Gernot Rohr
 Reuters / Peter Cziborra / REUTERS
VELIKI INTERVJU

'ŽELIMO LI DOBITI HRVATSKU MORAT ĆEMO ODIGRATI NAŠU NAJBOLJU UTAKMICU' Izbornik Nigerije ekskluzivno za SN: 'Ova Hrvatska puno jača od one iz Brazila'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. svibanj 2018. 11:27

Uvijek prvo krenemo službenim putem. Tri e-maila, adrese glasnogovornika argentinske, islandske i nigerijske reprezentacije. “Dobar dan, ja sam taj i taj, otamo i otamo, volio bih ako je moguće napraviti intervju s vašim izbornikom, gospodinom...”

“Oprostite, ali ne možemo udovoljiti vašem zahtjevu, gospodin Sampaoli ne daje intervjue, razgovara s medijima samo na službenim press-konferencijama”, odgovor je iz Argentine.

“Ispričavamo se, no puno je zahtjeva za intervju s gospodinom Hallgrimssonom i, nažalost, ne možemo vas nikamo ugurati”, kurtoazna je odbijenica s Islanda.

Prva utakmica je bitna

I kad čovjek pomisli da službena komunukacija nema smisla i počne tražiti neke veze i vezice koje mogu osigurati kontakt, ‘sletio’ je e-mail iz Nigerije.

“Zahvaljujemo na vašem interesu za nigerijsku reprezentaciju. Molim Vas pošaljite pitanja i gospodin Rohr će odgovoriti u najkraćem mogućem roku.”

Intervjue je možda najnezahvalnije raditi putem elektronske pošte, jer nema mjesta potpitanjima, ne vidiš sugovornika i ne čuješ ton glasa, geste, ne osjetiš pokušava li izmigoljiti i briše li možda znoj s čela, pokušava li “piliti naopako”... Ali, u ovom slučaju to je sasvim dobra mogućnost. Izbornik našeg prvog protivnika na SP-u, mjesec i pol dana prije te utakmice, ima štošta za reći i ispričati.

Dakle, gospodine Rohr, kako diše Nigerija, vi osobno, mjesec i pol prije prvenstva, vlada li još uvijek optimizam, jesu li ambicije i dalje visoke?

- Optimizma mora biti. Kad idete na svjetsko prvenstvo, morate tamo ići s puno optimizma i pozitivnog duha. Sve će reprezentacije u Rusiju doći s dobrim osjećajem, tako i mi, kao i ja osobno. Vrlo sam pozitivan i osjećam se uistinu jako dobro, vjerujem da ćemo se svidjeti u Rusiji, napraviti dobar posao, a da bi se to dogodilo, moramo barem proći skupinu.

Odmah ‘u glavu’! Znači, Nigerija ne skriva ambicije?

- Moje i ambicije mojih igrača su iste. Dolazimo u Rusiju proći skupinu, koja je vrlo zahtjevna. Trudit ćemo se te ambicije i ispuniti.

Na startu igrate protiv Hrvatske. U mnogim prognozama i najavama ta je utakmica označena kao možda i presudna i za jedne i druge? Je li doista ta prva utakmica najvažnija?

- Prva utakmica na svakom turniru je jako bitna, to je točno. Međutim, jednako su važne i preostale dvije. Sjećate se, Španjolska je prije osam godina izgubila prvu utakmicu, na kraju je bila svjetski prvak. Također, bilo je slučajeva da reprezentacije pobijede u tom prvom dvoboju, a onda ispadnu. Mi razmišljamo na način da imamo najmanje tri utakmice na turniru i želimo sve tri odigrati što bolje te se plasirati u drugi krug.

2016 Rio Olympics - Soccer - Victory Ceremony - Men's Football Tournament Victory Ceremony - Mineirao - Belo Horizonte, Brazil - 20/08/2016. William Ekong (NGR) of Nigeria, Kingsley Madu (NGR) of Nigeria and Aminu Umar (NGR) of Nigeria celebrate with their bronze medals.  REUTERS/Mariana Bazo FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Mariana Bazo / REUTERS
Nigerija

Što mislite, hoće li za Nigeriju možda utakmica protiv Argentine biti lakša, nego protiv Islanda i posebno Hrvatske? Barem psihološki?

- Ne gledam to tako, nema razlike. Bit će sve tri utakmice teške i zahtjevne. Recimo, Argentina. Jedva se plasirala na Svjetsko prvenstvo, međutim, Argentina će rasti, biti bolja i sigurno nitko nema pravo otpisati Argentinu s popisa favorita za naslov prvaka.

Pritisak mora postojati

Koliko smo uspjeli vidjeti, nigerijski navijači očekuju vrlo mnogo od vas u Rusiji, čak i više od prolaska skupine, to na neki način podrazumijevaju? Stvara li vam to pritisak, otežava li pripremu za SP?

