Foto: Vlado Kos / CROPIX
PITANJE NA KOJEM TREBA PORADITI

ZABRINJAVAJUĆ PODATAK ZA VATRENE Hrvatska u tri susreta primila isti broj pogodaka, koliko i u 10 utakmica prošlih kvalifikacija. Zašto toliko pate?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. lipanj 2019. 15:34

Zapravo, nakon one Argentine i pobjede 3:0 na Mundijalu, a prije nje prazne mreže Subašić je ostao i protiv Nigerije (2:0), krenula je statistika u drugom smjeru. Otada u samo jednoj jedinoj utakmici Hrvatska nije primila gol. I to protiv Engleske na Rujevici u Ligi nacija! Sjećamo se da je i tamo suparnik bio blizu, Livaković i okvir gola ispriječili su se Rashfordu i društvu, a bilo je tu dosta sreće i umijeća hrvatskog vratara. U svim ostalim utakmicama, dakle, barem je jedna lopta završila u hrvatskoj mreži.

Gledajući samo razdoblje nakon ruskog Mundijala, jer ipak smo nakon srebra okrenuli “novu stranicu knjige”, hrvatske su brojke, kad su primljeni golovi u pitanju, pomalo zabrinjavajuće. Odigrali smo poslije Rusije devet utakmica, primili smo čak 16 golova. Dobro, šest u onoj utakmici od Španjolske u Elcheu, ali osim toga još 10. Zabili su Hrvatskoj i Jordan, Azerbajdžan, Wales...

Nije nešto za pohvalu, vjerujemo da će u Varaždinu protiv Tunisa jedan od ciljeva Dalićeve reprezentacije biti i taj - ostati prazne mreže. Da se prekine niz i da se rujan ipak dočeka s još više optimizma i u tom dijelu.

I ovaj podatak unosi nešto nervoze u hrvatsku obranu.

Naime, u tri utakmice ovih kvalifikacija Hrvatska je primila već četiri pogotka. Po jedan od Azera i Velšana i dva od Mađara. S obzirom na to da smo u kvalifikacijski ciklus krenuli kao veliki favoriti u ovoj skupini, po mnogima i najmanje zvučnoj u povijesti hrvatskih kvalifikacijskih skupina, ipak smo primili golova više od očekivanja. Za usporedbu, u prošlom smo ciklusu, onom za SP, u kojemu smo se jedva plasirali na svjetsku smotru, u 10 utakmica primili jednak broj golova kao dosad. Četiri.

U kvalifikacijama za Euro u Francuskoj, Hrvatska je obrana ukupno primila pet golova u 10 dvoboja, dvije godine ranije devet, u izlučnom ciklusu za Euro 2012. hrvatski vratari kapitulirali su samo sedam puta. U 10 utakmica. Kad zadnji put nismo bili na velikom natjecanju, 2010. u JAR-u odigrali smo i kvalifikacije prepune mreže, čak 13 golova zabili su nam protivnici. S time da su nam Englezi u 180 minuta zabili devet komada. Svi ostali, u osam utakmica, četiri, kao i sad u tri utakmice.

Osijek, 080619
Gradski vrt. 
Utakmica kvalifikacije za EURO 2020. izmedju Hrvatske i Walesa.
Na fotografiji: Domagoj Vida i Gareth Bale.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Očito je da Hrvatska ima problem s primanjem pogodaka, reprezentacije koje nisu iz onog prvog, neke čak ni iz drugog nogometnog razreda, uspijevaju redovito tresti mreže naših golmana. Dok kao protiv Walesa uspijevaju napadači zabiti jedan više, to je dobro, ali ipak bi u nastavku kvalifikacija trebali poraditi na sigurnoj obrani.

Engleska i Belgija primile po devet, Francuska 10 golova u 10 utakmica

Kako nakon Mundijala stoje mreže ostalih polufinalista? Bolje nego Hrvatska. Naime, zaključno sa subotnjim utakmicama najviše je loptu na centar nosila Francuska, poslije drugog primljenog gola u Turskoj, jubilarni 10. put.

U 10 utakmica koliko su ih svjetski prvaci odigrali nakon Rusije. Englezi su, pak, kapitulirali devet puta, u isto toliko dvoboja, s time da su dva gola primili u produžecima protiv Nizozemske. Devet je golova u devet utakmica primila i sjajna Belgija, od toga čak pet u 90 minuta protiv Švicarske u Ligi nacija.

Linker
24. travanj 2024 12:24