REUTERS/Ints Kalnins / REUTERS
NE PONOVILO SE

VIDEO: OPREZ! ZNALI SMO IZGUBITI S NAJMANJE TRI GOLA RAZLIKE I OD PUNO SLABIJIH Umjesto 'sto posto sigurne pobjede', Vatreni doživjeli šok za pamćenje

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 12. studeni 2017. 10:31

Izbornik Zlatko Dalić poručio je nakon velikog maksimirskog trijumfa protiv Grčke da na uzvrat u Pirej treba ići kao da je utakmica u četvrtak završila 0:0, previše je iskusan da bi dozvolio i milimetar opuštanja koje bi eventualno moglo kreirati prvorazredno iznenađenje. Oprezan je Dalić i jer je i sam kao trener Varteksa zamalo preokrenuo Rijekinih 4:0 u finalu Kupa, itekako je svjestan da stvari mogu lako krenuti po zlu.

Ipak, ako je suditi po rezultatima Hrvatske u posljednjih 10 godina tijekom kojih su Vatreni odigrali 112 utakmica, senzacionalni obrat se ne može dogoditi. Doduše, doživjela je Hrvatska u tom periodu četiri poraza rezultatom koji bi zatvorio vrata Rusije (jedan bi vodio u produžetke), ali izuzev Estonije ipak je bila riječ o Englezima (5:1, 4:1) i Nizozemcima (3:0), suparnicima koji su u tom trenutku bili sam vrh svjetskog nogometa.

Porazi od Engleske došli su u trenutku kada su bili poprilično “nabrijani“ na Hrvate nakon što smo im zatvorili vrata Eura 2008. godine, a taj od Nizozemske dogodio se kada je generacija koju je vodio Marco van Basten bila nadomak svom vrhuncu.

Najsvježiji od četiri poraza s tri ili više pogodaka razlike u posljednjih deset godina, onaj u ožujku ove godine, ipak mora biti upozorenje. Najviše iz razloga što je riječ o utakmici u kojoj je Estonija pokazala da može izgledati poput Brazila ako pristup nije pravi. Istina, na toj pripremnoj utakmici nije bilo Rakitića, Modrića i Mandžukića, ali kada su kola krenula nizbrdo bilo ih je nemoguće zaustaviti. U toj se utakmici na 'estonskom pijesku' teško ozlijedio i Marko Pjaca. Ne ponovilo se u Pireju.

ZADNJIH DESET GODINA: OD KOGA JE HRVATSKA GUBILA S BAREM TRI GOLA RAZLIKE

Estonija - Hrvatska 3:0 (prijateljska)

Engleska - Hrvatska 5:1 (kvalifikacije za SP 2010.)

Hrvatska - Engleska 1:4 (kvalifikacije za SP 2010.)

Hrvatska - Nizozemska 0:3 (prijateljska)

KOGA JE GRČKA POBIJEDILA S BAREM TRI GOLA RAZLIKE

Grčka - Malta 5:0 (kvalifikacije za EP 2008)

Grčka - Moldavija 3:0 (kvalifikacije za SP 2010)

Luksemburg - Grčka 0:3 (kvalifikacije za SP 2010)

Grčka - Latvija 5:2 (kvalifikacije za SP 2010)

Gibraltar - Grčka 1:4 (kvalifikacije za SP 2018)

Grčka - Gibraltar 4:0 (kvalifikacije za SP 2018)

Linker
23. travanj 2024 16:02