- U svemu što u životu radite mora postojati određeni pritisak. Bitno je da ne bude preveliki niti premali, ali dobro je da postoji. Mi smo skromni i sigurni u sebe, trudimo se ne stavljati si na leđa dodatan teret. Idemo prepreku po prepreku, utakmicu po utakmicu, pa dokle stignemo.

U Hrvatskoj, a i u ostatku svijeta, Nigeriju najviše pamtimo po generaciji velikih igrača poput Okoche, Kanua, Amokachija, Ikpebe... i kad današnju momčad uspoređujemo s njima svi znamo reći “nije to ipak ta Nigerija”?

- Zbog svih tih igrača koje je proizvela, Nigerija ima visok pedigre u svjetskom nogometu. Slažem se da ova generacija možda nije skup takvih zvijezda, nemamo toliko velikih igrača, ali ovo je mlada momčad pravih profesionalaca, a k tome je i gladna nekog velikog rezultata. Uvjeren sam da ovi momci mogu u Rusiji napraviti pravi uspjeh i zaraditi dodatno poštovanje čitavog nogometnog svijeta.

Kad već govorimo o igračima, možete li nam predstaviti neko novo nigerijsko ime, igrača koji bi, po vašem mišljenju, mogao biti neka nova zvijezda u rangu onih ranije nabrojanih?

- Nadam se da će netko od naših igrača postati zvijezda na Svjetskom prvenstvu, ali mnogo je važnije da čitava momčad bude zvijezda. Ne zaboravite, mi smo najmlađa reprezentacija od sve 32 momčadi koje će igrati na SP-u!

Vaš najbolji igrač ili najveće ime jest John Obi Mikel. Ali on sad igra u Kini. Je li to problem za reprezentaciju i vaše nade, uza sve poštovanje prema kineskoj ligi i tamošnjem nogometu?

- Obi Mikel je naš kapetan i lider, jako je važan za ovu momčad. Razina nogometa u Kini sad je sve viša i ja sam, zapravo, sretan što on igra čitavo vrijeme i što će na SP doći u pravoj formi.

Vaš prethodnik Samson Saisa jasno je kazao da je Obi Mikel bolji igrač od Luke Modrića. Slažete li se s time?

- Ne bih ja uspoređivao igrače, govorio sam samo o Mikelu. Pa, svi znaju tko je Modrić. On je igrač svjetske klase koji igra na visokoj razini u jednom od najboljih klubova svijeta. Rekao bih to ovako, vjerujem da je Modrić Hrvatskoj ono što je nama John Obi Mikel.

Kako vam se čini Hrvatska, što sve dosad znate o našoj reprezentaciji?

- Hrvatska je odlična momčad, u kojoj dominira nekoliko veznih igrača ponajboljih na svijetu. Također, to je jedna vrlo iskusna reprezentacija.

Biste li bili zadovoljni bodom u toj prvoj utakmici u Kalinjingradu?

- Želimo odigrati prvu utakmicu na turniru najbolje što možemo, bez obzira tko je s druge strane. Mi moramo biti na najvišoj razini, odigrati našu najbolju partiju da bismo uopće imali ikakvu šansu za pobjedu. Hrvatska je, po meni, puno bolja i opasnija nego prije četiri godine u Brazilu, igrači su iskusniji i zreliji. Očito je da je Hrvatska u toj utakmici čisti favorit.

Nemam puno zvijezda

Da možete izabrati, kojeg biste igrača Hrvatske uzeli u nigerijsku reprezentaciju?

- Volim i poštujem mnoge hrvatske igrače, poglavito zbog njihovih fizičkih i tehničkih odlika, ali ne mogu nijednoga od njih željeti u svom teamu. Sretan sam i ponosan što vodim svoju momčad, mlade igrače u nigerijskoj reprezentaciji. Vjerujem da će napredovati i razvijati se prema planu i imati budućnost kao njihova velika braća iz devedesetih.

U prijateljskim utakmicama pobijedili ste Argentinu, a izgubili, recimo, od Srbije? Kakvu predodžbu odnosa snaga mogu dati te utakmice, odnosno, koliko dvoboj sa Srbijom može pomoći u pripremi utakmice s Hrvatskom?

- Prijateljske utakmice potpuno su različite od utakmica na Mundijalu. Prijateljske utakmice su kao eksperiment u laboratoriju, dok su utakmice na SP-u realan, stvaran život. Ne zamaram se previše pobjedama i porazima u pripremnim dvobojima, fokusirani smo na izgradnju što bolje momčadi za Svjetsko prvenstvo.

Osvajanje klupskih naslova dobra stvar za reprezentativce uoči SP-a

Važni hrvatski igrači bore se sa svojim klubovima za europske trofeje. Hoće li to biti hendikep za našu reprezentaciju, s obzirom da će im se sezona oduljiti, na SP će stići umorni? Možda i prilika za Nigeriju?

