REUTERS
SVJETSKI DOPRVAK NA PRVAKA EUROPE

VIDEO: HRVATSKA PROŽIVJELA TEŠKE TRENUTKE, ALI SE SPASILA BEZ CIJELE PRVE MOMČADI IZ FINALA SP-A Trojac Livaja, Kova, Perišić zablistao, Vida stradao!

Reprezentacije Portugala i Hrvatske odigrale su prijateljsku utakmicu u Faru, a Vatreni su po prvi puta Portugalcima zabili gol i ostali neporaženi. Na vratima je briljirao Kalinić, u napadu Perišić, Livaja i Kovačić, a kad je Zlatko Dalić u drugom dijelu zamijenio više od pola momčadi, rezervisti su uspjeli odoljeti velikom pritisku domaćina i izvući 1:1 za konačan solidan dojam pred otvaranje Lige nacija sljedećeg tjedna.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. rujan 2018. 10:14

PORTUGAL - HRVATSKA 1:1 (Pepe 32' / Perišić 18')

PORTUGAL: Rui Patricio, Cancelo, Pepe, Dias, Rui, W. Carvalho (Oliveira, 82), Ruben Neves (Sanches, 86), Pizzi (Bruno Fernandes,61) Bruma (Lopes, 68), Andre Silva (Gelson Fernandes, 89), Bernardo Silva (Gelson, 46).

HRVATSKA: Kalinić, Vrsaljko (Milić, 46), Vida (Jedvaj, 34), Mitrović, Barišić, Modrić (Pašalić, 55), Badelj, Kovačić, Pjaca (Rog, 72), Livaja (Santini, 57), Perišić (Čop, 63).

U prvom nastupu nakon svjetskog prvenstva na kojem je osvojila drugo mjesto, hrvatska nogometna reprezentacija je u Faru u prijateljskom susretu protiv Portugala odigrala 1:1.

Hrvatska niti u petom međusobnom susretu nije uspjela pobijediti Portugal, a u četiri dosadašnja susreta upisali smo četiri poraza uz razliku pogodaka 0:7. Ovoga puta smo barem izvukli remi i postigli prvi pogodak.

Hrvatska je povela u 19. minuti golom Ivana Perišića koji je sjajno zabio sa desetak metara nakon što se lopta odbila do njega. Domaćin je izjednačio u 32. minuti nakon što je Pizzi poslao precizan ubačaj u kazneni prostor, a Pepe sjajno skočio i glavom zabio za 1-1.

U nastavku susreta nije bilo pogodaka, a najbliže golu bili su domaćini u 77. minuti kada je Antonio Milić u svom debiju umalo pogodio vlastitu mrežu. Srećom, lopta je udarila u vratnicu.

Hrvatska reprezentacija je u Faro došla bez trojice igrača koji su se poslije Svjetskog prvenstva oprostili od nacionalnog dresa - Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića i Danijela Subašića, bez Ivana Rakitića, te ozlijeđenih i bolesnih Ivana Strinića, Dejana Lovrena, Ante Rebića i Andreja Kramarića. Kod Portugalaca je najveći izostanak bio onaj Cristiana Ronalda, a nisu igrala još osmorica igrača koji su nastupili na SP-u. Hrvatska i Portugal sastali su se dosad četiri puta i u sve su četiri dosadašnje utakmice pobijedili Portugalci, a "vatreni" im pritom nisu zabili gol.

Portugalci su bolje započeli utakmicu, a Lovre Kalinić je već u prvih deset minuta obranio šuteve Brume (3) i Bernarda Silve (10), dok je u 11. minuti preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora pokušao Kovačić, ali se istakao portugalski vratar Rui Patricio.

