Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

NEOČEKIVANI ODLAZAK

ZLATKO DALIĆ O OSTAVCI KOJA JE UZBURKALA DUHOVE: 'Hvala gospodinu Bruni Mariću. Ovim je potezom pokazao da mu je Hrvatska važnija od osobnog interesa'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 17.05.2019. u 14:39

 • ZLATKO DALIĆ O OSTAVCI KOJA JE UZBURKALA DUHOVE: 'Hvala gospodinu Bruni Mariću. Ovim je potezom pokazao da mu je Hrvatska važnija od osobnog interesa ili posla'

  Da postoji Nobelova nagrada za nogometni mir, dobio bi je Bruno Marić. Višestruko nagrađivani bivši nogometni sudac podnio je ostavku na mjesto instruktora za VAR, samo dan nakon što je medijima predstavio novu sudačku tehnologiju, a na kojoj su sudjelovali brojni sudački eksperti, strani i domaći.

  Marić je tako zapravo postao čovjek koji će biti zaslužan za odigravanje utakmice Hrvatska - Mađarska u Splitu. Njegovom ostavkom napravljen je veliki korak prema tom cilju, koji je bio glavni za Hrvatski nogometni savez, Vatrene, izbornika Zlatka Dalića, te sve navijače Hrvatske u Dalmaciji.

   

  Svi bi htjeli Split

  Marićeva ostavka bila je u funkciji priče “Hrvatska na Poljudu”.

  - Iza nas je vrlo uspješnih osam mjeseci rada na projektu VAR Hrvatska. Iza nas je zagrebački posjet Davida Ellereya, najvećeg autoriteta na svijetu kada je VAR tehnologija u pitanju. Iza nas je vrlo važna medijska prezentacija VAR tehnologije, koja će hrvatskom nogometu donijeti podršku, mir, povjerenje, ali rekao bih i pomirenje! Ispred nas je još mukotrpnog rada na pripremi uvođenja VAR tehnologije koju očekujemo u veljači 2020. godine na svim utakmicama HNL-a. Ali svim srcem se nadam, da je ispred nas i utakmica hrvatske reprezentacije u Splitu koji žudi za reprezentativnim nogometom, ali i cijela Hrvatska želi da reprezentacija igra u Splitu. Divna publika u svim gradovima gdje je igrala naša reprezentacija, sigurno želi da Split svojom prepoznatljivom mediteranskom emocijom opjeva barem jednu kvalifikacijsku pobjedu naših srebrnjaka - poručio je Marić.

  Ostavku je podnio nakon razgovora s izvršnim direktorom HNS-a Marijanom Kustićem. Marić je svoj posao odradio iznimno dobro, što se moglo vidjeti na prezentaciji u Sesvetama. Zapravo je ni kriv ni dužan morao odstupiti jer je bio smetnja pomirbi HNS-a i Hajduka. To je, uostalom, sam naglasio.

  Split, 150416. Stadion Park mladezi.
Utakmica 31. kola Maxtv 1.HNL izmedju RNK Split - NK Inter Zapresic. Na fotografiji: sudac Bruno Maric.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
  Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

  Bruno Marić

    

  - S obzirom na to da sam u medijskim napisima mogao prepoznati natruhe smetnje odigravanju utakmice u Splitu, zbog moje funkcije VAR instruktora, podnosim ostavku na to mjesto. Podnosim ostavku ponosan na svoj rad VAR Instruktora, ali i na ono što ostavljam onome tko će me naslijediti. Posebno napominjem kako podnosim ostavku isključivo zbog Hrvatske i hrvatskog nogometa. Ne, ne odlazim zbog pritiska, ne odlazim zbog hejtera, ne odlazim jer sam umoran. Odlazim jer sam najnagrađivaniji sudac u Hrvatskoj i imam odgovornost prema nogometu. Moju ostavku nije tražio ni Savez, ni HNK Hajduk, ali u medijskom prostoru u ovom trenutku ne smije postojati ni zrnce negative kada su nogomet i reprezentacija u pitanju. Koristim priliku da zahvalim Izvršnom odboru HNS-a, izvršnom direktoru Marijanu Kustiću, predsjedniku Komisije nogometnih sudaca HNS-a Anti Kulušiću, mojim nogometnim sucima i svima koji su me podržavali! Naravno, ostajem na raspolaganju ako me hrvatski nogomet treba i vidimo se u Splitu na utakmici Hrvatska - Mađarska - zaključio je Marić.

