REUTERS/Antonio Bronic
UOČI AZERBAJDŽANA I SLOVAČKE

ZLATKO DALIĆ NE VIDI PROBLEM USPRKOS KRAMARIĆEVOJ OZLJEDI Upitan o pozivu dinamovcu u usponu ostao je maksimalno zakopčan

HRVATSKA Izbornik Zlatko Dalić dva tjedna uoči okupljanja Vatrenih za rujanske akcije ne vidi problem u napadu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. kolovoz 2019. 20:43

Zlatko Dalić od starta kvalifikacija računa na petoricu napadača: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Ante Rebić, Josip Brekalo i Bruno Petković. Bez Kramarića lista je kratka, ali izbornik ne dopušta negativna razmišljanja:

- Vjerujem u naše igrače, bez obzira tko je od njih mijenjao klub, ili je mislio pa nije, igrao manje ili više, oni su kvalitetne špice i očekujem da će u utakmicama sa Slovačkom i Azerbajdžanom ispuniti sva očekivanja. Za dva tjedna je okupljanje, pratit ćemo ih i naći najbolju moguću napadačku kombinaciju - kazao nam je izbornik Zlatko Dalić koji će u ponedjeljak objaviti popis.

Tek u ponedjeljak

Od Kramarića nije službeno odustao, kaže da će u nedjelju odlučiti hoće li ga upisati na listu, čini se da ga je spreman čekati do kraja bude li to imalo smisla, ali Andrej ne trenira, koljeno ga boli već nekoliko tjedana, prima injekcije i prema trenutačnom stanju nije izgledno da bude fit za ogled 6. rujna.

- Prvo se želim uvjeriti kakvo je točno stanje s Kramarićem, do utakmice su skoro tri tjedna, a potom vidjeti hoću li pozvati koga novoga.

Mislav Oršić jedan je od najboljih igrača Dinamo, po nogometu kakav igra mogao bi biti prvi kandidat stavi li Dalić na listu koje novo ime. Netko će spomenuti centarfora Osijeka Mirka Marića, ali Oršić igra nogomet na višoj razini.

- O tome mogu govoriti tek u ponedjeljak - tajanstven je izbornik.

No, koliko god ne otkriva karte, roster Vatrenih je jasan, a ponuda potencijalnih skrivenih aduta ne nudi previše zato je danas za pretpostaviti da će u Trnavi trojac u špici činiti Brekalo na desnom krilu, Perišić na lijevom i Rebić i sredini. Tko god od njih eventualno ne bi bio na dispoziciji, ili ne demonstrira zadovoljavajuću formu tu je Petković. Među špice Dalić u pravilu upisuje i Nikolu Vlašića, no njegova je najjača strana uloga ofenzivnog veznjaka. Vlašić bi, u nekim taktičkim zamislima, također mogao igrati bitnu rolu jer izbornik ga cijeni i želi mu dati što zapaženiju ulogu.

Rebić nije radio dobar dio priprema, zbog problema s leđima, ali sad je zdrav, u kup-susretu zabio je tri gola i odveo ih dalje, iako njegov status nije do kraja riješen. Dok god ne završi prijelazni rok bit će u kombinacijama za mogući transfer. Perišić je dobio novi entuzijazam u Bayernu, isto se očekuje od Brekala kod trenera Glasnera, a Petković trese mreže u modrom dresu.

Zvučnija imena naših

Od oproštaja Mandžukića hrvatski se napad gleda s dozom skepse, Kramarić se na više načina profilirao kao prva špica Vatrenih, a koga imaju Slovaci? Na popisu za dvoboje u lipnju stajala su imena samo dvojice napadača: Pavol Šafranko iz rumunjskog kluba Sepsi OSK i Robert Boženik iz Žiline. Protiv Azebajdžana je centarfor bio Boženik, a krila Albert Rusnak iz američkog Real Salt Lakea, strijelac devet golova u MLS-u i Robert Mak iz Zenita. U prethodnim susretima s Mađarima i Velšanima središnji napadač bio je Ondrej Duda, inače ofenzivni veznjak iz Herthe, a isti na pozicijama krila. On je protekle sezone u Bundesligi u 32 nastupa dao 11 golova uz šest asistencija. Boženik je postigao 13 pogodaka u slovačkoj ligi u prošloj i jedan u tekućoj sezoni.

Naši imaju zvučnija imena, ali i slabije recentne brojke. No, i oni znaju da moraju bolje... I za Hrvatsku i za klubove.

REVIZIJA LJETA

IVAN PERIŠIĆ

U Interu igrao središnju špicu, u tri utakmice startao na toj poziciji, a potom prešao u Bayern gdje još čeka debi. Zdrav, u stalnom treningu...

ANTE REBIĆ

Podosta treninga propustio je zbog problema s leđima, a onda eksplodirao u kup susretu s Waldhofom, kojem je zabio tri gola. Odigrao 198 minuta u službenim susretima.

JOSIP BREKALO

U Kupu igrao 55 minuta i zabio jedan gol protiv Halleschera. Kod novog trenera očekuje da će se etablirati kao standardan član prve postave Wolfsburga i jedan od nositelja igre.

BRUNO PETKOVIĆ

Dinamo je već duboko u sezoni. U Ligi prvaka igrao je četiri utakmice, ima tri gola i dvije asistencije, u HNL-u dva pogotka i jednu asistenciju, zaključno s utakmicom u Budimpešti.

Linker
27. travanj 2024 04:30