Davorin Olivari
POGLEDAJTE RASPORED UTAKMICA

VIDEO: MLADA HRVATSKA PREPUNA ZVIJEZDA OTPUTOVALA NA EUROPSKO PRVENSTVO Vlašić, Brekalo i društvo rasprodali stadion: 'Svaka utakmica je finale!'

Hrvatska nogometna U-21 predvođena Nikolom Vlašićem, Josipom Brekalom, Alenom Halilovićem i ostalim mladim zvijezdama Vatrenih otputovala je jutros na Europsko prvenstvo koje danas počinje u Italiji i San Marinu.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2019. 14:32

Danas je iz Pule mlada reprezentacija poletjela avionom za Rimini, a onda busom za Riccione, gdje će im biti baza za Euro u Italiji i San Marinu. Gračanovi su dečki otputovali prepuni optimizma i dobre volje, motiv im je veći od Mount Everesta, želja za uspjehom bezgranična.

Nije ih pokolebao otkaz Duje Ćalete-Cara, ni one ozljede Šunjića i Katića, uostalom, dvojac koji je stradao na utakmici s Danskom kaže da će biti spreman za sve izazove.

- Ne samo naša skupina, cijeli je taj Euro izvrstan po kvaliteti. U jako smo zahtjevnoj konkurenciji jer samo prvi ide dalje. Za nas je svaka utakmica finale, ali vjerujemo da vrijedimo. Siguran sam, ako budemo na sto posto, možemo dobiti bilo koga. Vjerujem da možemo otići i do kraja, ako uspješno startamo. Prolaz skupine je polufinale, a nakon toga je sve otvoreno. Treba težiti vrhu, postaviti cilj. Vrijedimo jako puno i ovakva su natjecanja situacije u kojima možemo dokazati da hrvatski nogomet ima budućnost. Ogroman su motiv i Olimpijske igre, to je za svakog sportaša san snova. Tamo idu svi najbolji sportaši svijeta, to nam je sigurno jedan od krajnjih ciljeva - kazao je Josip Brekalo.

VIDEO: Davorin Olivari

Dobre pripreme

Dinamovac Nikola Moro, koji je igrao odlično u plavom dresu pred kraj sezone, također je prepun optimizma.

- Očekujemo dobar rezultat na Euru. Druge respektiramo, ali sebe ne podcjenjujemo, kao i uvijek. Dobro smo se pripremili, ako sve bude onako kako mi mislimo da bi trebalo biti, možemo se nadati najboljem. Reprezentacije su u našoj skupini vrhunske, ali držim da se sa svima možemo nadigravati - veli Moro.

Proveli smo nekoliko dana s Gračanovim dečkima u Medulinu, zaista je sve nudilo sliku sjajne reprezentacije, vrhunske klape.

- Jako se veselim ovom Euru. Naša je skupina zaista jaka, prije svega tu su Francuzi i Englezi, ali isto su tako moćni i Rumunji, nisu se samo tako plasirali na Euro. Vjerujemo u sebe, imamo jako, jako dobru momčad. Imale su i prijašnje generacije odlične momčadi, ali mi se čini da je naše zajedništvo nešto posebno. Velika je stvar što svi vjerujemo jedni u druge, vjerujemo da ćemo proći skupinu - rekao nam je Lovro Majer.

Hrvatska jedinica Josip Posavec ovako gleda na Euro koji nas čeka:

- Mnogo toga ovisi o nama. Ako mi budemo pravi, ne trebamo se bojati nikoga, jednostavno moramo vjerovati u svoju kvalitetu, biti na zemlji te graditi uspjeh iz utakmice u utakmicu. Samo tako možemo ostvariti dobar rezultat.

Visoka razina

Borna Sosa je zbog lakše ozljede propustio generalku protiv Danaca, ali bit će apsolutno spreman.

- Znam da su očekivanja od ove reprezentacije velika. Do sada smo u svim utakmicama pokazali da imamo kvalitetu, da imamo sve što treba i da se možemo nositi s najkvalitetnijim europskim reprezentacijama, baš kao što su Rumunji, Englezi i Francuzi. U svakoj ćemo utakmici ići po pobjedu. Imamo takvu momčad da drukčije ne možemo ni igrati - kazao je Borna Sosa.

