REUTERS
BRAVO, VATRENI!

VIDEO: OVO NE PAMTIMO OD 1998. GODINE! HRVATSKA IMA PRVU POBJEDU NA SP-U! Stadion se još uvijek trese, Dalićeva atomska postava dotukla Nigeriju!

Hrvatska je na najbolji mogući način otvorila Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Zlatku Daliću isplatila se najofenzivnija početna postava u povijesti hrvatskih startova na SP-u, i Vatreni su u Kalinjingradu slavili s 2:0. Prvi gol si je sam u mrežu nakon 'asistencije' Mandžukića pospremio Oghenekaro Etebo, dok je konačni rezultat postavio Luka Modrić iz jedanaesterca u 72. minuti.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. lipanj 2018. 12:31

Nakon punih 20 godina Hrvatska je nastup na Svjetskom prvenstvu započela pobjedom, tada je na startu puta prema bronci sa 3:1 svladana Jamajka, a sada su tri boda upisana protiv vrlo dobre Nigerije.

SVE GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Hrvatska je do pobjede stigla iako nije prikazala osobito kvalitetnu igru. Izbornik Zlatko Dalić odlučio je susret započeti s iznimno ofenzivnom postavom, Kramarićem na poziciji ofenzivnog veznjaka, Rebićem i Perišićem na krilima i Mandžukićem u vršku napada. Kako su im "leđa" čuvali Modrić i Rakitić, bilo je za očekivati kako će Hrvatska dominirati u posjedu lopte, a s toliko napadačkog talenta prilike za pogodak su praktički bile osigurane.

No, iako je imala veći posjed lopte Hrvatska u prvih 45 minuta ustvari nije uputila niti jedan udarac u okvir nigerijskog gola, a do pogotka je stigla nespretnom reakcijom Eteba.

Stručni stožer hrvatske reprezentacije u pripremi utakmice ocijenio je kako se Nigerija loše brani od prekida, a to se pokazalo točnim u 32. minuti. Modrić je izveo udarac iz kuta kojega je na prvoj vratnici dočekao Rebić i glavom proslijedio loptu u sredinu kaznenog prostora gdje je bio Mandžukić. Udarac glavom u padu našeg napadača najvjerojatnije bi prošao pored vratiju, ali je na putu u gol-aut lopta prošla ispod noge Eteba, promijenila smjer i završila u donjem desnom kutu nemoćnog Uzoha.

Prije i poslije pogotka Hrvatska je uspjela odigrati po jednu dobru akciju koju su nepreciznim udarcima završavali Perišić i Kramarić. Perišić je tukao nogom sa 17-ak metara u 14. minuti nakon kombinacije Rebića i Mandžukića, dok je Kramarić pokušao glavom sa 10-ak metara nakon ubačaja Rakitića, no oba ta pokušaja prošla su preko grede.

Nigerija tijekom čitavog prvog poluvremena nije stvorila ozbiljniju šansu, no u nastavku su afrički predstavnici započeli daleko odlučnije. Zagospodarili su terenom u prvih 15-ak minuta i u par navrata ozbiljnije zaprijetili Subašiću. Već u 47. minuti je Balogun visoko skočio nakon kornera, ali je njegov udarac uspio blokirati Mandžukić. Prvi udarac u okvir gola gledatelji su vidjeli u 59. minuti, no pokušaj glavom Ighala lako je pokupio Subašić.

Pitanje pobjednika bilo je riješeno u 71. minuti. Branič Nigerije Ekong s dvije je ruke oko vrata obavio Mandžukića i onemogućio ga u skoku nakon ubačaja iz kuta, a brazilski sudac Ricci pokazao je na bijelu točku. Siguran izvođač bio je kapetan Modrić.

U samoj završnici Kovačić je mogao i povisiti na 3-0, ali nakon što je dobro utrčao u kazneni prostor uputio je slabašan udarac sa šest-sedam metara kojega je ukrotio Uzoho.

Ranije u subotu su u prvoj utakmici ove skupine Argentina i Island odigrali 1-1 (1-1), pa nakon prvog kola Hrvatska vodi s tri boda, slijede Argentina i island sa po jednim te Nigerija bez bodova.

Sljedeći nastup Hrvatska će imati 21. lipnja u Nižnjem Novgorodu gdje će joj od 20 sati suparnik biti Argentina.

HRVATSKA - NIGERIJA (Etebo 32' ag., Modrić 71') 2:0

HRVATSKA: Subašić - Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko - Modrić, Rakitić - Perišić, Kramarić, Rebić - Mandžukić

NIGERIJA: Uzoho - Idowu, Balogun, Ekong, Shehu Abdullahi - Obi Mikel, Ndidi - Etebo, Iwobi, Moses - Ighalo

---------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE U KALINJINGRADU! ČESTITKE VATRENIMA!

90'+2' - KAKVA PRILIKA U ZADNJIM MINUTAMA UTAKMICE! Zakuhali smo na desnoj strani, Kovačić se izvrsno ubacio iz drugog plana, ali loptu nije proslijedio do Perišića koji je potpuno sam bio na drugoj stativi.

