Damir Krajac / CROPIX CROPIX
ČEKA SE KONAČNI DOGOVOR

VELIKI PROJEKT JE USPOREN, MOGUĆ JE I ODUSTANAK OD IZGRADNJE NACIONALNOG STADIONA! 'Ako bi se krenulo u tom pravcu, sve bi otpalo'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. siječanj 2020. 18:40

Mediji su objavili da tvrtka Zhongya nekretnine, iza koje stoji kineska poduzetnica Yu Jiang iz Pekinga, do 31. prosinca nije uplatila preostali dio sredstava za kupnju hotela Zagorje, odnosno političke škole u Kumrovcu, što će za posljedicu imati raskid ugovora o kupoprodaji zaključen između spomenute tvrtke i Ministarstva državne imovine. Isto tako, ministarstvo će zadržati jamčevinu u iznosu 598.000 kuna.

Restrikcije Pekinga

Kako je kineska poduzetnica Yu Jiang u travnju ove godine s Gradom Velika Gorica i Nogometnim savezom Zagrebačke županije potpisala Memorandum o sporazumijevanju za osnivanja Visoke škole-Akademije nogometa za trenere i menadžere u nogometu, ali gradnju i nogometnog kampa i nacionalnog stadiona, zanimala nas je pozadina aktualnih događaja, posebice hoće li imati utjecaja na sportske projekte.

Ivana Heraka, koji je direktor tvrtke Eurogate Sports Investment, osnovane upravo zbog realizacije projekata iz Memoranduma, ali i posebni savjetnik predsjednika Predsjedništva CSEBA-e Marija Rendulića, udruge koja zastupa interese gospođe Jiang u Hrvatskoj, pitali smo hoće li biti išta od stadiona i Akademije.

- Nema nikakvog razloga za uzbunu. Mogući loš dojam koji je po pitanju ulaganja u projekt u Kumrovcu stvoren u javnosti, posljedica je činjenice da su mediji o spomenutom događaju izvijestili vrlo površno. Mogla se steći slika o odustajanju gospođe Jiang od te investicije, no činjenice sugeriraju upravo suprotno, nespornu namjeru da realizira projekt. Kao prvo, tvrtka Zhongya nekretnine pobijedila je na natječaju i uplatila jamčevinu u iznosu 598.000 kuna. Plaćen je i porez na promet. I najvažnije, zahvaljujući činjenici da su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine uvažili naše razloge za produženje roka isplate ostatka kupoprodajne cijene za spomenutu školu u Kumrovcu, tvrtka Zhongya nekretnine u tom dodatnom roku u potpunosti je isplatila jednu od dviju čestica, veličine 27.000 metara kvadratnih, koja je bila predmet spomenutog natječaja. Pa ne mislite valjda da bi investitor ulagao sva navedena sredstva kada doista ne bi imao namjeru u cijelosti realizirati projekt? Gospođa Jiang je čvrstog stava da će se javiti na ponovljeni natječaj za kupnju političke škole u Kumrovcu. Do zastoja u plaćanju ostatka kupoprodajne cijene došlo je zbog restrikcija koje stižu od službenog Pekinga, uzrokovanih ekonomskim problemima unutar Kine kao i trgovinskim ratom Kine i SAD-a - kazao je Herak.

Gdje je danas priča o Velikoj Gorici?

- Događanja oko Kumrovca ni na koji način ne utječu. U odnosu na osnivanje Visoke škole - Akademije nogometa u tijeku je izrada silabusa za pojedine kolegije koji će se predavati na spomenutoj školi.

Kamp nije upitan

Herak ipak priznaje:

- Došlo je do usporavanja aktivnosti što se tiče izgradnje nacionalnog stadiona, s obzirom da iščekujemo ishod razgovora između Dinama i Grada Zagreba, vezano uz moguću izgradnju stadiona u Maksimiru. U slučaju da se krene s gradnjom Maksimira, vjerojatno bi otpao projekt u Velikoj Gorici. Ali ne i osnivanje Visoke škole - Akademije i izgradnja nogometnog kampa - konstatirao je Herak.

Kinezi su se upleli i u priču o stadionu na Kantridi, ali radi se o drugim ljudima.

Linker
23. travanj 2024 15:51