Foto: Damir Krajac / CROPIX
TRŽIŠNA VRIJEDNOST

VATRENIMA CIJENA OTIŠLA U NEBO U 2018. GODINI Luka Modrić osvojio je sve pojedinačne nagrade, ali mu je iznos zbog jedne stvari pao za čak 15 milijuna

TRŽIŠNA VRIJEDNOST Dalićevim izabranicima jako je skočila cijena u najuspješnijoj godini u povijesti hrvatskog nogometa
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. siječanj 2019. 23:50

Završila je 2018. godina, najuspješnija u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije. Vatreni su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvojili srebro i zadivili nogometni svijet. I tržište je to primijetilo, cijena je većini hrvatskih reprezentativaca narasla u protekloj godini.

Transfermarkt nije nepogrešiv, no taj je specijalizirani njemački portal vrlo dobar indikator realnog stanja na nogometnom tržištu i preko njega smo analizirali vrijednosti izabranika Zlatka Dalića.

Petorica u Top 10

Petorica hrvatskih igrača našla su svoje mjesto u top 10 najskupljih nogometaša svojeg godišta. Danijel Subašić deveti je među 34-godišnjacima s četiri milijuna eura na listi koju s deset milijuna eura predvode njegovi vršnjaci stoperi Giorgio Chiellini i Andres Iniesta. Dvojica su na petim pozicijama, 30-godišnji Ivan Rakitić i godinu dana mlađi Ivan Perišić. Ispred Rakitića su dva Sergija, Agüero i Busquets, te Marcelo i Robert Lewandowski, a ispred Perišića Gareth Bale, Pierre-Emerick Aubameyang, Jordi Alba i Marco Reus, dok TM na 40 milijuna eura kao i Perišića procjenjuje i Thomasa Müllera, Cesara Azpilicuetu, Tobyja Alderweirelda i Axela Witsela.

MILAN, ITALY - MAY 28:  Ivan Perisic of FC Internazionale Milano (R) celebrates his goal with his team-mate Marcelo Brozovic during the Serie A match between FC Internazionale and Udinese Calcio at Stadio Giuseppe Meazza on May 28, 2017 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images / Getty Images

Nisu stručnjacima iz TM-a promakle ni odlične igre Marija Mandžukića. Njegov je slučaj poseban jer je unatoč činjenici da je u 2018. napunio 32 godine doživio rast vrijednosti s 20 na 25 milijuna eura. S tim iznosom treći je iz generacije ‘86. Vratar Tottenhama Hugo Lloris i kapetan Real Madrida Sergio Ramos jedini su vredniji s pet milijuna eura više.

Najbolji nogometaš svijeta u protekloj godini posebna je priča. Luka Modrić odnio je sve moguće individualne nagrade u 2018, ali je bez obzira na to doživio pad cijene. U godinu je ušao s vrijednošću od 40 milijuna eura, a iz nje izašao s 15 milijuna eura manje. Ništa čudno jer je Modrić već u 34. godini života. Od igrača rođenih 1985. godine veću vrijednost od kapetana Vatrenih ima samo njegov donedavni suigrač Cristiano Ronaldo. Ispod Modrića su Fernandinho, Aleksandar Kolarov, Laurent Koscielny i Gary Cahill i njih su šestorica jedini igrači tog godišta čija je cijena 10 ili više milijuna eura.

Alex Livesey/Getty Images
Getty Images

Rakitić je sa 65 milijuna eura najcjenjeniji hrvatski nogometaš, ali taj ga iznos svrstava tek na diobu 50. mjesta na svijetu, koje dijeli s još desetoricom igrača. Marcelo Brozović s 45 milijuna dijeli 103. mjesto na svijetu, Perišić je s 40 119., Mateo Kovačić, Andrej Kramarić i Ante Rebić s 35 su na 162. poziciji, dok su Modrić, Mandžukić te Šime Vrsaljko s 25 milijuna eura na diobi 253. mjesta. Najbolji na svijetu 253.? Modrićeva godina proizvodnje bila je ključna u TM-ovoj procjeni.

SP najviše utjecao

Dalić je u 2018. godini na travnjaku koristio usluge ukupno 35 nogometaša. I njihova je vrijednost u odnosu na kraj 2017. godine porasla za čak 126 milijuna eura, sa 391,2 na 517,3 milijuna eura. Naravno, uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Rusiji najviše je utjecao na taj rast jer je porast ukupne cijene u prvom ažuriranju nakon SP-a već skočio za 104,5 milijuna eura. Od tih 35 igrača vrijednost je porasla 19-orici, trojici je ostala ista, a 13 ih ima manju vrijednost nego na kraju 2017. Od igrača koji su bili na SP-u u Rusiji vrijednost se smanjila Perišiću, Modriću, Subašiću, Nikoli Kaliniću, Marku Pjaci, Ivanu Striniću, Vedranu Ćorluki, dok je Milanu Badelju ostala ista.

Mnogima je zbog Rusije cijena otišla u nebo, pa tako Brozović sada vrijedi čak 26 milijuna eura više nego na početku 2018. Andreju Kramariću cijena je 20 milijuna veća, Mateu Kovačiću deset, dok je apsolutni rekorder Ante Rebić. U 2018. je ušao s cijenom od 4,5 milijuna eura, a u 2019. s čak 35. Pomak od 30,5 milijuna eura, cijenu koja je skočila za skoro osam puta, napadač Eintrachta iz Frankfurta doživio je prvenstveno zbog sjajnih izdanja na SP-u. Tamo nisu bila dvojica mladića Nikola Vlašić i Josip Brekalo, no oni su svojim izdanjima u CSKA Moskvi i Wolfsburgu pokazali svoju vrijednost. Vlašiću je cijena skočila s osam na 18 milijuna eura, a Brekalu s 3,5 na 12.

Linker
25. travanj 2024 01:11