Damir Krajac / CROPIX
AKCIJA ZA PAMĆENJE

VIDEO: 'ODITE NA YOUTUBE, UPIŠITE OVE RIJEČI I POGLEDAJTE KAKAV JE GOL ZABIO...' Bjelica oduševljen Petkovićem, podsjetio na genijalni potez

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. rujan 2019. 13:14

Košarkaškim rječnikom rečeno, Bruno Petković bio je MVP utakmice u Trnavi. Kad neki košarkaš dohvati triple-double, onda je to poseban doseg, za naklon do poda. Ali kad pogledate brojke koje je Petković uhvatio na utakmici protiv Slovačke, onda se mogu sakriti i ti visoki sa svojim triple-doubleovima.

Ovo je, zapravo, pomalo nevjerojatno. Petković je utakmicu protiv Slovaka završio kao igrač s najviše udaraca, uspješnih driblinga te osvojenih zračnih duela i onih na tlu! Najuspješniji u četiri kategorije!? Gotovo nevjerojatno, zar ne? Dobio je 11 od 12 duela na tlu, pet od šest u zraku, svih šest driblinga koje je započeo uspješno je završio, šest je puta opalio po golu, tri puta u okvir. Ne znamo ima li uspješnijih gejmera kad je statistika u pitanju...

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Croatia - City Arena, Trnava, Slovakia - September 6, 2019  Croatia's Bruno Petkovic is helped up by Slovakia's Milan Skriniar      REUTERS/Radovan Stoklasa - RC1E3C1B4820
REUTERS/Radovan Stoklasa

Postigao je pogodak nakon fenomenalne solo akcije, imao je još jednu genijalnu, ali je tada Dubravka uspio nekako obraniti. Odigrao je Bruno zaista utakmicu za pamćenje, jednu od onih za anale. Takve ulaze u almanahe.

Javio nam se po dolasku reprezentacije u Baku.

- Najbolja utakmica u karijeri? Ha, sigurno je jedna od najboljih, a sad, je li najbolja... Ne znam, možda i je. Nisam siguran. Ali svakako sam prezadovoljan - kazao je Bruno.

Volim razigravati

Ako ovo nije bila najbolja, koja li je to bila? Kad je mogao imati bolji učinak od ovog fantastičnog? Tek kad smo mu pročitali te statističke podatke, rekao je:

- Da, onda se može reći da je bila najbolja. Ali pustite sad to. Najsretniji sam zbog toga što smo uzeli tri boda, koja su nam bila jako bitna u ovim kvalifikacijama. Naravno, moja je izvedba bila jako dobar i zbog toga sam jako, jako zadovoljan.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Croatia - City Arena, Trnava, Slovakia - September 6, 2019  Croatia's Bruno Petkovic scores their third goal    REUTERS/Radovan Stoklasa
REUTERS/Radovan Stoklasa

Petković je skroman momak, odmah nakon što smo mu čestitali i počeli nizati komplimente, rekao je:

- Ima još dosta segmenata u mojoj igri koje trebam popraviti da bih bio još bolji. Bitno je da igram jako, moćno u šesnaestercu, a da na koncu sve dovršim pogotkom ili asistencijom. Moram raditi na tome da budem još konkretniji kad se nađem u situacijama koje obećavaju.

Otiđite na YouTube i upišite “Bruno Petković Varese” pa ćete vidjeti kakav je pogodak zabio

Zanimljiva je bila ona Petkovićeva akcija u prvom poluvremenu, kad je u fenomenalnom prodoru predriblao četiri igrača, na koncu mu je Dubravka obranio.

- Otiđite na YouTube i upišite “Bruno Petković Varese” pa ćete vidjeti kakav je pogodak zabio, kako ih je trojicu-četvoricu prošao. Tada je zabio. On to ima u sebi, ima tu atraktivnost. Ponekad se mi ljutimo na njega jer hoće odigrati jako teške poteze, nekad mu treba doza jednostavnosti u igri. Petković je napadač koji može još dosta napredovati. S godinama će dobiti na iskustvu, dobro procjenjivati kada može odigrati neki potez, a kada treba odigrati jednostavno - rekao je Nenad Bjelica na ovu temu.