U 18. minuti Hrvatska je povela i postigla svoj prvi gol u prtom međusobnom susretiu protiv Portugala. Kovačić je oduzeo loptu neopreznoj obrani domaćina, pronašao je Livaju, a ovaj pokušao uzvratiti dodavanjem Kovačiću, no loptu je odbio Cancelo ravno na nogu potpuno samog Perišića, koji s desetak metara lako pogađa mrežu. U 32. minuti nakon kornera i ubacivanja Pizzija izjednačio je Pepe koji je nadskočio Vidu i udarcem glavom pogodio sami kut vrata. Dokraja prvog dijela se teže ozlijedio Vida i morao je napustiti igru, a Portugalci su imali veliku prevlast u posjedu lopte.

U 48. minuti udarac s kuta izveo je Modrić, a Perišićev udarac glavom odlazi ravno u vratara.U 55. minuti iz igre je izašao najbolji igrač Europe i nedavnog SP-a Luka Modrić, a zamijenio ga je Mario Pašalić.

Zbog velikog broja zamjena igrača dvoboj u Farou se u drugom dijelu posve razvodnio, vratari skoro da nisu imali posla, sve do 78. minute kada su Portugalci pogodili vratnicu. Nakon greške Čopa, Portugalci su izveli brzi protunapad, a ubačenu loptu Antonio Milić je skrenuo u lijevu vratnicu, te su ga milimetri dijelili od autogola u svom premijernom nastupu za reprezentaciju.

U utorak će Hrvatska imati premijerni nastup u Ligi nacija u Elcheu protiv Španjolske.

Portugal - Hrvatska 1:1 (Pepe 32' / Perišić 18')

PORTUGAL: Rui Patricio - Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Rui - W. Carvalho, Ruben Neves, Pizzi - Bernardo Silva, Andre Silva, Bruma

HRVATSKA: L. Kalinić - Vrsaljko, Vida, Mitrović, Barišić - Modrić, Badelj, Kovačić - Pjaca, Livaja, Perišić

-------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Kakva prilika za Portugal! Sijevnula je još jedna kontra, ali sjajni Mitrović je u zadnji trenutak blokirao udarac!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - I posljednja zamjena kod Portugalaca. Izašao je Andre Silva, a mijenja ga Gedson Fernandes.

86' - Opet mijenjaju Portugalci. Izlazi Ruben Neves, a ulazi iznimno opasni Renato Sanches koji je na prošlom europskom prvenstvu pokrenuo akciju iz koje je Quaresma postigao odlučujući pogodak i izbacio nas s Eura.

83' - Bruno Fernandes je s oko 25 metara uputio udarac prema golu, no nije bilo veće opasnosti i Kalinić bez poteškoća hvata loptu.

81' - Još jedna zamjena u portugalskoj ekipi. Izlazi W. Carvalho, a ulazi S. Oliveira.

78' - Kakva šansa za Portugal! Čop je izgubio jednu loptu, Mario Rui se sjurio po lijevoj strani i ubacio u peterac, a Antonio Milić je skrenuo taj ubačaj i zamalo pogodio svoj gol, lopta je udarila u vratnicu!

72' - I posljednja zamjena kod Vatrenih. Izašao je Marko Pjaca koji je sjajno odigrao, a priliku dobiva 23-godišnji veznjak Napolija Marko Rog. Napomenimo da je u prijateljskim utakmicama dopušteno realizirati šest zamjena u momčadi.

70' - Prilika za Portugal. Badelj je izgubio jednu loptu, sijevnula je kontra Portugalaca, no izvrsni Borna Barišić uspio je presjeći loptu i izbaciti je izvan šesnaesterca.

68' - Mijenjaju opet Portugalci. Izašao je opasni Bruma, a mijenja ga veznjak Monaca Rony Lopes.

63' - I peta zamjena u hrvatskoj repreuentaciji. Izlazi strijelac Ivan Perišić i daje kapetansku traku Milanu Badelju, a zamijenio ga je Duje Čop.

61' - Zamjena kod Portugalaca. Izlazi veznjak Benfice Pizzi, a ulazi veznjak Sportinga i najbolji igrač portugalske lige prošle sezone Bruno Fernandes.

