Boris Kovacev / CROPIX / Foto: Boris Kovacev / CROPIX
IZBORNIK OTVORIO DUŠU

ZLATKO DALIĆ ODGOVORIO NA PITANJE O POVRATKU MANDŽE U REPREZENTACIJU, A ONDA PORUČIO 'Pojavio se jedan problem, a njega moram riješiti s igračima'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. listopad 2018. 15:12

Izbornik je u subotu bio u Varaždinu, u nedjelju je pozvan u Mariju Bistricu na hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja, tijekom tjedna opsjedale su ga ponude iz Kine i novinari s pitanjem - što će? U ponedjeljak u 10 press-konferencijom otvara “akciju Engleska”, pripreme za drugu utakmicu u Ligi nacija koja se igra u petak na Rujevici. U Kinu neće, zasad neće, iako su toliko uporni da je poprilično vjerojatno kako će ponuda biti još nakon ove posljednje od tridesetak milijuna eura za tri sezone, računajući i moguće bonuse...

- Moj fokus je samo Hrvatska i da odigramo bolju utakmicu nego u Elcheu - kazao je Dalić koji je u Aziji imao ime i prije Rusije, kamoli sada.

Popravljanje dojma

No, taj dio svijeta je apsolvirao, za trenera koji je u nedavnom izboru FIFA-e među tri najbolja na planetu jedini istinski izazov bi bio ozbiljan europski klub sa zapada koji se bori za trofeje. Međutim, ugovor s HNS-om veže ga do kraja Eura 2020. Možda potom? Kako god, misli su mu danas skroz na reprezentaciji...

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15:  Zlatko Dalic, Head coach of Croatia gives his team instructions during the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

- Cilj je da popravimo dojam nakon onoga sa Španjolskom i da dobijemo Engleze. Imat ćemo tešku utakmicu, pogotovo što igramo bez publike, podrške s tribina. Neke stvari u Elcheu nisu bile dobre, moramo odmah na njih ukazati i korigirati. Želim odmah to riješiti. Svjestan sam da su naši igrači u stanju u kakvom jesu, da polako ulaze u formu. Očekujem njihovo najbolje izdanje u ožujku, kad počnu kvalifikacije. Ali naravno da već sada moramo tražiti tri boda - kazao nam je Dalić u predvečerje pretposljednje službene akcije u godini koja se nikad neće zaboraviti. Ostat će tek studeni i Španjolska i Engleska za kraj natjecanja u skupini Lige nacija.

- Vidjet ćemo što je s Lovrenom koji se vratio nakon ozljede, Rebićem i Kramarićem koji nisu bili s nama u rujnu.

Najupitniji je, ne bude li novih poteškoća nakon klupskih utakmica, Šime Vrsaljko, dok je njegov klupski suigrač u Interu Marcelo Brozović jučer otkazao dolazak zbog ozljede mišića.

- Vrsaljko je počeo trenirati prije sedam dana s Interom, moramo pripaziti. Ako nije dovoljno spreman, neće igrati, ne želim ga uništiti ni Interu, a ni sebi. Važno je sačuvati igrača, bez obzira na važnost utakmice i moju želju da bude na terenu. Kad dođe u Zagreb, vidjet ćemo u kakvom je stanju. Odlučit ćemo na licu mjesta. Neću forsirati, nema potrebe da idem glavom kroza zid.

Desni bekovi na okup

Ne bude li Vrsaljka, opet se aktivira problem nedostatka prave alternative. Kakva je vizija? Domagoj Vida?

- Imamo tu Vidu, ali vidjet ćemo. Ne odustajem ni od Marka Roga na toj poziciji, on je motoričan igrač, ima snagu, pokretljivost, tehniku, probat ću i njega. Žao mi je što ne igra u Napoliju, to je njegov problem koji je evidentan i s kojim se on mora suočiti. Objasnit ću mu što hoću od njega.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 11: Sime Vrsaljko of Croatia celebrates victory after the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Ryan Pierse/Getty Images)
Getty Images

Otkrio je da prate i neke druge potencijalne kandidate koji nisu na aktualnoj listi 26.

- Ivica Olić je već gledao jednog igrača, a bit će i u nedjelju (danas) na derbiju Hajduk - Osijek. Do sljedeće akcije ćemo vidjeti što i kako s desnim bekom.

Pod povećalom je, dakle, Josip Juranović iz Hajduka? Možda i Alen Grgić iz Osijeka?

- U Hrvatskoj ligi malo Hrvata igra desnog beka...

Eventualno Karačić iz Lokomotive?

- Evo, sve te desne bekove ćemo staviti na okup i pogledati ih, da nađemo alternativu, da do ožujka imamo jasnu situaciju. No, za Englesku moram vidjet što je s Lovrenom i Vidom, pa da eventualno probam tu opciju u kojoj su stoperi Lovren i Mitrović, a Vida na desnom boku. Ako ne bi mogao Vrsaljko.

Nekoliko solucija

Na lijevoj strani nema Strinića, po jednu utakmicu dobili su Barišić i Pivarić.

- Barišić je tu, Pivarić ima konstantu. Rekao sam da neću suditi po jednoj utakmici, imamo nekoliko treninga, Englesku i Jordan, tako da će dobiti šansu obojica.

Od igrača koji su se oprostili Mario Mandžukić najviše nedostaje?