Po preporuci njegova klupskog trenera Nenada Bjelice, pogledali smo snimku na kojoj Bruno zabija pogodak u dresu Varesea. Akcija je skoro posve identična onoj iz prvog poluvremena utakmice sa Slovacima kad je u slalomu predriblao četvoricu igrača. Sjetio se te scene i tog pogotka.

- Da, kako se ne bih sjećao, to mi je bila prva utakmica u Serie B, moj prvi pogodak u profesionalnom nogometu. Baš sam ga zabio Ivanu Kelavi, koji je tada branio za Carpi. Ta akcija, moj prvi pogodak u seniorskoj karijeri, definitivno je bila slična onoj akciji iz prvog poluvremena. Samo što sam tada zabio. U petak sam pucao prilično centralno, tako da je Dubravka obranio. Mogao sam bolje pucati, ali što je tu je... Nećemo se više vraćati na to, u ponedjeljak je već nova kvalifikacijska utakmica.

Vama je očito jako odgovarala činjenica da su na krilima bili Perišić i Rebić, da je Vlašić igrao polušpicu, tu je, naravno, i genijalni razigravač Modrić. Imali ste mnogo loptu u nogama?

- Ja jesam devetka, ali možda nisam ona najklasičnija. Nisam od onih koji samo stoje u šesnaestercu i čekaju potvrdu pogotka. Volim se ponekad spustiti, doći po loptu. Također, jako volim i želim razigravati suigrače. Zaista nekad imam želju sudjelovati u igri. Znam da trebam poraditi na tome da uvijek stignem biti u šesnaestercu, da sam blizu golu. To će mi onda sigurno poboljšati statistiku, bit ću korisniji ako budem više zabijao. No velim, volim sudjelovati u kreaciji igre.

Opasniji po gol

Kažemo mu da smo baš o tome razgovarali s trenerom Bjelicom, koji ga ponekad kritizira kad se po loptu spušta na bok, trener Dinama inzistira na tome da Petković bude što više u šesnaestercu jer je ondje najopasniji.

- Da, da, to je točno, moram na tome raditi. Trener Bjelica radi na tome i traži da budem u šesnaestercu. Moram biti opasniji po gol. Bolji sam nego prije, ali moram biti još bolji!

Da mu je onog trenutka kad je iz Bologne stigao u Dinamo netko rekao da će u tako kratkom vremenu postati prvi napadač Dinama i reprezentacije, da će biti najbolji na tako bitnoj utakmici kakva je bila ova protiv Slovačke, bi li mu povjerovao?

- Vjerovao jesam! Ali možda nisam očekivao da će se dogoditi tako brzo. Jer kad se takvo nešto što se meni dogodilo dogodi tako brzo, izgleda kao neko iznenađenje. No to je bio moj cilj. Svatko od nas ima neke svoje ciljeve u životu, u poslu, sportu, svemu... Jedan je od mojih ciljeva svakako bilo ovo što mi se sad događa. Međutim, daleko je to od ostvarenja cilja. Treba raditi dalje, želim napredovati, vjerujem da mogu biti još bolji. Bitno je za mene da pokazujem konstantu, da ne igram na bljeskove. Nisu dovoljne dvije-tri odlične utakmice, stalno se trebaju igrati takve, konstanta te čini pravim igračem. Tek onda ćemo moći govoriti o ozbiljnom prvom klupskom ili reprezentativnom napadaču. Do tada sam s obje noge čvrsto na zemlji i gledam samo kako dalje raditi i napredovati.

Mnogi kažu da je ova Hrvatska iz Trnave bila na razini one koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Je li bilo nekog posebnog motiviranja prije utakmice, nabrijavanja, jer svi ste izgledali neviđeno željni i motivirani?

