Tom Dubravec/ CROPIX
POPIS PRI KRAJU

VIDEO: ZLATKO DALIĆ PROGOVORIO O MARIJU PAŠALIĆU: 'ZASLUŽIO JE OTIĆI NA EURO, ALI ON IMA JEDAN PEH...' Izbornik sprema poziv za jedno potpuno novo ime

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. veljača 2020. 14:34

Zlatko Dalić već ima gotovo završen popis 23 igrača za Euro. U razgovoru na Kineziološkom fakultetu potvrdio nam je da Marina Pongračića vidi kao kandidata za vatreni dres, a upravo je pozicija jednog stopera vjerojatno jedina otvorena. Dakako, ne bude li ozljeda ili nečijeg dramatičnog pada statusa i forme.

Isto tako, izbornik je prvi put spomenuo da bi poziv mogao dobiti i Mateo Barać iz bečke Austrije.

Dalić je kratko porazgovarao s Igorom Bišćanom, potom nam je kazao:

- Radi se o tome da Josip Brekalo igra za mladu reprezentaciju u ožujku, u kvalifikacijama za Euro. Nemam ništa protiv, jer njima su ti dvoboji važniji (Škotska i Litva, nap. a.), mi igramo prijateljske utakmice, ali moramo se čuti s Brekalom.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Neću širiti kadar

Brekalo je jesenas glatko pristao pomoći u Velikoj Gorici u dvoboju s Češkom, međutim Hrvatska je svejedno izgubila s 2:1. Sada je Ivan Perišić ozlijeđen i logika bi bila da Brekalo ima značajnu minutažu u Dohi i da je fokusiran na A vrstu, jer to će biti jedine utakmice prije priprema za Euro. No Bišćan želi okupiti sve najbolje koji imaju pravo nastupa da pokuša spasiti kvalifikacije, a Dalić je uvijek imao razumijevanja za izbornika U-21, i ovog i prethodnog. Jedino za Brekala, koji zacijelo neće odbiti, to, objektivno, nije najbolje rješenje.

- Meni je turnir u Dohi važan, ali Josip je bitniji mladoj reprezentaciji. Za to sam da napravimo ono što je za hrvatski nogomet najbolje, a to je da Brekalo igra za mlade - dodao je Dalić.

Brekalo tako neće u Dohu, gdje se igraju utakmice sa Švicarskom 26. ožujka i Portugalom četiri dana poslije.

- Za Katar neću širiti kadar, nema potrebe. Vidjet ću što će biti s Perišićem, koji je ozlijeđen.

Soccer Football - UEFA Nations League - Croatia Training - Wembley Stadium, London, Britain - November 17, 2018   Croatia coach Zlatko Dalic and Ivan Perisic during training   Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

Dolazi li u obzir za Dohu Mirko Marić, prvi strijelac HNL-a?

- Zvat ću 23 igrača, a o imenima neću sada govoriti. U isto vrijeme reprezentacija U-23 ide u Dubai na turnir pod vodstvom Ognjena Vukojevića, a ima pravo na trojicu starijih. Neki igrači koji su meni zanimljivi, a neće biti s nama u Dohi, bit će pozvani za Dubai. Razumijem da se pojavljuju novi, ali neću raditi grešku pa staviti na listu ne znam koliko imena. Okosnica će biti oni koji su odraditi kvalifikacije; tim dečkima držim pozicije. Naravno da moraju biti u formi, zdravi i igrati, ali oni su načelno temelj, koji mogu samo nadograditi s igračem-dva. Popis ću objaviti 9. ožujka.

Kako teče Perišićev oporavak?

- Otići ću 18. ožujka na utakmicu Bayern - Chelsea pa ću tada biti s njim. Oporavlja se, vidjet ćemo.

Barišić je u redu.

- Je, on je dobio udarac, ali sve je OK.

Novinari ga najčešće pitaju za Antu Rebića.

- Igra sjajno, zabio je šest golova, pokazao kvalitetu. On sada nosi Milan. Nikad nisam sumnjao u njega.

Split, 101019.
Stadion u Poljudu.
Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2020. godine, Hrvatska- Madjarska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic, Ante Rebic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic CROPIX

Šime Vrsaljko vratio se na odličan način.

- Jako je bitno što Vrsaljka ponovno imamo u reprezentaciji. On nam je važan i za atmosferu, ne samo igrački. Možda bi mu dobro došla mala pauza jer nakon godinu dana izvan susreta treba biti malo oprezan, ali jedva ga čekam u reprezentaciji.

S Modrićem i Rakitićem

Izbornik će 1. ožujka biti u Madridu na El Clasicu, a potom će se zaputiti u Barcelonu da bi u miru popio kavu s Ivanom Rakitićem.

- Nije mi toliko bitna utakmica koliko me zanima razgovor s Modrićem i Rakitićem. Ta mi je naša komunikacija jako značajna. Ponovno stvaram zajedništvo, jako mi je bitno da oni osjete da su važni, da pripadaju reprezentaciji - kazao je Dalić, očito se referirajući na Rakitića.

Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

Zacrtano ima da ode i u Istanbul kod Vide te u Glasgow, gdje su Barišić i Katić. Pripreme za Euro počet će oko 25. svibnja u Rovinju. U Istri će Vatreni ostati do 31. svibnja, a dan kasnije, 1. lipnja, igraju prijateljsku utakmicu s Turskom u Osijeku.

