Getty Images
'SPREMNI SU NA SVE'

ZA NE POVJEROVATI NA ŠTO SU SVE SPREMNI GRČKI MAJSTORI PROVOKACIJE Hrvat otkrio anegdotu za SN: 'Frajer mi stane na nogu i očekuje da ga udarim'

BOJAN VRUČINA Ludbreški napadač koji danas slavi 33 godine sa Slavenom Belupo je svojedobno srušio Aris, danas je igrač jordanskog Shababa Al-Ordona, a igrao je u dva grčka kluba
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. studeni 2017. 23:39

Bojan Vručina ostavio je dubok trag u Hrvatskoj nogometnoj ligi nastupajući za Slaven Belupo. Debitirao je golom za pobjedu protiv Hajduka, rušio je i Dinamo sa po dva pogotka u slavljima 5:2 i 2:0, zabijao je i u europskim kupovima, a jednom se našao i u krugu reprezentativaca uoči gostovanja na Malti u Bilićevo vrijeme, ali službeni nastup nije upisao.

Vruči, kako ga zovu prijatelji i navijači, imao je i zanimljiva inozemna iskustva, bio je u Njemačkoj (Duisburg), Izraelu (Hapoel Tel-Aviv), Mađarskoj (Kaposvar), Makedoniji (Škendija), Sloveniji (Rudar Velenje) i Grčkoj (Panserraikos i Trikala), a ovog ljeta otišao je u Jordan, gdje nastupa za prvoligaša Shabab Al-Ordon gdje je jedini stranac, te jedan od rijetkih europskih igrača u cijelom prvenstvu. Igra središnjeg napadača, dosad je zabio dva gola u tamošnjoj Premier ligi.


Grčka - BiH -- Haos na tribinama (13.11.2016) by mediabh
Grčka - BiH -- Haos na tribinama (13.11.2016) by mediabh

- To je baš drugi svijet. Uopće ne znam kako bih to u kratkim crtama opisao. Bio sam dosta u inozemstvu, svaki put dočekalo me nešto novo, ali ovo je sve potpuno drugačije. Drugačiji je stil igre, sve se svodi na trku i borbu, ne igra se baš puno nogomet. Uvjeti za treniranje su dobri, ali liječnička služba je na malo nižoj razini u odnosu na Europu. No, inače sam prilično prilagodljiv i snalažljiv, pa nema nekih većih problema. Dobro stojimo na tablici, trenutačno smo peti, a mene u klubu maksimalno respektiraju - rekao je Vručina, koji je prošlog vikenda dobio nekoliko slobodnih dana kako bi se vratio kući u Ludbreg i nazočio krštenju trećeg sina, a baš danas proslavit će 33. rođendan.

Vratimo se sad malo u prošlost. Upravo je Vručina bio junak u dvoboju s Arisom u 2. pretkolu Kupa UEFA-e 2008. godine. Slaven Belupo izbacio je tada momčad iz Soluna i do danas ostao jedini hrvatski klub koji je u europskim natjecanjima eliminirao suparnika iz Grčke.

- Trener nam je bio Mile Petković, a svi znaju da su sve njegove momčadi bile maksimalno spremne. Svi smo znali da smo dobri, bili smo dobra ekipa, imali smo dobru atmosferu. U Solunu smo pred punim stadionom glasnih navijača izgubili s 1:0, ali nas taj poraz nije niti malo uzdrmao, nego nam je dao još više samopouzdanja, jer smo imali bolje šanse. Za uzvrat smo se maksimalno spremili, išlo nam je na ruku i to što u Grčkoj prvenstvo počinje dva mjeseca kasnije. Udarili smo im visoki presing i pobijedili s 2:0, za njih je ispadanje bilo veliki šok, a za nas pravi pothvat.

Na službenoj stranici Slavena i danas stoji da je vodeći pogodak bio autogol Garcije, ali UEFA je oba gola pripisala Vručini.

- Izveo sam slobodni udarac, lopta se odbila od jednog, pa od drugog igrača, a na kraju sam službeno ja bio strijelac. Valjda nisu znali kome bi upisali taj autogol, ha-ha!

Nakon toga u 1. kolu Kupa UEFA stigao je sraz s moskovskim velikanom CSKA.

