Matthias Hangst/Getty Images
ČEKA SE RASPLET

VELIKA GLAVOBOLJA ZA ZLATKA DALIĆA Hrvatskom reprezentativcu zbog ugovora života propada Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

VATRENI U GENOVI Hrvatski reprezentativac pred potpisom za AC Milan već mjesec dana bez ikakve minutaže u svome klubu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. veljača 2018. 14:00

Ivan Strinić već je kupio novu kemijsku, u crveno-bijelim bojama, ostalo mu je tek finiširati detalje i potpisati trogodišnji ugovor s Milanom. Nakon što su sedmerostruki prvaci Europe poslali službeni dopis Sampdoriji da im odobri pregovore s hrvatskim reprezentativcem, na što nije stavila nikakav prigovor, jer Milanov potez je tek poštivanje transfernog bon-tona, budući da je Strinić na ljeto slobodan, sve je zapravo jasno.

Kako su Milan i Strinić dogovorili brak i figurativno rečeno, ostalo je tek da se izjasne ima li tko protiv, Hrvatska će dobiti još jednog igrača u karizmatičnom klubu čija prošlost nije na razini veličine, ali ime zvuči. Nakon Hajduka, Le Mansa, Hrvatskog dragovoljca, novog dolaska na Poljud pa Dnjipra, Napolija i Sampdorije, Strinić će ubrzo ovjeriti ugovor karijere. Za njega sjajno, izazovno, inspiracija i motiv, Crveno-crni su klub koji se ne odbija, malo tko mu je ikad predvidio taku slavnu adresu, doživio je počast i priznanje.

NAPLES, ITALY - NOVEMBER 28: Ivan Strinic of SSC Napoli in action during the Serie A match between SSC Napoli and US Sassuolo November 28, 2016 in Naples, Italy.  (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
Francesco Pecoraro/Getty Images
Ivan Strinić

No, Strinićev prijelaz u Milan, koji više nije ni javna tajna, nego sasvim publicirana priča, otvorila je škakljivo pitanje hrvatskog lijevog braniča na Svjetskom prvenstvu. Sve je u rukama Sampdorije…

Strinić nipošto nije htio da se njegova i Milanova ljubav probiju u javnost, čak je predlagao stopiranje pregovora dok ne završi sezona, ali u sportu se nikad ne zna, može ga zadesiti kakva ozljeda pa je njegov team inzistirao na ranijoj konkretizaciji posla. Direktor Sampdorije Daniele Prade pred suradnicima je obećao ga zbog odlaska neće baciti u zapećak, da nije na crnoj listi te će kod trenera Marca Giampaola imati pošten i ravnopravan tretman. Zatražili su samo da ostane profesionalac do kraja i sami znajući da to kod njega nikad nije bilo sporno.

No, već četiri utakmice nije na terenu. Stisnula su ga leđa i šansu je dobio mlađi Nicola Murru, kupljen iz Cagliarija za sedam milijuna eura, zaigrao je dobro, imao i asistenciju, a kad se Strinić oporavio trener ga nije vratio u prvu postavu. Sampdoria sad ima 23-godišnjaka s dugogodišnjim ugovorom koji je opravdao očekivanja i Strinića na izlaznim vratima. I zato uopće ne izgleda benigno prijetnja da bi ga mogla zabetonirati za klupi.

Football Soccer - Croatia v Portugal - EURO 2016 - Round of 16 - Stade Bollaert-Delelis, Lens, France - 25/6/16
Croatia's Vedran Corluka, Domagoj Vida and Ivan Strinic react after Portugal's Ricardo Quaresma scores their first goal 
REUTERS/Carl Recine
Livepic
REUTERS/Carl Recine Livepic / REUTERS

Prije Eura u Francuskoj za Napoli je igrao 2. veljače s Laziom, pa do finiša Serie A tek još 54 minute u dvije utakmice. Ante Čačić poveo ga je svejedno u Francusku gdje je odradio dobar turnir, bez obzira što će se mnogi vraćati na izgubljenu loptu s Portugalom jer za taj pogodak glavni je krivac bila neuredna taktička postavka cijele ekipe. Pa ne mogu u 117. minuti svi u napad, i lijevi bek, i desni bek, i zadnji vezni… Za pretpostaviti je da bi i Zlatko Dalić mogao zvati Strinića na pripreme i, bude li zdrav, povesti u Rusiju, što god da se događa tijekom proljeća. Jer ako je mogao Čačić… Međutim, doći na SP u normalnom natjecateljskom ritmu, kakav je imao u prvom dijelu sezone, ili bez utakmica, nije svejedno. Koliko god je pun iskustva i u redovnom treningu. I zato bi Dalić bio na Tantalovim mukama…

Otto Barić, trener s golemim stažem i izbornik na Euru 2004. u Portugalu ima jasan stav:

- Ne vjerujem da ga Sampdoria neće stavljati u momčad, a ako ide u Milan to je potvrda da je dobar. Međutim, ukoliko se vidi da postoji problem, HNS mora pomoći. Trebao bi utjecati na Sampdoriju da mu osigura minutažu dok ne prijeđe u drugi klub. Dogodi li se da uopće ne bi igrao, onda bi za izbornika bilo vrlo teško. On ima druge koji igraju, neki nogometaš može biti mlad, kao što je Sosa, ali ako bi on igrao stalno za Dinamo, ja bih uzeo Sosu.

Tko bi trebao urgirati za Strinića, Dalić ili Šuker?

- Predsjednik. Smatram da za ovu reprezentaciju trebaju igrati nogometaši koji imaju minutažu u klubovima. Velika je stvar da ga Milan želi, ali pitanje je koliko si sam može pomoći. Predugo je do lipnja da ga ne bi bilo na terenu, naravno ne mora biti aktivan u svakoj utakmici, dovoljno bi bilo i pola - konstatirao je Barić.

Strinić uživa u najboljem rejtingu u životu, pred njim su Mundijal i Milan. Samo da mu Sampdoria ne zagorča. I njemu i Daliću.

Nikad još nije zaigrao na SP-u

Za A vrstu Strinić je debitirao 19. svibnja 2010. godine, od tad odigrao je 41 utakmicu, iza njega su dva Eura, u Poljskoj 2012. i Francuskoj 2016. godine. Na oba je bio prvi izbor na lijevom braniču. No, u Brazilu nije nastupio, pogoršao je ozljedu u zadnjem kolu Ukrajinske lige igrajući za Dnjipro i morao je otkazati put u Južnu Ameriku. Tada je i počeo nesporazum između njega i Nike Kovača. Rusija mu je šansa da se prvi put nađe na Svjetskom prvenstvu

Linker
20. travanj 2024 16:08