Profimedia, UPPA News
INTERVJU ZA JUTARNJI LIST

ZLATKO DALIĆ OTKRIO KAKO VLAŠIĆ, LETICA I DRUGI MLADI LAVOVI MOGU MEĐU VATRENE 'Nitko neće upasti u sastav nakon dvije velike utakmice u klubu!'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. ožujak 2018. 15:56

Najvažnije je da mi svi igrači na pripreme za Svjetsko prvenstvo dođu zdravi. Uopće se ne bojim za njihovu formu u sljedeća dva mjeseca. Ne opterećujem se puno ni minutažom koju će dobivati u klubovima, jedino navijam da ih zaobiđu ozljede, rekao je Zlatko Dalić pakirajući stvari za američku turneju nacionalne momčadi.

U trenutku dok smo razgovarali, Dalić je ugasio jedan alarm, onaj koji je u četvrtak potegnuo Vedran Ćorluka kada je šepajući napustio teren u dvoboju Lokomotiva i Atletico Madrida. U međuvremenu je već zazvonio drugi, ozljedu gležnja prijavio je Dejan Lovren (preskočio subotnju utakmicu s Watfordom i nije otputovao u SAD), dok je prije zbog rupture mišića iz stroja izbačen Matej Mitrović, još jedan stoper iz najuže konkurencije koji je u siječnju zamijenio Bešiktaš za Club Brugge upravo kako bi bildao rejting u Dalićevoj svlačionici.

- Ćorluka je odmah nakon utakmice poslao poruku da nije ozlijeđen i da ostaje na dispoziciji. Osjetio je zatezanje te problematične tetive i nije želio riskirati na tvrdom i smrznutom terenu, zato je izašao 15 minuta prije kraja.

Dok govori o formi i minutaži kandidata, Zlatko Dalić povlači jasnu granicu između senatora i mlađih igrača. Novi val, objašnjava izbornik, može ući u njegov fokus samo na jedan način.

- Redovitim i kvalitetnim nastupima u klubovima, nema drugog puta da mladi reprezentativci budu na izbornikovu radaru. Nije isto ako u klubu neredovito igraju Ćorluka, Vrsaljko ili Vida s jedne strane, odnosno Vlašić, Pašalić, Rog ili Pjaca s druge strane. Mladi moraju postati standardni klupski igrači da bi dobili poziv za reprezentaciju, a to, nažalost, trenutačno nije slučaj. Vlašić je češće na tribini, nego u protokolu utakmice, a ostali ili igraju sporadično ili dobivaju malu minutažu.

U prijevodu, u borbu za dresove u Rusiji stariji igrači kreću bitno privilegirani?

- Prepoznajem ja puno mladih igrača s potencijalom za A-momčad, ali nitko neće upasti u sastav nakon dvije velike utakmice u klubu. Moramo biti pošteni prema onima koji su Hrvatsku odveli na Svjetsko prvenstvo i godinama je drže u vrhu svjetskog nogometa. Kontinuitet je važan.

A stil? Koliko vam je bitan stil? Iz svježih iskustava Josea Mourinha vidimo da publika od velikih momčadi ne očekuje samo trofeje, nego i sadržaj, akciju, adrenalinsku vožnju...

- Nije Mourinho zaboravio ono što je znao o nogometu dok je osvajao trofeje s Portom, Chelseajem, Interom i Realom, ali trenerska je sudbina da se dojam o vašem radu kroji i prekraja na tjednoj bazi, pa tako sada Mourinhu zaboravljaju pluseve i ističu minuse. Pitanje stila najčešće je pitanje profila igrača koje imate na raspolaganju. Ja imam sreću da s ovakvim profilom mogu slagati napadačku igru, onu igru koju inače zagovaram, jer naši nogometaši posjeduju visoku individualnu klasu. Nema potrebe da se uz takvu koncentraciju kvalitete previše prilagođavamo suparniku. Tako možemo jedino izgubiti svoju osobnost.

Približite nam taj ideal pogledom na mapu Lige prvaka. Bayern? Manchester City? Ili ipak Barcelona?

