Zeljko Hajdinjak / CROPIX
OBJAVA U 11 SATI

ZLATKO DALIĆ OBJAVLJUJE POPIS ZA PRVE UTAKMICE U KVALIFIKACIJAMA ZA EURO Jedno je goruće pitanje, po prvi put na popisu će se naći ime Dinamovog asa?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. ožujak 2019. 09:07

Zlatko Dalić danas ujutro iz ureda HNS-a šalje pozive igračima na koje računa za utakmice s Azerbajdžanom i Mađarskom na startu kvalifikacija na Euro, koje se igraju 21. i 24. ožujka. Izbornik potom u 11 sati izlazi pred novinare, gdje će predstaviti listu. Proteklih dana stršala su dva pitanja: misli li u nacionalni sastav vratiti Darija Srnu i hoće li pozvati centarfora Dinama Brunu Petkovića.

Srna, koji se od Vatrenih oprostio nakon Eura 2016. godine, odigrao je dobru utakmicu u petak kad je njegov Cagliari svladao Inter s 2:1. No Dalićev je plan graditi ekipu za budućnost, i ma koliko Darijo bio i dobar i zaslužan, izbornik ga ne vidi u reprezentativnom kadru. Pogotovo što će za vrijeme Eura imati 38 godina.

Zagreb, 191113.
Stadion Maksimir.
Druga, odlucujuca, dokvalifikacijska utakmica za svjetsko prvenstvo u Brazilu izmedju Hrvatske i Islanda.
Na fotografiji: Slavlje Darija Srne nakon gola.
Foto: Goran Mehkek  / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Petkoviću su brzo zaboravljene loše godine u Italiji, čim je nešto odigrao za Dinamo, počele su priče da treba dobiti poziv u državni sastav, što je potencirao i trener Dinama Nenad Bjelica. No tek mu je utakmica s Viktorijom u Zagrebu bila prva prava preporuka. Petković je tako ušao u vidokrug izbornika Dalića, ali Benfica će biti njegov najvažniji test. Svojevrsne kvalifikacije za reprezentaciju. Kako će izbornik osim glavnog popisa napraviti i listu pretpoziva, na kojoj će iz svake linije biti barem jedan igrač, Petković će, koliko poznajemo Dalića, biti upravo na tom mjestu, na popisu pretpoziva, ali bi se on mogao aktivirati u poziv za okupljanje 18. ožujka u Zagrebu potvrdi li to prezentacijama u osmini finala Europske lige.

Zagreb, 111118.
Nogometni stadion Zagreb.
Utakmica 14. kola Hrvatski telekom Prva liga,
NK Lokomotiva - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Slaganje obrane

Dalićevo je pravilo da se u reprezentaciju ne ulazi lako, ali se iz nje lako ni ne ispada, i zato je više puta dao kredit nekim igračima koji u klubu nisu imali bajan status. Nakon zadnje utakmice Vatrenih na Wembleyju kazao je - tko ne igra neće biti na listi. U međuvremenu su svi koliko-toliko proigrali osim Marka Pjace. I, dakako, Karla Letice, koji je zadnji put za Club Brugge branio 27. listopada.

Kako su Šime Vrsaljko i Josip Pivarić operirani, a Matej Mitrović je već 66 dana aut zbog ozljede, najveći je zadatak stožera posložiti obranu. Povoljna je vijest povratak Tina Jedvaja u akciju, koji je igrao zadnje dvije utakmice Leverkusena po 90 minuta. Istina, na lijevom beku, kamo ga je instalirao upravo Dalić, protiv Španjolske. Sad će mu trebati u sredini obrane ili desno. Dejan Lovren nema pravo nastupa s Azerima zbog UEFA-ine suspenzije, a još se nije vratio na teren nakon ozljede. No do Mađarske bi mogao biti fit.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Kako bi posložili zadnji red, članovi stožera i skauti pratili su više igrača. Ranije su zvali Karla Bartoleca, Antonio Milić uskočio je na lijevog beka s Engleskom na Wembleyju, negda je u nacionalnoj vrsti bio Marin Leovac iz Dinama, gledali su Josipa Juranovića iz Hajduka, na radaru im je Mateo Pavlović iz Angersa, a sam izbornik više je puta istaknuo da su mu u fokusu igrači iz mlade vrste. Sigurno će uzeti ofenzivce Brekala i Vlašića te stopera Ćaletu-Cara, a ovaj put vjerojatno još ne Pongračića. Dok Benković ima ozljedu gležnja. Popis će sačinjavati 23 ili 24 imena, svi navedeni neće moći biti na njemu.

Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

U veznom i ofenzivnom dijelu Dalić ima provjeren kadar, Filip Bradarić vratio se nakon ozljede, Milan Badelj bio je starter u tri od zadnjih sedam utakmica Lazija, a jednom je ušao s klupe, što nije impresivno, ali u pitanju je rutiner, Marko Rog našao se u početnih 11 Seville na posljednja dva susreta, što mu je popravilo poziciju, a na izborniku je kako će tretirati Pjacu, koji igra manje od svih.

TRIDESETORICA KOJA SU SE NADALA DALIĆEVU POZIVU

VRATARI

L. Kalinić, Livaković, Sluga, Posavec

OBRANA

Jedvaj, Vida, Lovren, Ćaleta-Car, Barišić, A. Milić, Bartolec, Leovac, Pavlović, Pongračić

VEZNI

Modrić, Rakitić, Brozović, Kovačić, Bradarić, Pašalić, Rog, Badelj

NAPADAČI

Rebić, Kramarić, Perišić, Brekalo, Vlašić, Pjaca, Petković, Oršić

Skupina E

1. kolo (21. III.)

Hrvatska - Azerbajdžan 20.45

Slovačka - Mađarska 20.45

2. kolo (24. III.)

Wales - Slovačka 15.00

Mađarska - Hrvatska 18.00

3. kolo (8. VI.)

Hrvatska - Wales 15.00

Azerbajdžan - Mađarska 18.00

4. kolo (11. VI.)

Azerbajdžan - Slovačka 18.00

Mađarska - Wales 20.45

5. kolo (6. IX.)

Slovačka - Hrvatska 19.00

Wales - Azerbajdžan 20.45

6. kolo (9. IX.)

Azerbajdžan - Hrvatska 18.00

Mađarska - Slovačka 20.45

7. kolo (10. X.)

Hrvatska - Mađarska 20.45

Slovačka - Wales 20.45

8. kolo (13. X.)

Mađarska - Azerbajdžan 18.00

Wales - Hrvatska 20.45

9. kolo (16. XI.)

Azerbajdžan - Wales 18.00

Hrvatska - Slovačka 20.45

10. kolo (19. XI.)

Slovačka - Azerbajdžan 20.45

Wales - Mađarska 20.45

Tablica

1. Hrvatska 0 0 0 0 0:0 0

2. Wales 0 0 0 0 0:0 0

3. Slovačka 0 0 0 0 0:0 0

4. Mađarska 0 0 0 0 0:0 0

5. Azerbajdžan 0 0 0 0 0:0 0

Linker
19. travanj 2024 19:37