- Nakon toga ću igračima dati dva dana odmora, onda nam slijede četiri dana u Opatiji, pa idemo u Francusku na prijateljsku utakmicu koja je 8. lipnja - definirao je Dalić.

Koliko će igrača u Rovinj? Također 23 ili koji više?

- Možda jedan-dva više. Neću napraviti pogrešku da ih imam 30.

Tko su ti, Dalić, praktički, zna.

- Da imam dvojbi, bio bih u problemima. To bi značilo da lutam, a neću lutati.

Ipak, traje audicija tko će biti četvrti stoper nakon ozljede Dine Perića.

- Na stoperima su Lovren i Vida sigurni, treći je Duje Ćaleta-Car. On igra stalno u Marseilleu, i to dobro. Osim njih imamo Škorića iz Osijeka, Katića iz Glasgow Rangersa, Mitrovića iz Club Bruggea, Benkovića iz Bristola, Baraća iz Rapida...

I Pongračića iz Wolfsburga.

- Pongračić je dobio crveni karton pa nije bio na utakmici Wolfsburga kod Hoffenheima. Jedan mi je od ciljeva bio da porazgovaram s njim, ali nije došao. Da, plan mi je bio da porazgovaramo Olić i ja s njim.

Dakle, obrana su Vrsaljko, Jedvaj, Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Barišić, čini se Melnjak, iako oko njega može biti eventualno upitnik, i traži se osmi čovjek. Stoper.

Pravi dobitak

Kazao je da Nikolu Vlašića neće brojiti pod vezne, nego pod napadače, pa nema višak u sredini terena. Nju čine Modrić, Rakitić, Brozović, Kovačić, Badelj i Pašalić.

- Pašalić je zavrijedio da ide na Euro. Svakako. Igra sjajno, to pokazuje prezentacijama i borbom.

Je li vas iznenadilo kako igra?

- Nije me iznenadio, ali njegov je peh što igra na poziciji gdje je Hrvatska najjača. Tu su Luka, Rakitić, Brozović... Međutim, Pašalić je sigurno budućnost reprezentacije. U pravoj je formi, svi mu moramo čestitati. Dobitak je za reprezentaciju.

Zagreb, 071117.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec Kacijan.
Trening Hrvatske nogometne reprezentacije pred kvalifikacijsku utakmicu Hrvatska - Grcka.
Na fotografiji: Dominik Livakovic, Nikola Vlasic, Mario Pasalic, Andrej Kramaric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

U napadu su Kramarić, Petković, Rebić te za Euro Perišić i Brekalo. I, dakako, Vlašić, koji je zapravo ofenzivni veznjak. Za Dohu će biti prostora da se još netko ubaci. U špici je i Oršić. Dojam je da ovog časa pada ispod crte za EP jer je samo šest mjesta. Ako to ne promijeni, recimo, u Kataru.

Vratarski trojac čine Livaković, Kalinić i Sluga, ali ako se što zakomplicira, postoje li pričuve?

- Sluga sada brani, Kalinić se ozlijedio, a bude li potrebe, uzet ćemo nekoga iz Hrvatske lige. Grbić brani u Lokomotivi, Posavec u Hajduku.

I to je to. Vatreni za Euro.

Na pitanje tko će voditi Hrvatsku najesen u Ligi nacija Dalić se samo smješkao.

- Gdje je sad Liga nacija? Tko će voditi u Dohi, pa na Euru, to je aktualno.

To znamo... Mogao bi Dalić nastaviti i najesen.

Panel izbornika na temu hrvatskog nogometa

Na Kineziološkom fakultetu u subotu je bio dan za nogometne teme. Jedan od predavača bio je i trener Dinama Nenad Bjelica, na Međunarodnom seminaru “Kondicijska priprema u nogometu”. Njegova je tema ipak bila drugačija - razvijanje vrhunske nogometne momčadi, što je definirao u 11 točaka. Pojedinačni predavači bili su kondicijski trener Juventusa Roberto Sassi, liječnici Igor Borić i Željko Jeleč govorili su o ozljedama u nogometu, Ana Čerenšek o mentalnom treningu, a Vlatko Vučetić i Marko Stojanović o individualnom kondicijskom treningu nogometaša. Dvorana je bila puna, stigla su i neka od poznatih trenerskih imena poput Mile Petkovića, Nikole Jurčevića, Borimira Perkovića...

Održan je panel na temu hrvatskog nogometa 2020. godine, u kojem su sudjelovali izbornici Zlatko Dalić, Igor Bišćan koji vodi mlade, šef juniora Josip Šimunić, izbornik kadeta Tomislav Rukavina, Ognjen Vukojević koji je na čelu U-20 reprezentacije te s njima i Petar Krpan, glavni instruktor HNS-a.

Sudionike su pozdravili dekan KIF-a Tomislav Krističević i predsjednik HNS-a Davor Šuker, koji je još jednom zavapio za stadionom. Nazočili su Marijan Kustić, Zorislav Srebrić i Slavko Prišćan iz HNS-a. Prišćana je Vukojević istaknuo kao čovjeka koji ga je lansirao kao njegov trener u Bjelovaru. Šef organizacije bio je Luka Milanović, predstojnik Zavoda za kineziologiju na KIF-u, a dopredsjednik Igor Jukić.

Linker
16. travanj 2024 19:04