- Realno, jako teško se njih moglo proći, godinama prije bili su jako dobri u Europi, isto tako i poslije. Doma smo ih vodili 1:0 do 80. minute, imao sam još jednu dobru šansu, moglo je i drugačije završiti, ali su nam oni zabili dva gola i onda u Moskvi rutinski potvrdili prolaz.

Bojan Vručina u dresu Slaven Belupa
Foto: Robert Sostaric / Cropix
Bojan Vručina u dresu Slaven Belupa

Vručini su golovi koje je zabio Arisu bili dobra preporuka za nastavak karijere, te je po odlasku iz Izraela 2010. stigao u redove tadašnjeg prvoligaša Panserraikosa.

- Grci su me jako dobro zapamtili zbog Arisa, kako klubovi, tako i igrači i navijači, pa sam tamo imao ime i prije nego sam došao. Grčka je jedna luda, fanatična nogometna zemlja, navijači u svim rangovima prate svoje klubove i privrženi su im. Nažalost, u Panserraikosu sam teže ozlijedio koljeno na početku i vratio se tek potkraj sezone, nakon toga sam ostao još šest mjeseci u Drugoj ligi. Odigrao sam prva tri kola, protiv AEK-a, PAOK-a i Olympiacosa, bile su to dobre utakmice u vrhunskoj atmosferi. Prije dvije godine opet sam došao u Grčku, pola sezone proveo sam u drugoligašu Trikali. Bili smo treći, igrali dosta dobro, ali teško je bilo probiti se u Prvu ligu, između ostalog i zato što gazdu kluba nisu baš podržavali u Savezu...

Nije tajna da su Grci inače skloni sitnim trikovima, provokacijama, na to se posebno upozorava uoči kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

- Naravno, pokušat će provocirati. Imao sam i ja jednom takvu situaciju, stojim u živom zidu i frajer mi stane na nogu, pa očekuje da ga zauzvrat udarim. Oni su spremni na sve, ali mi smo jači od svega i nimalo se ne bojim, jer znam da naš izbornik Dalić ima igrače iza sebe, izabrat će pravu taktiku i ekipu. Svi mi znamo da smo bolji, kvalitetniji i vjerujem da ćemo proći u Rusiju, mislim da se moramo tako postaviti od prve minute. Uspjeli smo proći i tu odlučujuću utakmicu u Ukrajini, svjesni smo svoje kvalitete i snage. U Grčkoj će biti teško u uzvratu zbog tog ambijenta, ali svi naši igrači igraju pred takvim auditorijem na velikim stadionima, tako da s te strane ne bi trebalo biti problema. Mislim da će ovo biti jedne od najlakših dodatnih kvalifikacija naše reprezentacije!

U čemu su Grci opasni, na što posebno valja pripaziti?

- I kad su 2004. osvojili Europsko prvenstvo, bili su vrlo jaki u prekidima, u kontri i polukontri. Vjerujem da će njihove prilike biti svedene na minimum, i da ćemo mi biti ti koji ćemo kontrolirati tijek susreta. Za nas bi u Zagrebu i 1:0 bio dobar rezultat - zaključio je Bojan Vručina.

Sjećam se da sam Manolasa ‘razvalio’

Jednog se grčkog igrača Bojan posebno sjeća, danas je standardni reprezentativac.

- Igrao sam protiv Manolasa dok je bio u AEK-u, sjećam se da sam ga ‘razvalio’. Bio je tada još mlad, ali su ga jako gurali i eto na kraju je završio u Romi iako ni dan-danas po mom mišljenju nije neki igrač. Mitroglou je tada bio u Olympiacosu, ali ja sam više zapamtio njihove stopere Avraama Papadopulosa i Šveđanina Mellberga, tako su tukli da je to bilo nemoguće.

Novac kojeg zaradim u Jordanu tu kod nas DEFINITIVNO nigdje ne mogu dobiti

Vručina je danas u Jordanu. Zašto je uopće otišao tako daleko, jesu li presudile financije?

- Teško mi je jer mi je obitelj u Hrvatskoj, a ja sam tamo sam, ali tako se poklopilo. Imam ugovor na godinu plus godinu i taj novac kojeg tamo zaradim tu kod nas nigdje ne mogu dobiti. No, u Jordan sam otišao i zato jer tu ligu pozorno prate i klubovi iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa bi mi to moglo poslužiti kao odskočna daska za bolji angažman na Bliskom istoku.

Linker
23. travanj 2024 13:40