Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
'RIJEŠIT ĆU TO NA SVOJ NAČIN'

ZAŠTO RAKITIĆEV OTKAZ NIJE DOBRO SJEO ZLATKU DALIĆU? U istoj su situaciji kraj prijelaznog roka dočekali Lovren i Rebić, ali ovo im nije palo na pamet

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 03. rujan 2019. 12:44

Moram se fokusirati na igrače koji su 100 posto spremni. Ako nema Rakitića, ovdje su Vlašić, Brekalo i drugi koji dolaze i pucaju od ambicije, volje i želje za dokazivanjem. Uostalom, Rakitić nije bio s nama niti protiv Walesa u Osijeku pa smo ipak dobili utakmicu, odgovorit će Zlatko Dalić na pitanje o iznenadnom otkazu Barçina asa.

Izbornik pokušava ostati vjeran svojem stoičkom nastupu i izrazu, ne voli on povišena raspoloženja niti lako pada u depresiju, ali iz intonacije se može pročitati da mu Rakitićev otkaz nije najbolje sjeo. Stigao je u nezgodnom trenutku, večer uoči okupljanja reprezentativaca za dvije važne kvalifikacijske utakmice sa Slovačkom i Azerbajdžanom. Poduprt je labavim nogometaševim alibijem: maglovita perspektiva u klubu, taj višetjedni povuci-potegni, idem ili ostajem, ne dopušta Rakitiću da se koncentrira na obveze u nacionalnoj momčadi. U jednakoj su situaciji posljednji dan prijelaznog roka dočekali i Dejan Lovren i Ante Rebić, ali nisu razmišljali o povlačenju.

Presica Zlatka Dalića uoči utakmica... - Sportske novosti

Presica Zlatka Dalića uoči utakmica hrvatske reprezentacije protiv Slovačke i Azerbajdžana. Evo zašto je Rakitić otkazao dolazak

Prošli put, početkom lipnja, Rakitić se ispričao izborniku jer mu je tlo pod nogama izmaknuo šokantan rasplet klupske sezone u kojem se Barcelona raspala na Anfieldu, u uzvratnom polufinalnom meču Lige prvaka, da bi potom još izgubila i finale Kupa kralja. Osjećao se frustriranim, umornim, spremnim za dugi godišnji odmor. Sada 31-godišnjaku ravnotežu narušavaju neki novi elementi života u klubu. Sve skupa u javnosti cementira dojam da Ivan Rakitić polako gradi odstupnicu od reprezentacije i traži (ne baš elegantan) izlaz iz priče.

- Ako u toj priči bude problema, riješit ću ih na svoj način - zaključuje temu Dalić.

Rakitić je u nacionalnu momčad stigao kao malo stariji tinejdžer, nakon diplomatske ofenzive tadašnjeg HNS-ova predsjednika Vlatka Markovića koji je roditelje nagovorio da 19-godišnjaka iz inkubatora švicarskog saveza presele u okrilje hrvatske reprezentacije.

I pokazao se kao veličanstvena 'krađa', jer do danas je odigrao 104 utakmice, postigao 15 golova i generalno izrastao u jednog od stožernih igrača momčadi koja je 2008. godine stigla do četvrtfinala Eura, a deset godina poslije odletjela do finala Svjetskog prvenstva.

Linker
20. travanj 2024 00:29