Zeljko Hajdinjak / CROPIX
KRITIKE NA MJESTU

ZLATKO DALIĆ JAVNO PROZVAO POLITIČKU ELITU: 'Nema više izgovora! Morate stati iza nas! Grad će oživjeti, vrvjet će po kafićima, hoteli su bukirani...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. lipanj 2019. 00:48

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić najavio je za prijateljski sraz s Tunisom (utorak, 20.45) u Varaždinu isti igrački kadar kakav je bio u Osijeku protiv Walesa.

Jesu li svi zdravi?

- Rekao sam da će svi u Varaždin. To je snaga i kvaliteta ovih dečki, ove ekipe… Nitko nije pitao da izostane, kazali su - idemo svi zajedno. Kapetan Modrić i drugi. Znam da planiraju odmor, da im je on u glavi, međutim napravit ćemo spektakl u Varaždinu i to me veseli. Moramo stvarati kult reprezentacije da gdje god dođemo imamo veliku podršku, a i da se odužimo za to.

Livnjaci su na tribini u Gradskom vrtu pjevali “Ja sem Varaždinec, Varaždinec, domovine sin”… Što vam znači što se doveli reprezentaciju u svoj grad?

- Veseli me da smo vratili Varaždin u Prvu ligi, organizirali finale Kupa uz pomoć HNS-a, sada dolazi i reprezentacija. Nadam se da će se gradski i županijski čelnici probuditi. Da će konačno progledati što nogomet i sport znače u Varaždinu.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX

Poznato je da ste angažirani oko kluba pa kako će Varaždin u Prvoj ligi? Koliko će biti kompetentan?

- Bit će jako teško. Zato i zagovaram da Hrvatska mora imati prvu ligu s minimalno 12 aktera kako bi se dala šanse barem još jednom klubu iz Slavonije, Dalmacije, iz sjeverne Hrvatske. Ovako iz Druge lige ulazimo među devet stabilnih i etabliranih prvoligaša koji su na budžetima od najmanje 15-20 milijuna kuna. Jedan klub koji stiže iz Druge lige s proračunom od četiri milijuna kuna u nepovoljnoj je poziciji. Mora se poraditi na tome da ne bude kanta za napucavanje. Zbog kvalitete i masovnosti to bi bio dobar potez. Ako Varaždin, Šibenik ili Vinkovci imaju nekoliko tisuća ljudi na utakmici, to treba poštivati. Što se tiče Varaždina, u utorak će biti pun stadion, opet će grad živjeti i zaraditi, vrvjet će po kafićima, hoteli su bukirani, restorani krcati, pa kad je tako grad mora iza toga stati. Nije to nešto malo, nego veliko. U roku mjesec dana stadion u Varaždinu dvaput će biti pun. To netko mora prepoznati, radi se o desetak tisuća ljudi, tom kraju to znači nešto. Bitno je da se uključe i grad i županija.

Ne ulažu puno u nogomet?

- Nama je Grad dao 10 posto proračuna, a županija gotovo ništa. Sve počiva na nekoliko ljudi.

Ako je budžet četiri milijuna kuna, 10 posto je 400 tisuća kuna.

- To je dovoljan znak koliko se brinu o nogometu u gradu. I to Varaždinu koji ima jednog Davora Vugrinca, Branka Ivankovića, Samira Toplaka, do mene kao izbornika, pa Željka Krajana svjetskog teniskog prvaka… Sport je po kvaliteti na visokoj razini, po rezultatima je Varaždin možda najsportskiji grad. Ima novca, samo ga treba rasporediti. Nema izgovora da nema novca.

Kako stojite sa sponzorima? Ulagačima?

- Moram zahvaliti ljudima koji su nam bili sponzori, gotovo 50 posto budžeta popunili smo od tvrtki iz Zagreba i drugih gradova izvan Varaždina. Možda se prepozna da je to Prva liga. Nije klub ničiji privatan nego gradski, županijski, regionalni… Ne potenciram samo nogomet, nego cijeli sport.

Linker
18. travanj 2024 23:33