Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
BITI ILI NE BITI

VIDEO: MLADI VATRENI NAJAVLJUJU OKRŠAJ GENERACIJE 'Spremni smo! Ispred nas je zbilja velika utakmica, možda najveća u zadnjih 4-5 godina!'

ĆALETA-CAR & BENKOVIĆ Hrvatski stoperski tandem uvjeren u pobjedu nad grčkom vrstom
Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 11. listopad 2018. 17:41

Odradila je mlada hrvatska reprezentacija prvi i jedini trening u Puli, osjetila je travnjak Alda Drosine gdje sutra traži plasman na Europsko prvenstvo. Rastrčali su se izabranici Nenada Gračana, raspucali, a već se može iščitati i sastav koji bi trebao u petak istrčati, iako je dojam da Gračan ima još jednu dilemu. No, bilo kako bilo, Hrvatska će protiv Grčke, koja je jako neugodna i postiže čak tri gola po utakmici, istrčati s najjači snagama.

Međutim, mladi Vatreni imaju rješenje za njihov napad, hrvatski stoperski tandem uistinu izgleda impresivno. Filip Benković i Duje Ćaleta-Car odlično se nadopunjuju, a dokaz tome je i prošla utakmica protiv Bjelorusije. Hrvatski “neboderi” optimistični su uoči utakmice generacije, vjeruju u sebe, vjeruju da napokon mogu prekinuti tu crnu seriju neodlazaka na velika natjecanja. A ono što obojica posebno ističu je momčadski duh, koji krasi ovu reprezentaciju. I zbilja je ova generacija prava klapa, to se vidi u svakom segmentu, pa je i jučerašnji trening zračio pozitivom...

PRIJENOS NA HNTV-U DANAS U 18.00

Susret Hrvatske U-21 reprezentacije i trenutno prvoplasirane Grčke bit će odlučujući nastup Gračanovih izabranika za plasman na Euro 2019. godine, a na vaše ga ekrane ovog petka UŽIVO od 18.00 donosi HNTV.

- Ispred nas je zbilja velika utakmica, možda najveća u zadnjih 4-5 godina. Jedva čekamo da dvoboj krene jer vjerujemo da možemo napraviti pravi rezultat - započeo je vidno raspoloženi Filip Benković.

Dugo nismo imali momčad satkanu od velikog broja igrača iz zvučnih europskih klubova...

- Možda to na papiru izgleda tako jako, ali ovo ekipu najviše krasi momčadski duh, prava smo škvadra, dišemo jedni za druge, međusobna smo si podrška. Imamo sjajnu atmosferu i sve što smo do ovog trenutka napravili, napravili smo zbog toga.

Imali ste blagu ozljedu zbog koje ste propustili par klupskih utakmica. Kako se osjećate?

- Nisam nastupio u dvije utakmice jer se igralo na umjetnoj travi, ali sada je sve u redu. Ekipa me dobro prihvatila, mišljenja sam kako ću napredovati u ovoj sezoni, uostalom, zato sam i došao u Celtic.

Kakav je odnos s trenerom?

- On me još ranije htio dovesti, sada se poklopilo, došao sam na posudbu i on je kao i ja sretan što sam u Glasgowu. Riječ je ipak o Brendonu Rodgersu, što više kazati, možeš samo puno naučiti od njega.

Opasni i brzi

No, vratimo se Grčkoj, koja zabija tri gola po utakmicu. Možete li vi i Ćaleta-Car zaustaviti njihove napadače?

- Dobra su momčad, prvu utakmicu sam gledao preko TV-a, vidio sam da imaju nekolicinu opasnih pojedinaca, brzi su, ali mi igramo na domaćem terenu i moramo sve napraviti da ih pobijedimo.

Protiv Bjelorusije je obrana djelovala dobro, čini se kako se s Ćaleta-Carom dobro nadopunjujete...

- Duje i ja se dugo poznajemo, igrali smo dosta utakmica zajedno, dobro surađujemo, prijatelji smo i to nam sigurno pomaže i na terenu.

Što bi po vašem mišljenju moglo biti od presudne važnosti u petak?

- Ne znam što bih vam rekao, moramo biti strpljivi, moramo dati maksimum jer ovo je prilika generacije. Kada znaš da možeš napraviti nešto veliko, onda vlada ogromna pozitiva i stvarno se nadamo najboljem mogućem rezultatu za nas - zaključio je Benković.

Priključio nam se i njegov kolega i prijatelj Duje Ćaleta-Car, koji je odmah jasno poručio:

- Ovo je utakmica biti ili ne biti! Spremni smo, koncentrirani smo, na treninzima radimo dobro i ja sam veliki optimist uoči Grčke.

Na prethodno i ovo okupljanje došli ste kao “srebrni”, sigurno vam je Rusija donijela mnogo iskustva, napunila vas dodatnim samopouzdanjem...

- Pa je, jedini sam iz ove grupe koji je bio s A reprezentacijom, možda imam malo više iskustva od ostalih suigrača, bio sam više od mjesec dana s njima, osjećam se moćnije i samouvjerenije. No, bila to mlada repka ili prva momčad, svi smo mi Hrvatska i tako se moramo postaviti. Znamo koliko dugo mlada reprezentacija nije bila na EP i zato smo sve podredili tome, dat ćemo sve od sebe i nadamo se dobrom rezultatu - istaknuo je stasiti branič.

Bila bi prava šteta da se posustane na zadnjoj stepenici...

- Kada se pogledaju imena i u kojim sve klubovima igramo, ne treba trošiti previše riječi. No, imena nekad ne igraju, moramo biti momčad. Vidjeli ste u Bjelorusiji što se događa kada smo pravi, kada smo motivirani. Igramo na domaćem terenu, nadam se da će nas navijači podržati. Eto, A reprezentacija igra pred praznim tribinama tako da će i ljudi iz Rijeke navratiti u Pulu.

Duje je potvrdio Benkovićeve riječi kazavši da se njih dvojica odlično slažu...

- Istina, lijepo nam je igrati u tandemu. OK, mali je problem što se vidimo samo par puta godišnje kada su okupljanja reprezentacija, ali dobro komunciramo na terenu. Uostalom, cijela ekipa zabija golove, cijela ekipa prima golove, ako se ne budemo branili kako treba teško ćemo mi iza sve zadržati. Moramo biti svi kao jedno!

Nema panike

Vi ste ovo ljeto također napravili transfer, kako ste se snašli u Marseilleu?

- Sve mi je još novo, liga, igrači, a još mi je i traženje kuće uzelo dosta koncentracije, ali polako sve sjeda na svoje mjesto. Istina, početak nije bio kakav sam se nadao, no trener vjeruje u mene, često komuniciramo, uvjeren sam kako ću uskoro dobiti i pravu priliku koju ću iskoristiti.

Na kraju, kakvu Grčku očekujete?

- Oni će stati u dvostruki blok, čekat će priliku iz kontre, imaju dobra krila, znamo da neće sve doći u u prvih deset minuta, doći će možda u 70. minuti, uglavnom bitno je da dođe taj pogodak, ne smijemo paničariti, nadam se da će naša kvaliteta doći do izražaja - zaključio je Duje Ćaleta- Car.

Linker
23. travanj 2024 06:28