Reuters
VATRENI LOV NA BODOVE

VIDEO: SLAVLJE U TAMPEREU Novi kapetan Vatrenih koban i za Fince: Mandžo zabio za tri boda i izbio na vrh ljestvice strijelaca u ovim kvalifikacijama

Reprezentacija Hrvatske je svladala Finsku rezultatom 1:0 u 3. kolu kvalifikacija u Tampereu. Strijelac pogotka je bio Mario Mandžukić u 18. minuti nakon asistencije Andreja Kramarića
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. listopad 2016. 11:08

--------------------------------------------------------------

FINSKA - HRVATSKA 0:1 (Mandžukić 18')

FINSKA (5-4-1): Hradecky - Arkivuo (od 46. Schuller), Väisänen (od 87. Riski), Arajuuri, Ojala, Raitala - Saksela, Ring (od 67. Lam), Moisander, Lod - Pukki. IZBORNIK: Hans Backe.

HRVATSKA (4-2-3-1): Subašić - Vrsaljko, Mitrović, Vida, Pivarić - Badelj, Kovačić - Brozović (od 71. Čop), Kramarić (od 81. Rog), Perišić - Mandžukić (od 87. N. Kalinić ). IZBORNIK: Ante Čačić.

ŽUTI KARTONI: Ring (54 - preoštar start), Moisander (72 - povlačenje), Vrsaljko (77 - udarac laktom)
CRVENI KARTONI: -.

Mario Mandžukić u skadarskom golgeterskom naletu otključao je i u Tampereu i finsku bravu za 1-0 pobjedu i zadržao ozljedama desetkovanu nacionalnu momčad na kursu prema Moskvi 2018. godine. Pogodak je stigao u 18. minuti, taman na vrijeme da pokvari kompas domaćem izborniku Backeu i natjera ga na promjenu originalnog plana prema kojem je utakmicu valjalo "zadaviti" nekom lošom stilskom vježbom na temu Helenia Herrera, ideologa catenaccia.

Poučen iskustvom naivnih Kosovara koji su protiv Hrvatske na startu jurnuli u presing, dugogodišnji pomoćnik Svena Gorana Erikssona napučio je posljednju trećinu terena kao kinesku četvrt, blok od desetorice igrača razmišljao je isključivo o destrukciji i na agresivniji izlazak nije ih uspjela potaknuti niti glasna podrška finskih navijača...


Četvrti Mandžukićev gol ovog tjedna (ukupno 28. za reprezentaciju) stigao je iz akcije koja nije previše obećavala. Mitrović je uposlio Vrsaljka na desnom krilu, a ovaj zavrnuo naizgled prejaku loptu na drugu vratnicu. Golman Hradecky, i inače tanak u čitanju centaršuta, zaplivao je u prazno, a Kramarić koncentrirano ispratio akciju, uputio loptu prema nebranjenoj mreži gdje je Mandžukić ispred čuvara samo potvrdio egzekuciju.

Pogodak je, uzgred, bio rijetka iskra smisla u prvom poluvremenu dvoboja koji bi lako stao pod radni naslov "sirotinjska opera". Hrvatska je očito ispraznila arsenal u Skadru i ovdje je umjesto golovima autoritet gradila posjedom lopte i usklađenim defanzivnim presingom već na centru igrališta. Mateo Kovačić nametnuo se kao središnja figura u igri "vatrenih", često je lopta bila pod njegovom kopačkom, neuhvatljivim prvim korakom izvlačio se iz suparničkog okruženja, ali bi onda u pravilu uslijedila pogrešna dostava. Distribucija je u nedjelju mučila sve hrvatske veznjake, posebno indisponiranim činio se Milan Badelj, a samo diskretni bili su Brozović i Perišić premda su u nastavku Interovi igrači sporadičnim bljeskovima donosili dašak napadačke svježine.

Brozović je u 54. minuti na bližoj povratnici precizno i pravodobno zatvorio Mandžukićev centaršut nakon solo prodora po desnom krilu, loptu smo na trenutak vidjeli u mreži, ali na gol-crti tijelom je pogodak spriječio stoper Vaisanen. Iz anonimnosti je dvadesetak minuta kasnije napokon iskoračio i Ivan Perišić, dotad trkački angažiran ali sklon pogreškama u predaji lopte. Spustio se Perišić s desnog krila, protutnjao pored jednog čuvara, ušao iskosa u kazneni prostor i sa 12 metara silovitim udarcem uzdrmao vratnicu.

U 80. minuti drugom golu i potvrdi pobjede Hrvatsku je zamalo pogurao Duje Čop. Čačićev džoker s klupe dobro je tukao s ruba kaznenog prostora, ali ovaj put Hradecky je budan dočekao šut i odbio loptu prema svojim stoperima. Vratar Finske u finišu je zaustavio i Rogov pokkušaj s distance. Na drugoj strani, stihijski napadi domaćina u potrazi za izjednačenjem nasukali su se na prilazima Subašiću ispred kojeg su solidno i sigurno crtu držali stoperi Vida i Mitrović...

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
20. travanj 2024 01:07