- Nedostaju sva trojica, to je neupitno. Ako gledamo kompletnu sliku. Po igračkim i ljudskim kvalitetama, po onome što smo stvorili. Dakako da je gol-igrač bitan, to je bio Mandžukić, nema ga s nama, no moramo se potruditi i naći rješenje tko će to igrati umjesto njega. Međutim, Suba ima svoje kvalitete, Čarli pogotovo...

Soccer Football - Serie A - Parma v Juventus - Stadio Ennio Tardini, Parma, Italy - September 1, 2018   Juventus' Mario Mandzukic celebrates scoring their first goal    REUTERS/Alberto Lingria      TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Alberto Lingria / REUTERS
Mandžukić

Marijan Kustić, direktor HNS-a, kaže da imate mandat pregovarati s Mandžukićem da se vrati u reprezentaciju. Ima li u tom išta realno budući da je u oproštajno pismo naveo “nakon ovog nema povratka“?

- To što tako dobro igra u Juventusu nije me iznenadilo, on je pravi fajter i to mu se vraća u životu. Daje sve od sebe u svakoj utakmici, nikad u njega nisam sumnjao. Mandžo mi nam puno značio, ali to je na njemu. Možda, nakon što se odmori neko vrijeme i bude li opet željan reprezentacije - dobrodošao je.

Uglavnom, razgovarat ćete?

- Čujemo se i sada, stalno smo na vezi, bio bih sretan kad bi se Mandžo vratio.

Je li Andrej Kramarić taj koji će biti centarfor u petak?

- U igri je i Rebić, zanima me za koliko su sposobni. Rebić igra dobro, ali eto u Europskoj ligi je ušao kao rezerva, trener ga dozira. Pjaca je počeo igrati malo više, vraća se u formu. Imat ćemo nekoliko solucija.

Jeste li u vremenu od Španjolske hladnije glave popričali barem s nekim igračima što se dogodilo, zašto šestica?

- Napravit ćemo analizu u Rijeci. Znam u čemu je problem. Pokraj svega što sam rekao, da smo bili umorni, da je teško igrati s motiviranom Španjolskom, da smo na startu novog ciklusa za koji nismo bili spremni, da nam je tako velika utakmica došla prebrzo, da igrači nisu roboti… Međutim, ima jedan problem koji se pojavio i koji ću s igračima analizirati - tajanstveno je konstatirao Dalić ne želeći otkriti u što upire prstom.

- To moramo riješiti između sebe, neću o tome govoriti u javnosti, napravit ćemo to na analizi.

ALICANTE, SPAIN - SEPTEMBER 11:  Dani Carvajal of Spain evades Mateo Kovacic of Croatia during the UEFA Nations League A Group four match between Spain and Croatia at Estadio Manuel Martinez Valero on September 11, 2018 in Elche, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images / Getty Images

Koliko vas je pekla šestica?

- Teško mi je palo, ali me nije pokolebalo, promijenilo ni zabrinulo. Što bih trebao? Skočiti s mosta ako smo izgubili 6:0? Gledam naprijed, gledam pozitivno i naš cilj Europsko prvenstvo za koji slažemo momčad i atmosferu. No, jasno da nije lijepo doživjeti takav poraz, ubije te to. Nećemo sada sjesti, plakati i kukati, idemo dalje, igrati nogomet, uživati i popraviti stvar.

Malo je vremena prošlo od polufinala Svjetskog prvenstva s Englezima na Lužnikima, što je najlegendarnija pobjeda u povijesti hrvatskog nogometa, a eto vrlo slične ekipe, iako i njima nedostaju neki igrači, sastaju se ponovno u potpuno drugačijoj atmosferi, pred praznim stadionom.

- Jako je loše za nogomet što drugi i četvrti na svijetu igraju bez gledatelja. Od onakvog ambijenta, polufinala, sad igraš pred praznom Rujevicom i ne možeš očekivati da će to biti nešto spektakularno. Nije to lijepo, no moramo odraditi.

Jesu li drugo poluvrijeme i produžeci s Lužnika obrazac kako treba igrati protiv Tri lava? Može li se barem dio toga preslikati, koliko god je jasno da nije isti naboj?

- Sve je drugačije, očekivanja, okolnosti. Ne mogu očekivati nešto spektakularno. No, vjerujem u bolje izdanje nego prije mjesec dana. Velika je razlika.

Vatreni se okupljaju u ponedjeljak, a u utorak igraju u Bjelovaru revijalan susret.

Malo će biti problem

- Slavi se 110. godina nogometnog kluba u tom gradu. Ne paše nam taj susret, ne uklapa nam se, igrači će tek doći s puta i onda moraju ići u Bjelovar. Neće nam to sjajno leći, ali pojavit ćemo se, prilika je to da se odužimo publici. Malo će to biti problem, dečki za vikend igraju teške utakmice, no poštujemo i cijenimo sve hrvatske gradove, nogomet širom zemlje, navijače koji nas željno čekaju da uveličamo taj događaj.

Engleska je u petak 12. listopada, Jordan u ponedjeljak 15. listopada, neke igrače poslat će kući, bit će slobodni već nakon prve utakmice. Nije još kazao koga sve točno, no logično je da to budu senatori Modrić, Rakitić, Perišić, Vrsaljko, Lovren…

- Jordan je bitniji za neke druge igrače, tako ćemo to postaviti. Ovisno kakve tko ima obveze, u punom je zamahu Liga prvaka, slijede, recimo, dvije utakmice Intera i Barcelone. Ipak, moramo imati i ekipu za Jordan.

Linker
21. travanj 2024 02:26