Tom Dubravec/ CROPIX
ODLUKE KOMISIJE

VELIKE PROMJENE U REDOVIMA HRVATSKE REPREZENTACIJE Objavljene nove uloge na istaknutim pozicijama, legenda ide u inozemstvo

HNS Stručna komisija jučer se sastala u Zagrebu, a predsjednik Slavko Prišćan objavio brojne promjene
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. svibanj 2019. 11:44

Ognjen Vukojević novi je izbornik U-20 reprezentacije, a Josip Šimunić juniorske U-19 vrste. Pritom HNS planira oformiti B reprezentaciju koju bi također vodio Vukojević i igrala bi na raznim turnirima i prijateljskim utakmicama diljem svijeta. Robert Jarni, koji je dosad bio na čelu U-20 orijentiran je prema angažmanu u inozemstvo…

To su odluke Stručne komisije HNS-a koja se u četvrtak sastala u Zagrebu. Predsjednik Slavko Prišćan objasnio je:

- Prema informacijama koje imamo Jarni planira nastaviti karijeru izvan granica Hrvatske, a prijedlog glavnog instruktora Petra Krpana bio je da Ognjen Vukojević postane izbornik U-20 nacionalne momčadi. Mi smo to usvojili i šaljemo na potvrdu Izvršnom odboru HNS-a čija je riječ zadnja.

Duje Klaric / CROPIX
CROPIX

On će se sastati u Puli 22. svibnja na dan finala Hrvatskog kupa i sigurno to amenovati, riječ je samo o formalnosti. Bit će to prvi samostalan posao Vukojevića koji će i dalje ostati i skaut Zlatka Dalića u A reprezentaciji.

No, kako U-20 vrsta nema službeni program i ne igra kvalifikacije posebno je zanimljivo da HNS planira instalirati B reprezentaciju.

- O tome je ranije bilo riječi, bit će još, ali službeno na ovom sastanku takvu odluku nismo donijeli - rekao je Prišćan.

Roscino, Rusija, 130618.
Stadion Roscino arena.
Svjetsko nogometno prvenstvo FIFA World cup 2018.
Hrvatski nogometnar eprezentacija odradila je trening na stadionu Roscino arena.
Na fotografiji: Ognjen Vukojevic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Radi se o odličnom prijedlogu koji bi trebalo podržati jer ovog časa HNS ima pozive u Iran, Kanadu, Sjedinjene države, Kinu… a jasno je da Dalićeva postava to ne može prihvatiti. Za pretpostaviti je da će Izvršni odbor i to blagosloviti, no ima vremena da se svi relevantni faktori izjasne… Imamo i u našim klubovima, ali u sadašnjoj U-21 postavi igrača koji neće više imati pravo nastupa za mlade, a mogli bi ostati u kadru Hrvatske na takav način. Kao i neki stariji koji su u inozemstvu.... Svi će s time biti na dobitku, a Vukojević će dobiti prave utakmice da se kali kao trener. Neće biti za bodove, a jake su.

- Čekamo što će na to kazati Komisija za profesionalni nogomet koju čine prvoligaški klubovi.

Josip Šimunić novi je izbornik U-19 reprezentacije, zaključila je Stručna komisija. Da bi to službeno postao i njega mora potvrditi Izvršni odbor.

- Odluka je da Ivan Gudelj neće nastaviti voditi U-19, da će taj biti Šimunić. S njim u stožeru bit će pomoćnici Jerko Leko i Miroslav Žitnjak - priopćio je Prišćan.

Kako ste se odlučili za mlade ljude bez samostalnog trenerskog iskustva da im prepustite reprezentacije?

- Šimunić je već radio u A vrsti kao pomoćnik Anti Čačiću i smatramo da je on dobar izbor. Odlučili smo mu dati šansu, a postavili smo i dvojicu pomoćnika koji imaju iskustva. Vjerujemo da Šimunić može napraviti dobar posao. Kao i Vukojević, a tko će s njim raditi u stožeru tek će se odlučiti.

