji španeri planeta, ali asovi Messi, Ronaldo, Neymar, Modrić, Kroos, Iniesta, Luis Suarez, Dybala, Higuain, Pogba, Mbappe, Lukaku… “plesat“ će svoj bal na granici Europe i Azije. I to s posebnim šarmom, koji odaju nadmetanja državnih sastava.

Njemačka je šampionskog lica u Brazilu pomladila momčad, na Euru je ostala bez finala, još od 1962. nitko nije obranio naslov, je li Elf to u stanju u Rusiji? Osim Brazila 1958. u Švedskoj, na europskom tlu osvajaju Europljani, a prvi put igra se u slavenskoj zemlji. Slavena na tronu još nije bilo, u ruskoj borbi su domaćin, Poljska, Hrvatska i Srbija. Dobra zabava je zajamčena.

Linker
20. travanj 2024 08:52