- Barcelona je nogomet koji volim i želim što češće gledati. Posjed lopte, kontrola i organizacija igre, moć da uspavaš suparnika ili da ga izludiš posjedom prije nego što se na pravom mjestu pojavi Messi i završi posao. Bayern igra sličnim stilom, samo uz veću dozu agresivnosti i kolektivne odgovornosti. Ipak, ako govorimo o izgledima za osvajanje Lige prvaka, nikada ne bih iz priče isključio Real Madrid. Puno kvalitetnih igrača, obilje iskustva iz velikih utakmica, jedina prilika za spas sezone...

Hrvatska ima petoricu igrača u četvrtfinalu...

- Super za naš nogomet, ali ne tako sjajno za moje planove. Moguće je da će dvojica ili čak trojica dogurati do finala u Kijevu, koje je na rasporedu 26. svibnja, što znači da ih neću imati prvi tjedan na pripremama za SP. Nakon završetka nacionalnih liga namjeravam igračima dati nekoliko dana za predah pa slijedi okupljanje 22. svibnja.

Glancajući detalje američke turneje, izbornik je zaokružio stožer tako da i Dražen Ladić kreće na put.

- Da, Ladić ide u Ameriku. Trebao mi je čovjek koji će snimati jednu utakmicu Islanda, drugu će vjerojatno pogledati Ivica Olić (Island sljedeći tjedan u SAD-u također igra s Peruom i Meksikom, op. a.). U isto vrijeme Nikola Jerkan će pratiti Argentinu koja igra s Italijom i Španjolskom, dok će Ognjen Vukojević gledati Nigerijce protiv Poljaka i Srba. Skupit ćemo sve relevantne podatke o suparnicima iz skupine.

Dalić i Ladić savezništvo su zakopali 2005. godine u mladoj reprezentaciji. U međuvremenu je nekadašnji pomoćnik na trenerskoj klackalici odletio u visine, ali inzistirao je da mu nekadašnji šef bude prvi asistent.

- Surađivali smo mi uspješno i u Saudijskoj Arabiji pa poslije neko vrijeme u Al Ainu. Veže nas dugogodišnje prijateljstvo, ali i vrlo sličan nogometni svjetonazor. Kod Ladića volim to što se ne ustručava kazati ono što misli i vidi. Ja sam šef, prihvatit ću ili odbaciti sugestiju, donijeti odluku i preuzeti odgovornost za nju, ali volim saslušati i drukčije stavove.

Evo prve prilike novom asistentu da zauzme stav: tko je treći vratar na popisu za Rusiju, Livaković ili Letica?

- Nismo o tome razgovarali. Vidio sam da je Livaković u krizi, neprihvatljivo je da Dinamov golman dobije osam golova u dvije utakmice, ali ne pada mi na pamet da ga zbog toga pokopam. Naiđu takva razdoblja u životu vratara. S druge strane, Letica je naznačio golem potencijal, ali branio je tek pet-šest utakmica za Hajduk.

Prvom prilikom, ostane li za kormilom dovoljno dugo, Dalić će stožeru priključiti i Darija Srnu.

- Srna bi bio idealna spona između igrača i mene jer je ovoj generaciji do jučer bio vođa. On već ima položenu licencu, ali zbog poznate situacije ta priča ostaje na čekanju.

Znate već početnu jedanaestoricu za utakmicu s Peruom (Miami, 23. ožujka)?

- Imam ja u glavi već i prvu jedanaestoricu za utakmicu s Nigerijom u Kalinjingradu, ali naravno da to neću otkrivati medijima jer cijela konstrukcija ovisi o formi i ozljedama. Bolje je da znam tri mjeseca uoči starta SP-a, nego da lutam, zar ne?

Agitirali ste u HNS-u da vam pronađu jake sparing-partnere jer se “nekad bolje uči iz poraza”, nego iz visokih pobjeda protiv patuljastih reprezentacija?

- Bilo je to figurativno rečeno, “ako izgubimo”... Poraz nije dobar ni na treningu, ni u prijateljskoj utakmici, ali ako se nudi prilika da isprobaš neke intrigantne ideje, onda poraz neće biti tragedija. Mi, naravno, u SAD krećemo s idejom da dobijemo obje utakmice i da napravimo prve korake u stvaranju prave atmosfere za Rusiju.

Linker
23. travanj 2024 10:58