90' - Četiri su minute sudačke nadoknade.

88' - Zadnja zamjena večeras. Ušao je Simeon Nwankwo, a izašao je John Obi Mikel.

- Luka Modrić postao je drugi hrvatski igrač koji je na svjetskim prvenstvima zabio iz jedanaesterca. Prije njega to je napravio Davor Šuker prije točno 20 godina u susretu s Rumunjskom.

87' - Ahmed Musa uputio je snažan udarac, ali lopta je otišla iznad grede. Nigerija pokušava, ali nasreću bez promjene rezultata.

85' - I treća zamjena kod naših. Priliku će dobiti Marko Pjaca, a izašao je fantastični Mario Mandžukić, najzaslužniji za oba večerašnja gola.

78' - Dalić radi još jednu zamjenu. Izašao je sjajni Ante Rebić, a mijenja ga Mateo Kovačić.

73' - Druga izmjena u nigerijskoj reprezentaciji. Ighalo je izašao, a prilku dobiva Kelechi Iheanacho.

71' GOOOL! - Luka Modrić izveo je kazneni udarac i Hrvatska vodi 2:0 na Svjetskom prvenstvu protiv Nigerije!

MODRIĆEV GOL IZ JEDANAESTERCA POGLEDAJTE OVDJE

70' - JEDANAESTERAC ZA HRVATSKU! Ekong je srušio Mandžukića u petercu.

- Zahvaljujući autogolu Eteba Hrvatska je prvi put u povijesti upisala pogodak na pet utakmica u nizu na svjetskim prvenstvima. Prije toga zabijali smo Australiji (2:2), Brazilu (1:3), Kamerunu (4:0), te Meksiku (1:3).

GOL HRVATSKE POGLEDAJTE OVDJE

62' - Promjenu radi i njemački izbornik na klupi Nigerije. Iwobi izlazi, a zamijenit će ga Ahmed Musa kojeg su neki vidjeli i u početnoj postavi.

60' - Prva izmjena u hrvatskoj reprezentaciji. Dalić je odlučio iz igre izvaditi Kramarića, a priliku će dobiti Marcelo Brozović.

55' - Sjajna prilika naših nogometaša! Perišić je ubacio s lijeve strane, ali je Rebić neprecizan - srećom, jer je ionako suđeno zaleđe.

54' - U drugome poluvremenu Nigerija opasnija i stalno prijeti našim vratima. Hrvatska obrana djeluje koncentrirano i usklađeno.

50' - Sjajan Rakitićev udarac s tridesetak metara! Snažno je opalio, ali je lopta otišla malo iznad grede.

49' - Moses je probio po našoj lijevoj strani, ali Strinić je dobro ispratio nigerijskog nogometaša i njegov je udarac završio samo u gol-autu.

46' - Hrvatska kreće s centra. Nema promjene u sastavima.

POČINJE DRUGO POLUVRIJEME!

Poluvrijeme: U prvom poluvremenu niti jedna reprezentacija nije uputila udarac u okvir suparničkog gola. I mi i Nigerijci pucali smo ukupno po šest puta. Mi pet puta pokraj gola, te jednom u blok, a Nigerija dva puta pokraj gola, četiri puta u blok. Skromna statistika za 45 minuta...

- Posljednja dva pogotka na svjetskim prvenstvima Nigerija si je sama pospremila u mrežu. Sjećate li se Josepha Yoboa u Francuskoj 2014. godine?

- Zanimljiv podatak nakon prvog poluvremena... Posljednja utakmica bez udaraca u okvir gola u prvom poluvremenu na Svjetskim prvenstvima bila je ona između Hrvatske i Meksika 2014. godine u Brazilu. Meksiko je na kraju slavio 3:1

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! SJAJNA IGRA NAŠIH!

45' - Prilika za Nigerijce, ali Lovren sjajno ulazi u blok u pravi trenutak. Dvije minute sudačke nadoknade.

43' - Još jedna izvrsna akcija naših nogometaša. Mandžukić je dao povratnu loptu Vrsaljku koji s ruba šesnaesterca puca pokraj gola.

39' - Ivan Rakitić je fantastičnom asistencijom pronašao Kramarića koji glavom s pet metara udara malo iznad grede.

GOL HRVATSKE POGLEDAJTE OVDJE

32' - U najavi utakmice nigerijski novinari bili su uvjereni da će mjesto u startnoj momčadi imati njihov sjajni ofenzivac Musa. Međutim, prednost je dobio Etebo. I bio je to pun pogodak, barem što se nas tiče. Etebo je u 32. minuti loptu neobranjivo skrenuo u svoju mrežu...

32' GOOOL! HRVATSKA VODI 1:0! Još jedan sjajan Rebićev udarac odbija se u korner koji je izveo Luka Modrić. Lopta dolazi do Rebića koji je prebacuje u peterac, a najbolje se snašao Mandžukić koji u padu glavom uspijeva doći do lopte i ugurati je u mrežu. Analiza je ipak pokazala da se Mandžukićev udarac odbio od Eteba te je gol potvrđen kao autogol.

