CROPIX
S KIM NA MAĐARSKU?

VRAĆA SE VELIKA TROJKA, A JEDAN SE ČOVJEK NAMEĆE KAO PRVA OPCIJA Pokazao se kao pravi pogodak! Na najboljem je putu da postane novi Mario Stanić

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2019. 09:15

Josip Brekalo pokazao se kao kreativna vizija i stručan pogodak na desnom beku s Azerbajdžanom, Tin Jedvaj vraća se u konkurenciju, a Zlatko Dalić mogao bi, u slučaju nužde, koristiti i Domagoja Vida na jedinoj poziciju za koju ne bismo stavili ruku u vatru da je izbornik načisto tko će mu startati u nedjelju.

Već na presici nakon dvoboja u četvrtak Dalić je stavio karte na stol: u Budimpešti igraju Lovren, Brozović i Rebić. Prvi je odradio suspenziju, druga su dvojica pomalo pošteđena jer se na Groupama Areni očekuje ljutit boj. Kako su Modrić i Rakitić pogon Vatrenih, Kramarić klasa, a Perišić i Vida senatori u zvjezdanoj srebrnoj postavi, ovaj se put novinari neće morati igrati proroka udarne postave ni tražiti insajderske informacije.

Lovre Kalinić dokazani je prvi vratar, a Borna Barišić prigrabio je mjesto lijevog beka garniravši golom prvu veliku utakmicu u kockastom dresu. U stilu cijele karijere “igrača ranjenika” koji je konačno dočekao da bude potpuno zdrav za “službu domovini”, učinio je to s tamponom u nosu. Očito mu je bilo suđeno. Kako zbroj javno dostupnih informacija otkriva desetoricu koja bi sigurno trebala zaigrati od prve minute, ostaje jedino pitanje desnog beka.

Jedvaj se nameće

Brekalo, Jedvaj ili Vida? Dalić ima dovoljno vremena da svaki element stavi na vagu, uklopi ih u koncepciju igre i odluči. Brekalo je bio pomno pripreman za Azerbajdžan, njegov napadački gen, dribling i prodor označeni su moćnim oružjem kojem će gosti teško odoljeti. Iako je Hrvatska dugo lomila žilavog protivnika, dobro pozicioniranog i čvrsto zabunkeriranog, Brekalo je odigrao dobru utakmicu, potvrdio motoriku i pluća, a kad se razmahao, Azeri su pred njim bili na tankom ledu.

Kako se u Budimpešti očekuje ponešto drugačija utakmica, u kojoj se domaćin neće držati samo svojeg praga, nego barem s vremena na vrijeme kroz kontinuitet akcija prijetiti Vatrenima, Dalić mora odvagnuti može li Brekalo odgovoriti i tom zadatku. Jer omjer obveza na Groupama Areni neće biti 20 posto u obrani - 80 u napadu.

No Josip je moderan igrač, okretan i spreman, motiviran, i ako položi i ispit s Mađarima, bit će otkriće starta kvalifikacija. Izbornik ga je ionako vidio u svojoj ideji nove Hrvatske kakvu želi dovesti na Euro, svjestan da je samo ekipa koja se razvija i obnavlja sposobna ponavljati uspjehe, no Brekalo je, kako je krenuo, na putu da postane all-rounder tipa Mario Stanić. Koji na SP-u 1998. godine startao kao napadač, pa i strijelac u prvom kolu s Jamajkom, a završio kao desni bočni.

Tin Jedvaj vjerojatno bi igrao u nedjelju da ga ozljeda mišića nije izbacila iz pravog treninga na desetak dana. Jedvaj, koji u nogama ima brojne utakmice na toj poziciji i, kao prirodni defenzivac, izgrađen mehanizam igre u obrani, u kadru je u Budimpešti, ali i rekonvalescent. Dejan Lovren dugo je bez nastupa, Brozović i Rebić također su imali poteškoća, hoće li Dalić posegnuti i za Jedvajem, tek skinutim s liste ozlijeđenih? Ovog časa prije bismo povjerovali da će dvojka ostati Brekalo. Zadržao je pole-position.

Dalić voli standardne

Domagoj Vida nekad se naigrao u toj roli, no Vida i Lovren standardni su tandem stopera i izbornik ih nema volje ni prakse raspariti.

L. Kalinić - Brekalo, Lovren, Vida, Barišić - Modrić, Brozović, Rakitić - Kramarić, Rebić, Perišić; je li to postava za Groupama Arenu? Ovaj put ipak sa sedam startera iz finala Svjetskog prvenstva i samo dvojicom koja nisu bila u Rusiji. Bilo bi ofenzivno, naspram Mađara djeluje snažno. Definitivno, Breksi je tu, sve bliži standardizaciji u prvoj postavi Vatrenih. Brexit još čekamo, jesmo li Breksija već dočekali?

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 10:45