REUTERS/Fabrizio Bensch
BITNO DA JE UPALILO

VELIKA TAKTIČKA ANALIZA HRVATSKOG TRIJUMFA Slavlje nam je donio 'plan B', a njega je Dalić uvježbavao tek po dolasku u Rusiju

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 17. lipanj 2018. 09:59

Upalio je taktički plan Zlatka Dalića za pobjedu na startu ‘Čempionata mira’: i to ‘plan B’, prekidi, koje je naš izbornik uvježbavao tek po dolasku u Rusiju.

Nakon kornera je Hrvatska povela (autogol Eteba), nakon kornera je izborila 11-erac (Mandžukić) za Modrićevih 2-0.

Međutim, imao je i te kako smisla i ‘plan A’, s Kramarićem kao ‘desetkom’, a Modrićem niže, uz Rakitića, gdje je mogao stalno biti s loptom i diktirati ritam, ali i način igre hrvatske reprezentacije, koja je tako i na travnjaku materijalizirala svoju veću kvalitetu s ‘papira’, nakon domaćina Rusa najuvjerljivije dosad na prvenstvu.

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

KRILA SE ZAMIJENILA

Hrvatska je istrčala u postavi koju smo najavljivali. Lovren i Vida stoperi, Modrić i Rakitić u centrali, Rebić je počeo na desnom, Perišić na lijevom krilu, Kramarić iza Mandžukića. Bila je to plitka formacija, koja se u fazi defenzive postavljala u 4-4-2, samo 20 metara, najviše 25, bilo je od naše prve do zadnje linije. Natjeravalo se suparnika na duge lopte, a zna se da su takve lak plijen naših stopera.

Rebić i Perišić su se brzo zamijenili i ostali tako do 20. minute. Kad je bio desno krilo i Perišić se dijagonalno vraćao prema sredini i sudjelovao u građenju napada, on i Kramarić, koji je djelovao između suparničkih linija,kako najviše voli, zapravo su bili naši dodatni vezisti, a Mandžo najčešće mantinela.

S druge, pak, strane, također 4-2-3-1, a najistureniji Nigerijci su se fazi obrane se postavljali na Modrića (Mikel) i Rakitića (Ighalo), tvoreći 4-4-2, ali za Luku je zapravo bio zadužen Etebo, vezist Las Palmasa, kasniji nesretnik zbog autogola, koji je bio jedino iznenađenje u Rohrovoj postavi, umjesto Onazija.

Dakako, kakao smo i predminijevali, s klasičnim vezistom manje naši su vezisti dijagonalama tražili krila, najviše Modrić Rebića kad bi ovaj bio lijevo; nisu htjeli riskirati kroz sredinu, jer svaka pogreška značila bi nigerijsku kontru. K tome, bekovi su nigerijske slabe točke i naši su tražili situacije s pridodavanjem Vrsaljka (više) i Strinića (manje).

Vodeći pogodak pao je nakon kornera; naglašavao je Dalić da će u Roščinu, na zatvorenim treninzima, uvježbavati nove varijante prekida, valjda je to bila jedna od njih. U kvalifikacijama je samo protiv Kosova (Vida) Hrvatska zabila nakon prekida...

Nigerijci su nakon rezultatskog zaostatka krenuli po što brže izjednačenje, stvorili nekoliko opasnih situacija, no Vida i posebno Lovren (blokovima) sve su raščistili, kao i vratar Subašić, koji je autoritarno kontrolirao svoj dio kaznenog prostora.

Na početku drugog poluvremena imali su Nigerijci tri kornera zaredom, ali naši stoperi plus Mandžo bili su suvereni vladari zračnog prostora. Prepustili su naši inicijativu Nigerijcima, čekali ih na svojoj polovici postavivši se usko i vrebali im pogrešku. Probali su i Nigerijci preko svojih krila, posebno desnog (Mosesa), ali Strinić je bio na visini zadatka, kako dolikuje novom igraču AC Milana.

U 60. minuti Dalić je napravio prvu izmjenu, uveo vezista trkača Brozovića umjesto povučenog napadača Kramarića, pridodavši ga Rakitiću, a Modrića pomaknuo na polušpicu. Rohr je odgovorio napadačem za napadača, Musom za Iwobija.

PJACA JE BIO ŠPICA

Luka je i s položaja ‘desetke’ obavljao obrambene zadaće, ometavši nigerijske veziste u otvaranju, nije se libio ni uklizati, čak i stoperima.

Nakon zaostataka od 0-2 Rohr je uveo novog svježeg napadača, Iheanacha umjesto Ighala, Dalić odgovorio još jednim vezistom, Kovačićem, koji se postavio na Rebićevo desno krilo, oba izbornika ostala su u 4-2-3-1. Pjaca je zamijenivši Mandžukića u finišu, dakako, bio špica.

Slijedi Argentina, protiv koje je Hrvatskoj dobar i bod, vidjet ćemo hoće li Dalić ostati pri ideji da uđu Ćorluka, Badelj i Pjaca umjesto Strnića, Kramarića i Mandžukića...

Linker
23. travanj 2024 10:40