No, nije se u Vukovarskoj 269 u četvrtak samo kadroviralo, štoviše. Većina vremena potrošena je na tema vezane za ligašku sustav natjecanja.

- Stručna komisija definirala je prijedlog da od sezone 2020./21. Prva HNL ima 10 klubova, Druga HNL 16 klubova, bude li dovoljno licenci, a da postoji jedinstvena treća HNL sa 16 sudionika. Još ćemo vidjeti što će na to kazati druge meritorne komisije - konstatirao je Prišćan.

Kako to treća liga, koja je do ove sezone imala tri skupine, u sljedećoj će biti sa pet, potom ide na jednu.

- Želja nam je da se sublimira kvaliteta. Moj je prijedlog da pozovemo na sastanak sve gradonačelnike ili načelnike općina koje imaju klubove s ambicijom da igraju u Drugoj ligi. Da se vidi tko je spreman za to. Sada ćemo u trećoj ligi imati pet skupina, razlog je što su neki to tražili, primjerice Sjever nezadovoljan što je imao samo tri predstavnika prema 13 koliko ih je u aktualnoj Trećoj ligi Istok bilo upravo s Istoka. Klubovi koji će se iskristalizirati na vrhu bit će trećeligaši.

Zagreb, 021017.
Stadion u Makrimiru, igraliste Htrec Kacian.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u sklopu priprema za kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Finske i Ukrajine za SP u Rusiji 2018.
Na fotografiji: Josip Simunic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

O tome će još biti riječi, sve će se končano znati u utorak na zajedničkom sastanku četiri komisije: natjecateljske, stručne, za profesionalni nogomet i za mlade.

- Što se tiče drugih ekipa prvoligaša koje igraju u Drugoj ligi konstatirali smo da tu i ostanu jer je treća liga ipak prenizak rang. No, uveli smo određene restrikcije: svaki će klub na startu sezone, a to su Dinamo, Hajduk i Osijek morati prijaviti 26 igrača koji će igrati za drugu momčad, te će do kraja prijelaznog roka moći dodati još četvoricu. U rosteru će smjeti biti samo nogometaši do 21 godine, osim petorice koji će moći imati do 24 godine.

I najvažnije ograničenje.

- Igrač koji odigra tri utakmice za prvu momčad u Prvoj ligi u toj sezoni više neće imati pravo nastupa u Drugoj ligi. To smo učinili radi regularnosti natjecanja. I kalendar Druge lige sada će morati biti usklađen s FIFA-inim jer na taj način neće se događati da, recimo, Dinamova prva momčad igra u Europskoj ligi, druga u Ligi prvaka mladih, a na prvenstvenu utakmicu Druge HNL pošalju treću ekipu.

Jasno je o čemu se radi, Dinamo je imao vrlo šarolike sastave što nije sve sudionike Druge lige dovelo u ravnopravan položaj.

Puno se pričalo o strancima…

- Stručna komisija predlaže da u Prvoj ligi klub može imati pet stranaca izvan EU, no postoji i opcija da ih bude šest, o tome ćemo se tek zauzeti definitivan stav HNS. Po struci to je pet. Međutim, najvažnija je sljedeća odredba: svaki klub u Prvoj HNL morat će među 18 igrača u zapisniku imati šestoricu nacionalno treniranih. To je trećina ekipe. Dakle, radi se o igračima koji su od 14. do 19. godine proveli barem četiri sezone u nekom hrvatskom klubu. U drugoj ligi obveza će biti desetorica takvih nogometaša. I sada to velika većina zadovoljava, problem je jedino bio s Istrom 1961… - zaključio je Prišćan.

Davor Šuker ustrojio je komisije u HNS-u po uzoru na UEFA-u, na čelu im je jedan član Izvršnog odbora, što je i Prišćan, dugogodišnji igrač, trener i sudac i odluke koje donose u pravilu Izvršni odbor potvrđuje.

Linker
23. travanj 2024 13:24