REUTERS/David Klein
PRIJATELJSKA S TUNISOM

VELIKA FEŠTA U BAROKNOM GRADU! MODRIĆ I VATRENI PROBIT ĆE GRANICU OD 50 TISUĆA GLEDATELJA Bit će to i premijerni nastup Dalića u njegovu gradu

Piše: Ivica HercegObjavljeno: 10. lipanj 2019. 18:16

U utorak će najbolja reprezentacija Hrvatske osmi put biti domaćin u Varaždinu. Grad baroka do sada je bio mjesto uspjeha za našu najbolju vrstu: postigla je pet pobjeda uz dva neriješena ishoda, ukupno s razlikom pogodaka 16:3. Od toga dvije utakmice (San Marino i Andora) imale su kvalifikacijsko obilježje, ostalih pet bile su prijateljske.

- Potpuno smo fokusirani na predstojeću utakmicu Hrvatska - Tunis koja i za nas predstavlja vrhunac aktualne sezone koju ćemo pamtiti samo po najljepšim stvarima - kaže predsjednik NK Varaždin Stjepan Cvek i dodaje. - U suradnji s HNS-om kao organizatorom želimo biti primjerni domaćin i zajedno s Vatrenima prirediti što ljepši ugođaj brojnim ljubiteljima nogometa na sjeveru Hrvatske.

Varazdin, 281017.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 14. kola druge HNL izmedju Varazdina i Hrvatskog Dragovoljca.
Na fotografiji: Davor Vugrinec i Zlatko Dalic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix

Ćirina premijera

Kockaste je prvi put u Varaždin doveo Miroslav Blažević početkom 1996. godine, na pokus protiv Izraela, jedine selekcije koja je dva puta pohodila Varaždin. Tih sezona Ćiro je sastavljao selekciju koja je dvije godine kasnije u Francuskoj osvojila brončano odličje. Na varaždinskoj premijeri grad domaćin bio je a na travnjaku u drugom poluvremenu zaigrao je varteksovac Andrija Balajić.

Do sljedećeg nastupa Hrvatske u Varaždinu čekalo se pet godina, a onda je uslijedila serija od čak pet domaćinstava u razmaku samo tri i pol godine. Po dva puta Mirko Jozić i Otto Barić te jednom Zlatko Kranjčar izveli su svoje izabranike na travnjak u Zagrebačkoj ulici. U tim susretima izdvojio se s tri pogotka Milan Rapaić, na isto toliko je svoj učinak u Varaždinu povećao Goran Vlaović, a mreže su tresli i Šuker, Balaban, Petrić (prvijenac u reprezentaciji), Šimunić i domaći as Davor Vugiinec. Vodeći strijelac 1. HNL svih vremena, popularni Vuga, tri je puta zaigrao u dresu s ‘kockicama’ u svojem gradu (ukupno 28 nastupa i 7 pogodaka), a još po jedan nastup imali su domaći dečki Silvestar Sabolčki i Nikola Šafarić. Jedini koji je odigrao čitavi VŽ paket od pet utakmica bio je Niko Kovač.

Osijek, 080619
Gradski vrt. 
Utakmica kvalifikacije za EURO 2020. izmedju Hrvatske i Walesa.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Posljednji Gibraltar

Čak 11 godina kasnije, 2015., kada je varaždinski nogomet dospio u podrum, zahvaljujući novom vodstvu ŽNS Varaždin na čelu s Nenadom Horvatićem i dogovoru s HNS-om, Vatreni su se vratili u Varaždin i to upravo pod palicom izbornika Nike Kovača. Glad za pravim nogometom i vjera u Vatrene čak i protiv nogometnog patuljka Gibraltara privukli su više od 7.700 gledatelja. Iz te vrste lani je Zlatko Dalić na povijesnom SP-u u Rusiji koristio čak 11 igrača, od kojih su Mandžukić, Kovačić i Kramarić bili strijelci i na varaždinskoj utakmici.

Tunis, prva reprezentacija iz Afrike koja će gostovati u Varaždinu, novi je veliki mamac za brojne naše navijače iz sjeverne Hrvatske i ostalih krajeva. Bit će to i premijerni nastup izbornika Zlatka Dalića, kako redovito naglašava - u njegovu gradu. Velikom interesu sigurno će puno pridonijeti i pobjeda Hrvatske nad Walesom u Osijeku.

Tako će brojka od 48.331 gledatelja sigurno biti povećana za najmanje osam-devet tisuća posjetitelja koji će imali priliku gledati i bodriti Hrvatsku na stadionu u gradu baroka.

Linker
24. travanj 2024 20:57