Stoper Rangersa Nikola Katić na Euro putuje s maskom koju će morati navući preko lica da bi zaštitio nos, koji je slomio na utakmici s Danskom.

- Protiv Danaca, jakog suparnika, pokazali smo da bez tri igrača iz A reprezentacije, koji nam dosta znače, i dalje imamo visoku razinu kvalitete. Mogli smo pobijediti i uvjerljivije. Na Euru ćemo sigurno igrati dobar nogomet. Imamo jaku skupinu, ali idemo korak po korak. Najvažnija je ta prva utakmica s Rumunjskom, ako uzmemo tri boda, možemo napraviti dosta dobar rezultat - kaže nam Nikola.

Zagreb, 270318
Stadion Velika Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, susret izmedju Hrvatske i Moldove.
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Vodilja za Euro

Luka Ivanušec, koji je blizu nastavka karijere u Dinamu, veli ovako:

- Na papiru je naša skupina dosta jaka, posebno su moćni Englezi i Francuzi. Ali eto, mi smo pobijedili Dance, a oni su pobijedili te Francuze. Ta bi nam pobjeda trebala biti vodilja za Euro, trebamo se postaviti čvrsto, kao prava momčad, onda imamo šanse. Naravno da sam optimist, svi smo optimisti. Da je drukčije, bilo bi nam pametnije da ni ne idemo na Euro - zaključio je Ivanušec.

Velika Gorica, 190219.
Hotel Garden Hill.
Okupljanje hrvatske nogometne U 21 reprezentacije uoci prijateljske utakmice protiv reprezentacije Italije.
Na fotografiji: Nenad Gracan.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Ivan Šunjić je na utakmici s Danskom obnovio ozljedu gležnja, ali će i on biti spreman za sve ono što će se događati na Europskom prvenstvu.

- Ne bih sad želio davati neke velike prognoze i najave, ali držim da nam je najbitnija ta prva utakmica, na nju smo potpuno fokusirani. S trijumfom u toj utakmici samopouzdanje će nam narasti još više. Imamo odličnu generaciju, trebali bismo to potvrditi na Euru. Makar, ponavljam, mislim da nam mnogo toga, zapravo sve, ovisi o toj prvoj utakmici s Rumunjskom - zaključio je veznjak Dinama.

Eto, naši dečki kreću po nešto veliko. Vjeruju u sebe, nema razloga da i mi ne vjerujemo u njih.

Mini Vatreni su rasprodali stadion u fazi natjecanja po skupinama

Stadion San Marino, gdje će Minivatreni odigrati sve tri utakmice grupne faze na Europskom prvenstvu U-21, rasprodan je do posljednjeg mjesta. Okršaje izabranika Nenada Gračana protiv Rumunjske, Engleske i Francuske na najmanjem stadionu EP-a pratiti će 4.506 gledatelja, koliko iznosi kapacitet stadiona prema propozicijama UEFA-e.

Potvrdio nam je to kolega Matteo Pascucci iz San Marina kazavši da su većinu karata razgrabili tamošnji žitelji, koji nemaju često prilike na djelu vidjeti najbolje što nogomet može ponuditi, pa makar i na razini U-21.

Nepoznanica je koliko su karata kupili hrvatski navijači, ali jasno je da u Englezima, Francuzima i Rumunjima neće imati veliku konkurenciju jer njihovih navijača na prvenstvo ne dolazi mnogo.

Izborili nastup

Stadion San Marino je najmanji na Europskom prvenstvu, a za one koji na utakmice ne dolaze autom, važno je napomenuti da vlakovi, kao drugi najpopularniji način transporta, ne voze u San Marino, već do Riminija, gdje busevi preuzimaju prijevoz i vode navijače izravno do stadiona. Atmosferu u San Marinu donekle će pokvariti tartan-staza oko cijelog travnjaka, a i akustika je smanjena zbog samo dvije tribine, koliko ih u San Marinu imaju.

Hrvatska je na tom stadionu odigrala posljednji službeni susret, i to najvažniji u posljednjih 15 godina jer je u zadnjem kolu kvalifikacija golovima Halilovića, Vlašića, Uremovića i Bosančića osigurala nastup na Euru. Ta bi činjenica trebala biti od koristi Minivatrenima u pripremi susreta protiv Rumunjske u prvom kolu Eura jer su ne tako davno gostovali na travnjaku koji inače okupiraju reprezentacija San Marina i klub San Marino Calcio, koji trenutno nastupa u Serie D.

