Ronald Gorsic / Hanza Media / CROPIX
KIKS NA OTVARANJU

VIDEO: FESTIVAL PROMAŠAJA NA OTVARANJU KVALIFIKACIJA Ni Turcima vjerojatno nije jasno kako su se provukli na Maksimiru!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. rujan 2016. 17:14

------------------------------------------

HRVATSKA - TURSKA 1:1 (Rakitić 44'-11m, Calhanoglu 45')

HRVATSKA: Lovre Kalinić, Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Strinić, Badelj, Rakitić (Brozović, 64), Modrić, Perišić, Pjaca (Nikola Kalinić, 80), Mandžukić (Kramarić, 84).

TURSKA: Volkan Babacan, Ozbayraklı, Serdar Aziz, Mehmet Topal, Koybası, Yokuslu, Calhanoglu, Ozan Tufan, Ayhan (Calık, 54), Emre Mor (Volkan Sen, 84), Cenk Tosun (Sahan, 71).

------------------------------------------

U reprizi pariške predstave iz lipnja Hrvatska je ponovno nadigrala Tursku, ali je umjesto porcijom Fatiha Terima ispratila kući velikodušnim rođendanskim poklonom. U nastavku kvalifikacija za SP 2018 u Rusiji izborniku Anti Čačiću ići će na ruku što su i druge dvije utakmice u skupini završile podjelom bodova.

Ni tabloidne teme koje su tijekom priprema odvlačile pažnju od nogometa, niti tiha misa na tribinama, nisu spriječili hrvatsku reprezentaciju da u prvom poluvremenu odigra zabavan, na trenutke čak i spektakularan nogomet na tragu onoga što je igrala ljetos u Francuskoj.

Tijekom prvih 45 minuta pogodili su Mandžukić, Pjaca i Perišić "tri i pol grede", izborili jedanaesterac i pretvorili ga u gol, a na koncu pokazali i smisao za šalu na vlastiti račun kada su pomogli Calhanogluu da matira Kalinića u sudačkoj nadoknadi. Loptu iz slobodnjaka sa 30 metara Perišić je u živom zidu efektno glavom proslijedio u kut vrataru Kaliniću koji je zapeo na pogrešnoj nozi..

Nakon dizelaškog zagrijavanja Čačićevih igrača, kada se igra vrtila oko vižljastog krila Emrea Mora i stopera Topala koji je glavom nakon kornera poslao loptu povrh gola, "vatreni" su u 10. minuti uključili turbo punjenje i počeli tresti okvir Babacanova gola kao stranice flipera za vrijeme multiballa.

Počelo je akcijom nakon kratke opsade kaznenog prostora i Vrsaljkova oštrog ubačaja na prvu vratnicu, gdje je Mandžukić uz pomoć turskog golmana uzdrmao gredu, da bi se lopta u nastavku akcije odbila na kopačku Pjaci. Mat se činio neizbježnim, ali Juventusov napadač je udarcem iz neposredne blizine također očešao gredu i poslao loptu prema sjevernoj tribini..

Babacan je saveznika u "željezu" pronašao i u 23. minuti kada je Pjaca nadskočio Terimove stopere i glavom sa 7-8 metara po drugi put zatrresao gredu. Nakon pola sata greda je istaknula kandidaturu za igračicu utakmice: sada se u naslovnoj roli našao Perišić koji je prethodno zamijenio strane s Pjacom, tukao je s ruba šesnaesterca u suprotne Babacanove rašlje, a Turke je opet pomazila sreća.

Pogodak s bijele točke stigao je poslije neopreznog Koybasijeva starta na Modriću. Rakitić je smireno "rastavio" golmana i činilo se da Turci u nokadaunu odlaze u svlačionicu na odbrojavanje, ali već u sljedećem napadu Calhanoglu se pobrinuo za šok.

Nakon Modrićeva prekršaja na Moru turski specijalist za slobodnjake oštro je tukao, a Perišić se izvio taman toliko da glavom u zidu skrene loptu u mrežu. Poluvrijeme koje je trebalo završiti uvjerljivim vodstvom Hrvatske neočekivano je zavšilo antiklimaksom...

Hrvatska je u nastavku zadržala inicijativu, ali više nije bila tako konkretna i raspucana kao u prvom dijelu meča. Meč-loptu je propustio Mario Mandžukić nakon atraktivne akcije u trokutu s Perišićem i Rakitićem. Prvi je s boka zavrnuo loptu, a Rakitić glavom spustio loptu na peterac natrčalom centarforu. Mandžukić je promašio okvir.

Ubrzo potom Čačić je povukao s terena iscijeđenog Rakitića i zamijeno ga Brozovićem, no nije pronašao ritam koji bi bacio Terimovu vojsku na koljena. Modrić je na centru presjekao seriju lopti, ali i griješio u predaji, nestalo je tečnosti, a na ho-ruk ipak nije išlo. Jedna takva akcija mirisala je na gol, ali Pjaca je glavom pogodio Babacana. U sudačkoj nadoknadi Badelj je protutnjao kroz tursku obranu, ali je Babacan izvrsno obranio njegov udarac sa deset metara.

Linker
20. travanj 2024 06:21