   

  Metafora problema

  Tako je bivši sudac ogolio bilo kakvu buduću priču oko odigravanja utakmice na Poljudu. Njegova poruka je sasvim jasna: “Evo vam, gospodo, mene više nema, nema razloga da se ne igra u Splitu!” Točno je sve što je rekao Marić, njegovu ostavku nije tražio ni HNS, a ni Hajduk na onom tajnom sastanku s predstavnicima Kuće hrvatskog nogometa. Priča koja je nakon tog sastanka bila puštena u medije, a glasila je kako Hajduk to traži, bila je puštena iz određenih krugova kako bi se smirili radikalni navijači Majstora s mora. Jer oni su realno bili najveća prijetnja odigravanju utakmice Vatrenih u Splitu.

  Svi mi dobro znamo da odnos između Dalmacije, Splita, pa i glavnih ljudi Hajduka prema reprezentaciji nije identičan odnosu određenih skupina prema nacionalnoj vrsti. Većina navijača Vatrenih u Dalmaciji drži da nacionalnu vrstu treba izuzeti iz zatrovanih odnosa Hajduka i Saveza. Bruno Marić bio je neka vrsta metafore za neprijateljstvo, znao je to i on, pa je zato povukao taj potez.

   

  Pritisak politike

  Naravno, nikada se ne smije smetnuti s uma da je vjerojatno bilo i političkog pritiska, jer ne budimo naivni, kod nas se politika miješa baš u sve. To se najbolje može iščitati iz činjenice da je Marić održao predavanje o VAR-u, a onda dan nakon toga odmah odstupio.

  Za komentar jučerašnje priče nazvali smo i izbornika Zlatka Dalića, a evo što nam je kazao:

  - Zahvalan sam gospodinu Bruni Mariću što je ovim potezom pokazao da mu je Hrvatska i naše zajedništvo važnije od bilo kakvog osobnog interesa ili posla. Stvarno mu treba zahvaliti.

  Pitali smo Dalića vjeruje li da će se sada kad je Marić odstupio zaista utakmica Hrvatska - Mađarska odigrati na Poljudu?

  - Ne bih to sada komentirao, mogu samo kazati da je Marić očito osjetio da je kamen smutnje, da mu je interes Hrvatska i hrvatski nogomet, napravio je vrhunsku stvar - zaključio je Dalić.

  A što kaže izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić?

  - Zahvaljujem Bruni Mariću i cijenim njegov motiv zbog kojeg je podnio ostavku. Veseli me da mu je Hrvatska na prvom mjestu, što pokazuje o kakvom čovjeku se radi. Također mu zahvaljujem na svemu što je napravio do sada. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti raditi na VAR sustavu koji je veliki projekt, s kojim želimo vratiti povjerenje naših navijača.

  Naravno da smo ga pitali je li ipak postojao pritisak Hajduka?

  - Ne, nije postojao nikakav pritisak Hajduka, to je uostalom kazao i gospodin Marić. On ima svoj stav i razloge.

  Znači li sad da je utakmica Hrvatska - Mađarska skroz blizu Splitu?

  - Vjerujem da ćemo kroz razgovor doći u situaciju da se ta utakmica organizira u Splitu. Jedan veliki korak je utakmica koja će se igrati u Omišu - zaključio je Kustić.

  Iz drugih medija