Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
LEGENDARNI 'GAUČO' ZA SN

VATRENIMA PRIJETI NEOČEKIVANI FAVORIT SVJETSKOG PRVENSTVA 'Oni su iznimno opasni, totalno nepredvidivi, a Hrvatskoj će s njima biti posebno teško'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. prosinac 2017. 13:36

Legendarni Argentinac Osvaldo Ardiles bio je u Zagrebu početkom srpnja ove godine. Stigao je u društvu supruge te još jednog velikog nogometaša, Paula Millera, čovjeka koji je za Tottenham odigrao 208 utakmica. Došao je Ossie u posjet svojim velikim prijateljima Mladenu Petreskom i Tomislavu Golemcu, koji su se brinuli o njemu u danima kad je preuzeo Dinamo, a prijateljstvo su zadržali do današnjih dana. Tom smo prilikom razgovarali s Ardilesom u prekrasno uređenom restoranu na Kvatriću, poznatom po starozagrebačkim specijalitetima.

Inače, za one koji možda ne pamte, Ardiles je bio trener Dinama 1999. godine, ostvario je najbolji rezultat Dinama u Ligi prvaka, 0:0 s Manchester Unitedom na kultnom Old Traffordu. Trenirao je još Newcastle, West Bromwich Albion, Tottenham, japanske, meksičke, izraelske i arapske klubove.

Nigerijci su opasni

Nakon što smo tada završili razgovor, rekao je:

- Dobro, sada kada je razgovor završen mogu se posvetiti svom omiljenom jelu koje sam često jeo kad sam bio trener Dinama - bunceku.

Jučer smo se čuli negdje oko podneva, javio se sa svoje londonske adrese. Naravno da smo spomenuli taj buncek...

- Ha-ha-ha, šteta što tada niste ostali na bunceku, bio je odličan.

Inače, s Ardilesom smo bili na pripremama Modrih te 1999. godine, tako da se, eto, poznajemo dug niz godina.

- Da, gledao sam ždrijeb u Moskvi. Ha, jeste li vidjeli, spojio je Argentinu i Hrvatsku! Inače, kompletna je skupina jako, jako zanimljiva. Moglo bi biti spektakularnih utakmica - kazao je Ardiles u uvodu.

- Moja prognoza glasi: Argentina i Hrvatska idu dalje, u sljedeći krug. To su svakako dvije najkvalitetnije reprezentacije u skupini.

Međutim, ne misli Ardiles da je to i nužan rasplet skupine.

- Moram ipak naglasiti da je Nigerija jako, jako opasna reprezentacija. Istina, nema tu više onih negdašnjih velikih zvijezda poput Finidija, Okoche, Kanua, Amokachija... Međutim, riječ je o mladoj reprezentaciji s puno energije koja želi biti na razini svojih najboljih vremena. Nigerija bi mogla biti neočekivani favorit Svjetskog prvenstva. Ako je, dakako, ne zaustave Argentina i Hrvatska; ja vjerujem da hoće, ali kažem, oni su iznimno opasni. Igrat će bez ikakvog straha, oni nemaju što izgubiti, a vrlo su potentni. Tjelesno su snažni i totalno nepredvidivi. Argentina i Hrvatska morat će biti jako oprezne u sudarima s Nigerijom, s tim da će Hrvatskoj, po mom mišljenju, biti teže jer s njima igra prvu utakmicu. U toj će otvarajućoj utakmici Nigerijci biti najviše motivirani, htjet će pokazati sve što znaju, a isto će tako znati da ih bodovi na startu mogu daleko odvesti. Inače, te prve utakmice često znaju biti odlučne, ti bodovi presudni. Zato Hrvatska mora biti itekako koncentrirana. Ne samo to, koliko se sjećam, afričke reprezentacije obično znaju biti bolje na početku, a slabije kako prvenstvo odmiče. Ovdje u Engleskoj igraju Moses u Chelseaju, Iwobi u Arsenalu i Musa u Leicesteru, Obi Mikel je iz Chelseaja otišao u Kinu...

Sampaolijev izazov

A četvrta reprezentacija u skupini, Island?

- Iznenadili su na Europskom prvenstvu. Znam da su bili ispred Hrvatske u kvalifikacijskoj skupini. Dobra su, disciplinirana i organizirana momčad, ali smatram da nemaju kvalitetu kakvu imaju Hrvatska i Argentina. Mislim da nisu ni u kvalitativnom rangu Nigerije.

Naravno da smo s Ardilesom najviše razgovarali o Argentini, s kojom je osvojio naslov prvaka svijeta 1978. godine.