- Ja baš mislim da je osvajanje klupskih naslova i pobjeđivanje u velikim utakmicama prije dolaska na svjetsko prvenstvo samo dobra stvar za igrače. Daje im novu snagu i pregršt samopouzdanja. No, želim hrvatskim igračima puno sreće u nastavku klupske sezone.

Često se za afričke reprezentacije zna reći da su prepune talenta i fizičke nadmoći, ali da im za veliki rezultat nedostaje taktička potkovanost i njemačka disciplina. Pa, eto, vi ste Nijemac, jeste li donijeli Nigeriji taj dodatak?

- U reprezentaciji radimo na poboljšanju svih segmenata igre, samo ako imaš sve što je potrebno, možeš uspjeti u današnjem nogometu. Rekao sam već, mi danas nemam puno zvijezda, ali želimo imati veliku momčad s pobjedničkim mentalitetom, velikom disciplinom na terenu i izvan njega te velikom količinom međusobne solidarnost i zajedništva. To je put do uspjeha.

Dugo ste u Africi, bili ste izbornikom i nekih drugih zemalja. Napreduje li afrički nogomet, možemo li u Rusiji napokon jednu reprezentaciju s tog kontinenta vidjeti u polufinalu? Naravno, osim Nigerije?

- Apsolutno, vjerujem da ćemo se svidjeti u Rusiji, napraviti dobar posao A što se Nigerije tiče, mislim da bi prolazak skupine za nas bio veliki uspjeh, ne smije se zaboraviti da smo po FIFA-inu rankingu mi ipak 47. reprezentacija svijeta.

Pet glavnih favorita

Kakav način igre možemo očekivati od Nigerije na SP-u, koja je vaša filozofija?

- Ako ste gledali naše utakmice u kvalifikacijama za Mundijal, onda znate kakva nam je nogometna filozofija. Siguran sam da vaš izbornik ima u stožeru kvalitetne stručnjake koji će imati ideju, možda i dvije, kako igrati protiv nas.

Imate li vi možda neke prijatelje u Hrvatskoj ili susjednim državama od kojih ste tražili poneki savjet o našoj reprezentaciji?

- Ne mogu nekoga u Hrvatskoj pitati da mi otkrije ponešto o svojoj reprezentaciji, to je nemoguće. Uostalom, imam i ja u Nigeriji kvalitetne ljude i inteligentne skaute koji će mi donijeti sve informacije koje su mi potrebne. Ne brinem se da će nešto ostati tajna.

Poznajete li neke hrvatske igrače, bivše igrače, trenere? S nekima ste i igrali?

- Da, pun sam poštovanja prema ljudima u Hrvatskoj, imam i dosta prijatelja tamo, da ih sad sve ne nabrajam. U svakom slučaju, posebno pamtim braću Vujović s kojima sam dijelio svlačionicu u velikoj momčadi Bordeauxa 1987.

Vratimo se Nigeriji. Možemo li, sudeći po rezultatima u kvalifikacijama, reći da je vaša reprezentacija trenutno najbolja afrička momčad?

- Opet ću se pozvati na FIFA-in ranking. Po njemu smo mi tek šesta najbolje plasirana afrička reprezentacija. I moramo raditi još mnogo da bismo bili najbolji na kontinentu.

Prije četiri godine Hrvatska je na SP-u igrala protiv Kameruna i pobijedila 4:0. Može li se iz te utakmice izvući neka paralela uoči ove utakmice Hrvatske i Nigerije?

- Teško, puno se toga promijenilo u četiri godine. Sigurno se nećemo za Hrvatsku pripremati gledajući tu utakmicu iz 2014. i nešto uspoređivati. Uostalom, pogledajte samo koliko se Nigerija promijenila u tom razdoblju, ne možemo je uspoređivati ni s našom reprezentacijom iz 2014., kamoli s Kamerunom.

Tko će biti novi prvak, među kojim reprezentacijama treba tražiti novog vladara svijeta?

- Njemačka, Španjolska, Brazil, Argentina i Francuska. Tih pet su glavni favoriti. Imaju puno velikih igrača s mnogo pobjedničkog mentaliteta, a to je na ovakvom turniru jako važno.

Kovač je dovoljno kvalitetan da uspješno upravlja Bayernom

Nijemac ste i pratite njemački nogomet. Bivši hrvatski izbornik Niko Kovač postao je trenerom Bayerna. Kakvu mu budućnost predviđate na klupi bavarskog velikana?

- On nije novi čovjek u Bayernovu sustavu, dobro zna kako klub funkcionira, siguran sam kako je dovoljno kvalitetan da uspješno upravlja Bayernom. Želim mu puno uspjeha u tom poslu.

Linker
20. travanj 2024 00:21