Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
BROJKE SU JASNE

VIŠE OD 19 GODINA VATRENI S POTPUNIM AUTSAJDERIMA KOD KUĆE NISU PRIMILI GOL Statistika uoči Jordana demoralizirajuća je za goste

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. listopad 2018. 18:17

Jordan je 110. reprezentacija svijeta prema rankingu FIFA-e za rujan, a ni u listopadu, osim ako danas ne pobijede Hrvatsku, neće doživjeti veću promjenu na ljestvici.

Najbolje rezultate u povijesti upisali su 2004. godine, kad su ostvarili svoj prvi plasman na Azijski kup i u Kini stigli do četvrtfinala. Na FIFA ljestvici za srpanj 2004. Jordan je bio 37. reprezentacija svijeta. Hrvatskoj će sudar s Jordancima na Rujevici biti 37. koji je odigrala protiv reprezentacija koje su se u trenutku odigravanja dvoboja nalazile ispod 100. mjesta prema rankingu FIFA-e.

Crna sjećanja

Samo tri od dosad odigranih 36 dvoboja Hrvatska nije uspjela dobiti i sve te utakmice odigrala je kao gost. Krenulo je remijom s Maltom u rujnu 2005. na utakmici koju su obilježili veliki neredi hrvatskih navijača, a skoro točno deset godina kasnije Robert Prosinečki je s Azerbajdžanom zaustavio Niku Kovača u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. i bio jedan od ključnih potpisnika njegovog skorog otkaza.

Jedini poraz sa stotkašima Hrvatska je upisala prošle godine. Estonija je bila 119. reprezentacija svijeta kad je sa 3:0 ponizila Hrvatsku u prijateljskoj utakmici u Tallinnu. Osim po teškom porazu koji potpisuje izbornik Ante Čačić, utakmicu pamtimo i po teškoj ozljedi koljena koju je zaradio Marko Pjaca.

Impresivan učinak

Ukupno 33 pobjede, dva remija i jedan poraz, gol-razlikom 112:16, Vatreni su ostvarili u sudarima s reprezentacijama ispod stote pozicije. Ukupno je tih 112 pogodaka zabilo 46 različitih igrača, a takvi susreti bili su omiljeni za Eduarda da Silvu koji je deset od svojih 29 golova za reprezentaciju zabio u sudarima s najslabijim suparnicima. Po osam puta poentirali su Mandžukić i Šuker, jedan gol manje postigao je Petrić, N. Kalinić, Kranjčar i Rakitić zabili su pet, Modrić četiri, Bokšić, N. Kovač, Perišić, Srna i Vugrinec tri...

Kod kuće je Hrvatska u utakmicama još uvijek neokrznuta. Dobila je 18 od 18 utakmica, ukupnom gol-razlikom 64:5. Zabile su joj četiri reprezentacije, Malta, Estonija i Ukrajina po jedan, te Bosna i Hercegovina dva. Na svojem travnjaku Vatreni pogodak od reprezentacije koja je plasirana ispod stote pozicije na svijetu nisu primili više od 19 godina.

Zadnja U-100 reprezentacija koja je zabila u Hrvatskoj bila je Malta, 21. kolovoza 1999. godine. U kvalifikacijama za Euro 2000. poraz Maltežana na stadionu Maksimir ublažio je David Carabott. Rekordnu pobjedu u povijesti Hrvatska je ostvarila protiv San Marina, kojeg je prije 28 mjeseci dobila sa 10:0 na Rujevici. Gosti su tada bili 200. reprezentacija svijeta.

Linker
25. travanj 2024 19:21