- Ovog trenutka Argentina u svojoj momčadi ima najboljeg igrača na svijetu - Lea Messija. Zaista mu želim da osvoji naslov prvaka svijeta, to mu jedino nedostaje, a to mu je možda zadnja prilika. S tim bi naslovom zaista postao besmrtan. Cijela Argentina želi da Messi postane kralj Mundiala, da trči s pobjedničkim peharom. Osim njega, ima još jednog igrača koji je ekstremno dobar, među najboljima na svijetu, to je Sergio Agüero.

Osvaldo kaže da bez obzira na taj dvojac velikih igrača pred izbornikom Jorgeom Sampaolijem stoji velik zadatak.

- Sampaoli ima strašan izazov: mora pronaći momčad. Ni Messi i Agüero neće moći sami. Svakako mora naći igru za Messija, mora pronaći kolektiv. Vidite da Argentina u kvalifikacijama nije izgledala dobro, čak je visio i odlazak na Svjetsko prvenstvo. Ako Sampaoli u tome uspije, Argentina će svakako biti jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova svjetskog prvaka.

DOSADAŠNJE UTAKMICE HRVATSKE PROTIV SUPARNIKA U SKUPINI NA SP U RUSIJI HRVATSKA - ISLAND 6 4 1 1 11-2 26. ožujka 2005. Zagreb: Hrvatska - Island 4-0 3. rujna 2005. Reykjavik: Island - Hrvatska 1-3 15. studenoga 2013. Reykjavik: Island - Hrvatska 0-0 19. studenoga 2013. Zagreb: Hrvatska - Island 2-0 12. studenoga 2016. Zagreb: Hrvatska - Island 2-0 11. lipnja 2017. Reykjavik: Island - Hrvatska 1-0 HRVATSKA - ARGENTINA 4 1 1 2 4-5 4. lipnja 1994. Zagreb: Hrvatska - Argentina 0-0 26. lipnja 1998. Bordeaux: Argentina - Hrvatska 1-0 1. ožujka 2006. Basel: Argentina - Hrvatska 2-3 12. studenoga 2014. London: Argentina - Hrvatska 2-1

Na pitanje kakav je trener odnosno izbornik Jorge Sampaoli, Ossie kaže:

- Ne mogu kazati da ga jako dobro poznajem, ali bio je jako uspješan s reprezentacijom Čilea, uzeo je Copa Americu. Njegov je nogometni postulat jasan: želi da mu momčad stalno igra u visokom ritmu. To je glavna odlika njegove trenerske vizije. Također, želi da mu momčad snažno pritišće suparnike, a da nakon osvojene lopte kreće u brzu tranziciju. Međutim, vidjeli smo da ta njegova vizija nije bila baš skroz uspješna u kvalifikacijama, bolje je to izgledalo dok je vodio Čile. Zato sam i rekao da mora pronaći momčadsku igru s Argentinom, onakvu kakvu je imao s Čileom.

Modrić među najboljima

Ipak, kaže da nismo vidjeli sve od Argentine u kvalifikacijama.

- Znate, kvalifikacije i Svjetsko prvenstvo dvije su sasvim različite stvari. U Rusiji će Argentina izgledati drukčije, bit će mnogo jača, kvalitetnija.

A što misli o Hrvatskoj, o Vatrenima?

- Iznenadilo me što se niste izravno plasirali na Svjetsko prvenstvo. Rekao sam vam već da Island nije na kvalitativnoj razini Hrvatske, zato je drugo mjesto vaše reprezentacije u skupini kvalifikacija, iza Islanda, po meni, bilo iznenađenje nalik ispadanju Italije ili ostanku Nizozemske kod kuće. Hrvatska je najjača u veznoj liniji. Dobro poznajem Luku Modrića, njegove mogućnosti i kapacitete; smatram da je on među najboljim igračima na svijetu. Tu je i Rakitić, po meni jedan od bitnih igrača Barcelone. Recimo, ja uvijek smatram da Hrvatska može napraviti više nego što pokazuje i pruža. Moje je mišljenje da vam nešto nedostaje da biste bili sam vrh. Ne pitajte što jer ne bih znao odgovor. Ali, ponavljam, vjerujem da na SP-u u Rusiji Argentina i Hrvatska idu dalje.

Tko je najveći favorit Svjetskog prvenstva u Rusiji?

- Dva su najveća favorita Brazil i Njemačka!

Argentina?

- Argentina i Španjolska treći su i četvrti favorit za naslov.

Hrvatska?

- Svakako među osam najboljih! Ako budete igrali onako kako ja vjerujem da možete, onda ste u stanju biti nagazna mina i za najveće favorite - zaključio je Ardiles.

Linker
22. travanj 2024 23:14