- Pa nije bilo nekog posebnog nabrijavanja, mislim da smo svi skupa shvatili važnost utakmice sa Slovačkom. Izbornik nam je stvarno naglasio koliko nam je ta utakmica bitna. Agresivnost i kompaktnost u defenzivnom dijelu donijele su nam mnogo više posjeda lopte, a kako imamo sjajne igrače, prave majstore, uspjeli smo uspostaviti svoju igru. Nalazili smo rupe u međuprostorima te kreirali ogroman broj prilika.

Trnava, 060919.
Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2020. godine, Slovacka - Hrvatska.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Pristup najbitniji

U ponedjeljak slijedi utakmica s Azerima, tu se ne smije kiksati, treba potvrditi pobjedu iz Trnave. Trijumf u Slovačkoj bit će velik ako se isto nastavi u Bakuu, zar ne?

- Naravno da treba u Bakuu potvrditi pobjedu protiv Slovaka. Sjetite se utakmice u Zagrebu protiv Azerbajdžana, mogu naši sljedeći suparnici biti iznimno neugodni. Važno je da u utakmicu s Azerima uđemo s istim pristup kakav je bio u Trnavi, vjerujem da bi onda naša kvaliteta trebala presuditi. Ali najbitniji je pristup, on mora biti najviši mogući - zaključio je Petković.

Dinamovac nakon pet godina zabio za Hrvatsku u kvalifikacijama!?

Bruno Petković postao je deseti igrač Hrvatske koji je u kvalifikacijama za velika natjecanja zabio pogodak kao igrač Dinama. Prije njega to su napravili Silvio Marić, Dario Šimić, Robert Prosinečki, Boško Balaban, Mario Mandžukić, Eduardo da Silva, Luka Modrić, Milan Badelj i Marcelo Brozović.

Split, 310819. 
Stadion Poljud. 
Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
HNK Hajduk -  GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Bruno Petkovic, David Colina.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Veznjak Intera posljednji je prije Petkovića u kvalifikacijama poentirao za Vatrene kao igrač Dinama, zabio je Brozović gol u 6:0 protiv Azerbajdžana 13. listopada 2014. godine.

PETKOVIĆEV CV

Datum rođenja:

16. rujna 1994.

Mjesto rođenja:

Metković

Visina/težina:

193 cm/88 kg

Pozicija:

središnji napadač

Klub:

Dinamo Zagreb

Ugovor:

lipanj 2023.

Menadžer:

Ivan Cvjetković

Vrijednost na TM:

3,00 milijuna eura

KLUPSKA KARIJERA BRUNE PETKOVIĆA

2013.

Catania

4 utakmice

0 golova

2014.

Catania,

Varese

10 utakmica

1 gol

2015.

Reggiana,

Virtus Entella

30 utakmica

5 golova

2016.

Virtus Entella,

Trapani

39 utakmica

10 golova

2017.

Bologna

22 utakmice

0 golova

2018.

Verona,

Dinamo

38 utakmica

7 golova

2019.

Dinamo, Hrvatska

32 utakmice

13 golova

PETKOVIĆ DOSAD ZA HRVATSKU

21.03.2019.

kvalifikacijska utakmica

Hrvatska - Azerbajdžan 2:1

odigrao 68 minuta

24.03.2019.

kvalifikacijska utakmica

Mađarska - Hrvatska 2:1

odigrao 13 minuta

11.06.2019.

prijateljska utakmica

Hrvatska - Tunis 1:2

odigrao 90 minuta i zabio gol

06.09.2019.

kvalifikacijska utakmica

Slovačka - Hrvatska 0:4

odigrao 83 minute i zabio gol

PETKOVIĆ ZA DINAMO

U LIGI

30 utakmica

11 pogodaka

U KUPU

5 utakmica

1 pogodak

U SUPERKUPU

1 utakmica

0 pogodaka

U EUROPI

15 utakmica

6 pogodaka

UKUPNO

51 utakmica

18 pogodaka

Linker
20. travanj 2024 13:30