Na tom su stadionu najčešće padali negativni rekordi pa je tako najveći poraz seniorska reprezentacija San Marina doživjela u rujnu 2006. godine, kada ih je Njemačka pregazila s 13:0, a s 8:0 ondje su 2013. pobjeđivale Engleska i Ukrajina.

Jedinu pobjedu na vlastitom stadionu nogometaši San Marina tamo su upisali protiv Lihtenštajna 2004. s minimalnih 1:0.

PROPOZICIJE NATJECANJA

Kao što je i uobičajeno na UEFA-inim natjecanjima, glavni kriterij za određivanje plasmana u skupini u slučaju istog broja bodova i na Euru U-21 bit će međusobne utakmice reprezentacija, a tek onda ukupna gol-razlika. Budu li dvije reprezentacije, koje igraju međusobno u posljednjem kolu, izjednačene po svim kriterijima, tada će raspucavati jedanaesterce za konačni plasman. Naravno, bit će to samo u slučaju da su s njima u krugu nije nijedna druga reprezentacija.

Tri prvoplasirane momčadi iz tri skupine idu u polufinale, a tamo će im se pridružiti i najbolja drugoplasirana. Gledaju se sve utakmice u skupini prema kriterijima: bodovi, gol-razlika, postignuti golovi, disciplinski bodovi, koeficijent reprezentacije. Polufinalni raspored zbog toga još nije jasan. Ovisno o raspletu, polufinalni parovi bit će sljedeći: najbolji drugoplasirani iz skupine A igra protiv pobjednika skupine B (drugo polufinale igraju pobjednici skupina A i C), dok najbolji drugoplasirani iz skupina B ili C igra protiv pobjednika skupine A (drugo polufinale igraju pobjednici skupina B i C).

S Eura U-21 četiri će se reprezentacije plasirati na nogometni turnir Olimpijskih igara 2020. Engleska tamo neće nastupiti i plasira li se ona u polufinale, tada će se 27. lipnja u Ceseni igrati utakmica vrijedna Olimpijskih igara. U njoj će nastupiti druga i treća najuspješnija drugoplasirana momčad iz tri skupine. (dd)

RASPORED UTAKMICA:

Skupina A

1. kolo, 16. lipnja:

Poljska - Belgija (Reggio Emilia u 18.30), Italija - Španjolska (Bologna u 21.00).

2. kolo, 19. lipnja:

Španjolska - Belgija (Reggio Emilia u 18.30), Italija - Poljska (Bologna u 21.00).

3. kolo, 22. lipnja:

Belgija - Italija (Reggio Emilia u 21.00), Španjolska - Poljska (Bologna u 21.00).

Skupina B

1. kolo, 17. lipnja:

Srbija - Austrija (Trst u 18.30), Njemačka - Danska (Udine u 21.00).

2. kolo, 20. lipnja:

Danska - Austrija (Udine u 18.30), Njemačka - Srbija (Trst u 21.00).

3. kolo, 23. lipnja:

Austrija - Njemačka (Udine u 21.00), Danska - Srbija (Trst u 21.00).

Skupina C

1. kolo, 18. lipnja:

Rumunjska - Hrvatska (Serravalle u 18.30), Engleska - Francuska (Cesena u 21.00).

2. kolo, 21. lipnja:

Engleska - Rumunjska (Cesena u 18.30), Francuska - Hrvatska (Serravalle u 21.00).

3. kolo, 24. lipnja:

Hrvatska - Engleska (Serravalle u 21.00), Francuska - Rumunjska (Cesena u 21.00).

Polufinale

27. lipnja:

Pobjednik skupine A - drugoplasirani iz skupina B/C ili pobjednik skupine C (Bologna u 18.00)

Pobjednik skupine B - drugoplasirani iz skupine A ili pobjednik skupine C (Reggio Emilia u 21.00).

Finale

30. lipnja: Pobjednici polufinala (Udine u 20.45).

Linker
23. travanj 2024 11:13