57' - Još jedna zamjena kod Vatrenih. Izašao je Marko Livaja, a priliku dobiva Ivan Santini.

55' - Iz igre izlazi naš kapetan Luka Modrić uz velike ovacije s tribina. Kapetansku traku dao je Ivanu Perišiću, a umjesto njega ušao je Mario Pašalić.

47' - Prilika za Hrvatsku! Modrić je izveo korner, Perišić je glavom pucao po golu, ali Rui Patricio brani taj pokušaj.

46' - Počinje drugo poluvrijeme na stadionu Algarve. Promjene u obje reprezentacije. Dalić je u svlačionici ostavio Vrsaljka, a priliku je dobio Antonio Milić. Kod Portugala iz igre je izašao Bernardo Silva, a ušao Gelson Martins koji je bio najavljen od prve minute.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Portugalci su krenuli visokim presingom i puno agresivnije ušli u susret. Kalinić se istaknuo s nekoliko fantastičnih obrana, a Vatreni uzvraćaju vrlo brzo s nekoliko izrađenih šansi. Dobra igra hrvatske reprezentacije urodila je plodom u 18. minuti kada Perišić sjajno zakucava loptu u mrežu za vodstvo Hrvatske 1:0. Portugalci uspijevaju izjednačiti pogotkom glavom Pepea u 32. minuti. Veliki peh dogodio se kada je u jednoj situaciji Kalinić natrčao na Vidu i ozlijedio ga te je hrvatski branič morao izaći iz igre.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

42' - Sada je i Kovačić 'požutio' zbog prigovora španjolskome sucu Javieru Estradi.

39' - Prilika za Portugal. Ruben Neves je izveo slobodan udarac s dvadesetak metara, ali lopta je srećom od živog zida otišla u korner.

35' - Dalić je prisiljen na prvu zamjenu. Umjesto ozlijeđenoga Vide ušao je Tin Jedvaj.

34' - Vida nažalost ne može nastaviti susret i liječnici ga na nosilima iznose s terena.

32' - GOL! Pizzi je ubacio s desne strane, a najviši u skoku je Pepe koji glavom pogađa desni donji kut. Pepeu je ovo 100. nastup za portugalsku reprezentaciju.

30' - Prvi žuti karton opravdano je zaradio Ivan Perišić zbog povlačenja za dres portugalskog igrača. Dobra vijest je da se Vida vratio u igru s povezom oko ruke.

29' - Perišić i Pjaca su zakuhali jednu opasnu situaciju u portugalskom šesnaestercu, ali Pjaca je bio usamljen u kaznenom prostoru i portugalska obrana izbija tu loptu.

26' - Kakav peh za Vidu! Andre Silva se sjurio prema golu, Vida je sjajno uklizao u zadnji trenutak, a prema lopti je istrčao i Lovre Kalinić koji je, čini se, udario svog suigrača po ruci.

18' GOOOL! Kovačić je 'nanjušio' pogrešku portugalske obrane, ukrao jednu loptu, sjajno su kombinirali su Livaja, Kovačić i Perišić, a na kraju se lopta odbija do Perišića koji fenomenalno zakucava loptu u mrežu za 1:0 protiv Portugala! Ovo je prvi gol u povijesti koji smo im uspjeli zabiti... ajmo, Vatreni!

16' - Opet prijete Portugalci. Ruben Neves sjajno je izveo slobodan udarac s oko 25 metara iskosa, lopta je išla kraj vratnice i izgledalo je opasno, no Kalinić je bio i na toj lopti.

12' - Još jedna prilika za Hrvatsku! Badelj je fenomenalno opalio s dvadesetak metara, a lopta je prošla tik uz vratnicu!

Screesnhot

11' - Fantastična šansa Vatrenih! Pjaca je prošao cijelu portugalsku obranu i poslao povratnu do Kovačića, a hrvatski veznak fanstastično puca s dvadesetak metara, lopta je išla u same rašlje, no Rui Patricio je nekako uspio obraniti taj udarac!