30' - Prvi žuti karton na utakmici. Brazilski sudac odlučio je opomenuti Ivana Rakitića nakon jednog oštrog starta na sredini terena.

28' - Hrvatska je zasad dominantnija na terenu. Rebić fantastično prati, asistira, probija i na jednoj i na drugoj strani, no Nigerijci se uspješno brane.

23' - Atmosfera je kao da se igra u Hrvatskoj, cijeli stadion zviždi kad Nigerijci imaju loptu.

19' - Slobodan udarac za Hrvatsku izveo je Modrić, akcija je bila uigrana, no Uzoho odlično prati igru i presijeca dodavanje.

15' - Kramarić je fantastično opalio prema golu, ali lopta je otišla malo pokraj vratnice.

14' - SJAJNA PRILIKA ZA NAŠE! Rebić je opet probio po lijevoj strani, lopta je došla do Mandžukića koji isprve nesebično šalje povratnu do Perišića, no njegov snažan udarac s vrha šesnaesterca leti tik iznad grede!

10' - Tek je u 10. minuti Obi Mikel napravio prvi dodir s loptom. Hrvatska iznimno dobro kontrolira igru.

8' - ZASAD SVE IZGLEDA OBEĆAVAJUĆE Najofenzivnija Hrvatska je upravo tako i počela! Ofenzivno, jako na svaku loptu, u formaciji 4-2-3-1 u kojoj Mandžukić igra pravu špicu, s Kramarićem iza leđa, te Perišićem i Rebićem na lijevom i desnom krilu.

3' - Prva prilika za Hrvatsku. Rebić je prošao po lijevoj strani, ali lopta nije došla do Mandžukića.

1' - Počelo je! Sretno, Vatreni!!!

Počinje spektakl na stadionu u Kalinjingradu! Na tribinama se ori: "U boj, u boj, za narod svoj!"

--------------------------------------------

20:50 - Deset minuta do početka, stadionom dominiraju hrvatske boje! Pretpostavlja se da je na tribinama oko 10 tisuća navijača Vatrenih!

20:35 - Mali uvid u zagrijavanje Dalićevih vojnika.

Kalinjingrad, Rusija, 160618.
Stadion Kalinjingrad.
Svjetsko prvenstvo FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 1. kola skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA World cup 2018, Hrvatska - Nigerija.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

20:30 - Liverpoolovi navijači upravo u svom Lovrenu vide večerašnju ključnu figuru Vatrenih.

20:20 - Vatreni istrčali na stadion.

VIDEO: Nikola Lipovac

20:00 - Stigli su sastavi! Kod Hrvatske sve kao što se i pretpostavljalo posljednjih dana - Dalić postavio najofenzivnije Vatrene u povijesti, dok će u redovima Nigerije umjesto Muse startati Etebo.

19:40 - FIFA je u prvi plan najave gurnula najveće zvijezde Hrvatske i Nigerije.

19:30 - Svlačionica na kalinjingradskom stadionu je spremna za dolazak Vatrenih. Na ovom će mjestu Dalić sa svojim igračima proći kroz posljednje upute uoči velikog sraza s Nigerijom.

18:30 - Velika podrška Vatrenima stigla je i od najjačeg Hrvata! Iznimno nabrijani Stipe Miočić se javio uoči utakmice i u hrvatskom dresu poslao ohrabrujuću poruku našim reprezentativcima.

"Danas je taj dan. Idemo Hrvatska! Idemo! Od prvaka budućim prvacima! Imamo ovo, učinimo to", nabrijano je poručio Miočić u hrvatskom dresu!

17:00 - Četiri sata su do početka utakmice. Subašiću stigla poruka podrške iz njegovog Monaca.

16:30 - Rakitić je spreman za večerašnji okršaj!

16:20 - Utakmicu Hrvatske i Nigerije sudit će Sandro Meira Ricci (43), Brazilac je 225 službenih utakmica igračima podijelio 1121 žuti karton ili 4,98 po utakmici, što ne zvuči puno, ali zato jako upozorava činjenica da je pokazao čak 95 crvenih kartona ili 0,42 po utakmici. Brazilski djelitelj pravde također nema problema pokazati na jedanaesterac, jer dosudio ih je ukupno 70, odnosno 0,32 po utakmici.

Soccer Football - FIFA Club World Cup Semi Final - Al Jazira vs Real Madrid - Zayed Sports City Stadium, Abu Dhabi, United Arab Emirates - December 13, 2017   Referee Sandro Ricci talks with Real Madrid’s Mateo Kovacic and Isco   REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ricci je već sudio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, baš je on u svom debiju na velikom natjecanju u susretu između Francuske i Hondurasa postao prvi sudac koji je priznao pogodak uz pomoć tehnologije koja je pokazala da je lopta prošla gol liniju.

16:00 - Na stadionu u Kalinjingradu se prema procjenama organizatora očekuje 10-ak tisuća hrvatskih navijača, dok bi Nigerijaca trebalo biti oko 2500.

Linker
19. travanj 2024 15:00