Tom Dubravec / CROPIX
DVA KLJUČNA ČOVJEKA

ZAŠTO DALIĆ MORA OSTATI JOŠ BAR TRI GODINE Isto vrijedi i za Modrića, iako su ga promotori njegove knjige još uoči Rusije pozivali da napusti Vatrene

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 18. studeni 2019. 12:28

Zlatko Dalić jasno je nakon trijumfa na Rujevici poručio da će voditi Hrvatsku na Euru 2020. godine. To i nije bilo upitno, bez obzira na basnoslovne ponude iz Kine, Saudijske Arabije ili Emirata. Milijunskih vabilica bilo je i bit će ih, još izdašnijih nakon novog vatrenog ljeta na Euru.
Hrvatskom nogometnom savezu sada je prvi zadatak i prioritet u pripremi za Euro zavezati, zadržati izbornika i za sljedeći ciklus, za kvalifikacije i Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Zbog čega? Dovoljno je pogledati priljev sredstava, FIFA-inih i UEFA-inih nagrada, otkad Dalić vodi reprezentaciju, status i ugled koji hrvatski nogomet uživa u svijetu i, što je još važnije, kakvu pozitivnu sliku i omiljenost ima kod kuće, u Hrvatskoj. Kako ga HNS može vezati? Bilo kako, ali na prvom mjestu sigurno je sređivanje stanja u HNS-u, gdje zasad između dva vodeća čelnika Marijana Kustića i Davora Šukera nema ni slike ni tona i gdje se stalno prebrojava "tko je čiji čovjek" i "tko pripada kojem klanu".

Prvi put u jednom kvalifikacijskom ciklusu Vatreni su domaće utakmice igrali u svim hrvatskim regijama, u tijeku jedne godine na svim raspoloživim stadionima, u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Splitu, Rijeci i Puli. Ta slika zajedništva i ponosa, da nacionalna momčad pripada svima, cijelom hrvatskom narodu, temeljna je Dalićeva misija i primarno je njegova zasluga što je pretočena u konkretna djela.

Dalić je u Rusiji složio i vodio pobjedničku momčad do finala Svjetskog prvenstva, a u kvalifikacijama za Euro potpuno je presložio i praktički bezbolno proveo smjenu generacija. Ostao je bez Mandžukića, Subašića, Ćorluke, Strinića, Vrsaljka, Pivarića, Pjace, u ključnim ogledima i bez Rakitića, Kramarića, Vide i Lovrena, a nijednom, baš nijednom nije zavapio da smo oslabljeni i u tome tražio alibi.

Naprotiv, uvijek je naglašavao "sva je odgovornost na meni i ja sam jedini odgovoran", skidao je pritisak s mlađih igrača, a nije tek promovirao devet debitanata, nego je od Vlašića, Petkovića, Brekala, Barišića, Jedvaja, Livakovića već stvorio novu snagu Hrvatske, dobio novu energiju u Periću, Ćaleta-Caru, Oršiću... Na Rujevici su u meču odluke startala samo četiri igrača iz ruskog finala (Modrić, Brozović, Perišić, Rebić), a završetak na travnjaku dočekali samo Modrić i Brozović. Na najbolji je način obnovio i stvorio novu Hrvatsku.

Svi igrači redom su u izjavama naglasili da je Dalićev nastup i govor u poluvremenu sa Slovačkom bio ključan za preokret u nastavku, da im je dao potrebnu sigurnost i odlučnost za preokret. Sve su mu vratili na terenu, jer i oni su podsvjesno osjećali, da je kojim slučajem ostalo 0:1 iz prvih 45 minuta, po završetku utakmice uslijedio bi oproštajni govor i Dalić bi neopozivo odstupio.

To je već prije odlučio - ne ispuni li zadani cilj s početka kvalifikacija o barem 15 bodova za siguran prolazak, da smo ostali na 14 bez obzira na rasplet ostalih rezultata i dodatne kvalifikacije, Dalić bi se povukao: "Ako se ne plasiramo izravno, znači da nisam uspio, šansu kroz dodatne kvalifikacije treba dobiti netko drugi."

Na Euru ćemo ponovo uživati u Dalićevoj, ruskoj Hrvatskoj i nepobitno je da je Dalić glavni kohezivni faktor cijelog hrvatskog nogometa i da će HNS-u biti neophodan i u novom ciklusu za SP 2022. u Kataru. Pogotovu što su mu uspjesi s Hrvatskom važniji od sumanutih milijuna na računu i što će oni biti na pladnju i za dvije i četiri godine. Poljuljati ga može jedino izazov u velikom europskom klubu, što ga sigurno neće zaobići. Na novom Svjetskom prvenstvu imat će 55 godina, bit će još vremena za unosnu monetizaciju uspjeha s Hrvatskom.

Dalićev ostanak na hrvatskoj klupi dobiva na važnosti pogotovo ako na Euru svoje posljednje utakmice za Hrvatsku odigra kapetan Luka Modrić. Da je slušao "dobronamjerne" savjete, a zapravo egoistične, oprostio bi se od hrvatskog dresa nakon Rusije. No Modrić je ostao pri svom altruističnom stavu - dok me god izbornik treba i dok mogu, igrat ću za Hrvatsku. Da ne spominjemo apsurde da mu sada kao promotori autobiografije služe i oni mediji koji su ga još uoči prije SP-a u Rusiji agresivno pozivali da vrati kapetansku traku i napusti reprezentaciju zbog uloge u optužnici protiv Zdravka Mamića.

Kapetan Modrić uz Dalića je najvažnija karika Hrvatske, to je sada s 34 godine, bit će i s 36, ne samo kao glavni dirigent na terenu nego i kao autoritet svima koji ulaze u reprezentaciju. Produžena izbornikova ruka i vođa Hrvatske.

Dalićev ostanak povećao bi izglede da Hrvatska i s Modrićem krene prema Svjetskom prvenstvu 2022. godine. Svjetskom prvenstvu na koje ćemo otići kao aktualni viceprvaci svijeta, što nosi obvezu da tako i izgledamo. S glavnim tandemom koji je srebro donio u Hrvatsku - Dalićem i Modrićem.

Linker
18. travanj 2024 06:12