10' - Strašna prilika za Portugalce! Opasni Bruama je izvozao cijelu našu obranu i pronašao Bernarda Silvu na vrhu šesnaesterca koji puca po golu, no Lovre Kalinić fenomenalno brani!

8' - Nakon jednog slobodnjaka najviši u skoku je Ruben Dias, ali Vrsaljko ga izvrsno pokriva i lopta odlazi u gol-aut.

5' - Uzvraćaju i Vatreni. Modrić je ubacio iz slobodnjaka, no Rui Patricio dobro prati igru i hvata tu loptu.

Soccer Football - International Friendly - Portugal v Croatia - Estadio Algarve, Faro, Portugal - September 6, 2018  Croatia's Lovre Kalinic and Domagoj Vida in action with Portugal's Pizzi   REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

3' - Kakva prilika za Portugal! Portugalci su ubacili s desne strane, Bruma opet bježi Vrsaljku i uspijeva uputiti slab, ali opasan udarac na gol, no Kalinić je opet koncentriran i uz manje poteškoće brani i taj pokušaj.

2' - Bruma je prošao Vrsaljka i ubacio u peterac, no Lovre Kalinić izvrsno prati igru i hvata loptu.

1' - Počela je utakmica u portugalskome Faru. Sretno, Vatreni!

-------------------------------------------------------------

20.40: Igrači izlaze na travnjak stadiona Algarve. Sudac je Španjolac Javier Estrada. Izvedene su i himne obiju reprezentacija. Sve je spremno za početak!

20.20: Vatreni su uoči utakmice izašli na travnjak portugalskog stadiona Algarve.

20.10: Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić uoči utakmice izjavio je: "Možda nismo u pravoj formi, ali zato će ovo biti novi početak za nas. Uvijek želim zahtjevne suparnike kao što je Portugal, a cilj hrvatske reprezentacije uvijek je pobjeda."

20.00: Službeni podaci govore da je za utakmicu Portugala i Hrvatske prodano čak 26 000 ulaznica.

19.30: Objavljeni su službeni sastavi. Kako je Dalić i najavio, od prve minute krenut će Marko Livaja, a Santiniju će dati priliku u drugome poluvremenu. Fernando Santos napravio je dvije izmjene u odnosu na očekivani sastav. Umjesto Guedesa i Gelsona, u početnoj će postavi igrati Pizzi i Bruma.

19.15: U Španjolsku se ide u nedjelju kada stiže i Rakitić

I nakon današnje utakmice s Portugalom hrvatska reprezentacija ostaje u resortu Monte da Quinta. Tako je od prve planirano, Vatreni će tu boraviti do nedjelje kad lete u Alicante, a u obližnjem Elcheu će igrati u utorak sa Španjolskom u Ligi nacija. U nedjelju u tabor nacionalne vrste stiže i Ivan Rakitić kojem će to biti 100. nastup za hrvatsku reprezentaciju. Do tog sraza Vatreni imaju predviđena još četiri treninga, po dva u Portugalu i Španjolskoj.

19.00: Vatreni su odradili i posljednji trening uoči utakmice s Portugalom.

18.30: Prodano 22.000 karata, Portugal još nikad nije izgubio na stadionu Algarve

Stadion Algarve smješten je između gradova Faro i Loule, a izgrađen je za Europsko prvenstvo 2004. Kapacitet mu je 30.305, a do jučer poslijepodne prodano je oko 22.000 karata. Na stadionu Algarve reprezentacija Portugala odigrala je dosad osam utakmica i bila je na njima vrlo uspješno. Upisala je šest pobjeda i dva remija s Engleskom i Nizozemskom, bez ijednog poraza na tom zdanju na kojem je od 2013. do 2017. godine bila reprezentacija Gibraltara.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 05:40